Kada je Eurobarometar 2019. godine proveo istraživanje ''Sigurnost hrane u EU-u'' u 28 zemalja članica EU-a, među kojima je i Hrvatska, pokazale su se vrlo zanimljive stvari koje su postale imperativ pri kupnji namirnica otkada nas je zadesila pandemija koronavirusa. Hrvati u istraživanju stoje kao oni koji su zainteresirani za pitanja sigurnosti hrane više od prosječnog stanovnika EU-a. Čak 69 % ispitanika među tri najvažnija čimbenika prilikom kupnje navodi upravo sigurnost hrane, poslije toga ih zanima cijena (63 %) pa podrijetlo (58 %), a tek potom okus i sadržaj.
Kao i ostatak EU-a, najviše strahujemo od zaraznih bolesti od kojih obolijevaju životinje, trovanja hranom uzrokovana bakterijama, ali i zbog ostataka antibiotika, hormona ili steroida u mesu te ostataka pesticida u hrani.
Uz svinjetinu, Hrvati najviše jedu piletinu, zbog čega ih zanima kvaliteta dostupne piletine. Iz PP Pipo Čakovca, kao i ostali priznati agrarni ekonomisti, naglašavaju kako u tome veliku ulogu igra uzgojna praksa. Podaci o uporabi antibiotika u stočarstvu dobar su pokazatelj tehnologije i dobrobiti životinja. Što je lošija uzgojna praksa, veća je primjena antibiotika.
Pokazalo se da je upotreba antibiotika znatno veća u zemljama koje prakticiraju masovni uzgoj, a konzumacija takve hrane doprinosi vrlo ozbiljnoj prijetnji povećane otpornosti na antibiotike. Rezistencija na antibiotike je globalno pitanje.
Iako se u Hrvatskoj provode stroge kontrole, kada je u pitanju uporaba antibiotika, PP Pipo Čakovec prvi je hrvatski peradar koji se može pohvaliti certifikatom "Bez antibiotika", što znači da njihovi pilići tijekom uzgoja niti u jednom trenutku svojega života nisu primili nijednu vrstu antibiotika, baš kao ni hormone niti sirovine životinjskog podrijetla.
Prehrana životinja itekako utječe na kvalitetu mesa, zato PP Pipo Čakovec svojim uzgajivačima dostavlja posebno spravljenu krmnu mješavinu koja se sastoji od različitih vrsta žitarica – kukuruza, pšenice, soje kao proteinske komponente, masti kao izvor energije i mineralno-vitaminske smjese. Tako ovaj potpuno prirodni proizvod pomaže životinjama da uspješno rastu i kvalitetno žive.
Njihovo meso bez uporabe antibiotika, zbog kojeg se više nećete morati brinuti o tome kakvu hranu unosite u svoj organizam, može se pronaći na policama trgovina pod nazivom Međimursko pile.
Proizvodnja mesa bez antibiotika je vrlo veliko postignuće jer izravno utječe na ublažavanje gorućeg globalnog problema – sve veću otpornost ljudi na antibiotike. Iza ovakvog postignuća stoje velika ulaganja u poslovni model vertikalno integrirane domaće proizvodnje, sve s ciljem pružanja vrhunskog proizvoda u kojem potrošači mogu uživati s punim povjerenjem.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom PP Pipo Čakovec po najvišim profesionalnim standardima.