Marry me ili Oženi me recepti viralni su hit koji ne izlazi iz mode. Riječ je o receptima koji spremaju određenu namirnicu na tako dobar način da mogu izazvati spontanu prosidbu kod osobe koja ju proba.
Isprobali smo oženi me piletinu, tjesteninu s kozicama i slanutak (i ostali nevjenčani), a ovoga puta priliku dajemo i pečenim jajima.
Točnije, isprobat ćemo oženi me fritatu, koju Amerikanci na društvenim mrežama nazivaju quichom bez tijesta.
U stvarnosti, riječ je o receptu sastavljenom od jaja, mlijeka i vrhnja koje oplemenjuju namirnice bogate umamijem poput kozjeg sira i sušenih rajčica, a koji se termički obrađuje u pećnici.
Baš zato u ovom je receptu važno upotrijebiti tavu koja se može staviti u pećnicu, poput posuda napravljenih od lijevanog željeza.
Oženi me, fritata - sastojci:
- 8 velikih jaja
- 180 g svježih listića špinata
- 120 g kozjeg sira
- 80 ml punomasnog mlijeka
- 80 ml vrhnja za kuhanje
- 80 g sušenih rajčica iz ulja
- 30 ml ulja od sušenih rajčica
- 2 ljutike
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 čajne žličice origana
- 1 čajna žličica senfa Dijon
- sol i papar po želji
Oženi me, fritata - priprema:
- Na tavi zagrijte ulje od sušenih rajčica. Na njemu prepirjajte sitno nasjeckanu ljutiku – pirjajte je oko dvije minute. Potom dodajte sitno nasjeckane sušene rajčice i češnjak. Sve zajedno pirjajte još jednu do dvije minute.
- U tavu dodajte špinat i termički ga obradite dok ne povene. Za to će vam biti potrebno otprilike tri do četiri minute. Tavu maknite s vatre.
- U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko i vrhnje za kuhanje – mućkajte sve zajedno dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U jaja dodajte i Dijon senf te nešto soli i papra.
- U smjesu dodajte i prepirjajno povrće te dvije trećine natrganih komadića kozjeg sira. Dobivenu smjesu prebacite u tavu, a na vrh dodajte ostatak kozjeg sira.
- Fritatu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko pola sata, odnosno dok jaja nisu pečena do kraja. Poslužite sa sezonskom salatom po želji. Dobar tek!
Ne gine vam aplauz: Isprobajte cilbir - jednostavno, ali prefino tursko jelo koje je idealno za vruće dane