Priprema ovog jela stvarno nije komplicirana. Za svega 45 minuta možete napraviti i poslužiti slane palačinke koje oživljavaju klasični umak od gljiva. A i same palačinke s mladim lukom pravo su otkriće, morate ih probati!

Za palačinke i umak od gljiva potrebne su vam tri vrste gljiva, šampinjoni, shiitake i sušeni vrganji, te mladi luk, koji će dati finu sezonsku aromu jelu.

Ne manje bitno, i kombinacija okusa u palačinkama i umaku je sjajna. Slane palačinke s mladim lukom savršeno se slažu s bogatim okusom gljiva i pržene pancete, a možete ih poslužiti uz domaće kiselo vrhnje ili salatu začinjenu limunom.

Sastojci za palačinke s mladim lukom i umakom od gljiva:

  • 10 g suhih vrganja, potopljenih u 125 ml kipuće vode 10 minuta
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 glavica crvenog luka, sitno nasjeckanog
  • 3 kriške tanko rezane slanine, sitno nasjeckane
  • 100 g svježih shiitake gljiva, narezanih na ploške
  • 200 g šampinjona, narezanih na ploške
  • 1/2 čajne žličice suhog timijana
  • 150 g glatkog brašna
  • 310 ml mlijeka
  • 3 jaja, lagano istučena
  • 2 mlada luka, vrlo sitno nasjeckana
  • 25 g maslaca, narezanog na 8 komada

Priprema palačinki s mladim lukom i umakom od gljiva:

  1.  Izvadite vrganje iz vode i nasjeckajte ih na sitno, a tekućinu ostavite sa strane. Zagrijte ulje u velikoj dubokoj tavi. Pržite luk i slaninu na srednje jakoj vatri četiri minute ili dok luk ne postane staklast. Dodajte sve gljive i kuhajte uz miješanje pet minuta ili dok ne omekšaju. Na kraju dodajte tekućinu od vrganja i majčinu dušicu i pirjajte na srednje jakoj vatri jednu minutu ili dok tekućina gotovo ne ispari. Posolite i popaprite prema potrebi i stavite na toplo.
  2. Prosijte glatko brašno i čajnu žličicu soli u zdjelu. Dodajte mlijeko i jaja. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju umiješajte nasjeckani mladi luk.
  3. Zagrijte veliku tavu na srednje niskoj temperaturi, dodajte komadić maslaca i otopite dok ne postane pjenast. Ulijte oko 1/4 šalice tijesta i napravite tanku palačinku. Pecite oko 20 sekundi sa svake strane i ponovite s preostalom smjesom i maslacem. Trebali biste dobiti osam palačinki.
  4. Žlicom razmažite nadjev po palačinkama, zamotajte i poslužite.

  Guliti, četkati ili prati? Mit o pripremi gljiva koji može naštetiti zdravlju Ručak Gljive Rižoto +2 Gljive - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju