Czerwona kapusta zasmazana ili pirjani ljubičasti kupus poljski je specijalitet. Riječ je o kiselo-slatkom prilogu koji se poslužuje uz pečeno meso, kobasice i slična jela.

Ljubičasti kupus malo je slađi od zelenog, a zadržava svoju boju čak i nakon termičke obrade. Kiselo-slatku notu jelu pak daje kombinacija vinskog octa i smeđeg šećera.


Kupus bi nakon termičke obrade trebao biti mekši, ali i dalje držati svoju formu. Baš ga zato ne trebate dugo pirjati – za sve zajedno bit će vam potrebno tek 20-ak minuta.

Sastojci za poljski pirjani kupus:

  • 1 glavica ljubičastog kupusa od otprilike 1,2 kg
  • 250 ml vode
  • 4 žlice vinskog octa
  • 4 žlice smeđeg šećera
  • 1 luk
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji

Priprema poljskog pirjanog kupusa:

  1. Kupus očistite, operite i narežite na tanke trakice. Luk očistite i narežite na manje komadiće.
  2. U velikom loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte pripremljeni luk i kupus. Pirjajte oko pet minuta dok povrće ne povene.
  3. U zdjelici pomiješajte vodu, ocat, šećer, sol i papar. Miješajte dok se šećer na rastopi.
  4. Prelijte tekućinu preko pirjanog kupusa i luka. Dobro promiješajte.
  5. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i poklopite lonac. Kuhajte sve zajedno oko 15 minuta. Kupus bi trebao biti kuhan al dente.
  6. Poslužite odmah kao prilog uz jelo ili stavite u hladnjak i ohladite prije posluživanja. Ovo je jedno od onih jela koje sljedeći dan ima još bolji okus. Dobar tek!

3 recepta za najfiniju salatu od svježeg kupusa, mrkve i luka Svježi kupus sastavni je dio svake coleslaw salate Coleslaw s preljevom na bazi luka Coleslaw s preljevom od maslinova ulja i limunova soka +0 Coleslaw s kremastim preljevom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju