Kada je Eurobarometar 2019. godine proveo istraživanje ''Sigurnost hrane u EU-u'' u 28 zemalja članica EU-a, među kojima je i Hrvatska, pokazale su se vrlo zanimljive stvari koje su postale imperativ pri kupnji namirnica otkada nas je zadesila pandemija koronavirusa. Hrvati u istraživanju stoje kao oni koji su zainteresirani za pitanja sigurnosti hrane više od prosječnog stanovnika EU-a. Čak 69 % ispitanika među tri najvažnija čimbenika prilikom kupnje navodi upravo sigurnost hrane, poslije toga ih zanima cijena (63 %) pa podrijetlo (58 %), a tek potom okus i sadržaj.

Uz svinjetinu, Hrvati najviše jedu piletinu Uz svinjetinu, Hrvati najviše jedu piletinu (Foto: Getty Images)

Kao i ostatak EU-a, najviše strahujemo od zaraznih bolesti od kojih obolijevaju životinje, trovanja hranom uzrokovana bakterijama, ali i zbog ostataka antibiotika, hormona ili steroida u mesu te ostataka pesticida u hrani.

Uz svinjetinu, Hrvati najviše jedu piletinu, zbog čega ih zanima kvaliteta dostupne piletine. Iz PP Pipo Čakovca, kao i ostali priznati agrarni ekonomisti, naglašavaju kako u tome veliku ulogu igra uzgojna praksa. Podaci o uporabi antibiotika u stočarstvu dobar su pokazatelj tehnologije i dobrobiti životinja. Što je lošija uzgojna praksa, veća je primjena antibiotika.

Prehrana životinja itekako utječe na kvalitetu mesa Prehrana životinja itekako utječe na kvalitetu mesa (Foto: Getty Images)

Pokazalo se da je upotreba antibiotika znatno veća u zemljama koje prakticiraju masovni uzgoj, a konzumacija takve hrane doprinosi vrlo ozbiljnoj prijetnji povećane otpornosti na antibiotike. Rezistencija na antibiotike je globalno pitanje.

PR Hrana i piće PP Pipo Čakovec – jedini hrvatski proizvođač u mesnoj industriji s certifikatom „Antibiotic free“

Iako se u Hrvatskoj provode stroge kontrole, kada je u pitanju uporaba antibiotika, PP Pipo Čakovec prvi je hrvatski peradar koji se može pohvaliti certifikatom "Bez antibiotika", što znači da njihovi pilići tijekom uzgoja niti u jednom trenutku svojega života nisu primili nijednu vrstu antibiotika, baš kao ni hormone niti sirovine životinjskog podrijetla.

PP Pipo Čakovec PP Pipo Čakovec (Foto: PR)
Prehrana životinja itekako utječe na kvalitetu mesa, zato PP Pipo Čakovec svojim uzgajivačima dostavlja posebno spravljenu krmnu mješavinu koja se sastoji od različitih vrsta žitarica – kukuruza, pšenice, soje kao proteinske komponente, masti kao izvor energije i mineralno-vitaminske smjese. Tako ovaj potpuno prirodni proizvod pomaže životinjama da uspješno rastu i kvalitetno žive.

Njihovo meso bez uporabe antibiotika, zbog kojeg se više nećete morati brinuti o tome kakvu hranu unosite u svoj organizam, može se pronaći na policama trgovina pod nazivom Međimursko pile.

Proizvodnja mesa bez antibiotika je vrlo veliko postignuće jer izravno utječe na ublažavanje gorućeg globalnog problema – sve veću otpornost ljudi na antibiotike. Iza ovakvog postignuća stoje velika ulaganja u poslovni model vertikalno integrirane domaće proizvodnje, sve s ciljem pružanja vrhunskog proizvoda u kojem potrošači mogu uživati s punim povjerenjem.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom PP Pipo Čakovec po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju