Jeste li probali neko jelo koje je bilo tako ukusno da ste odmah htjeli pasti ničice i zaprositi ruku osobe koja ga je spremila?
Ovaj oženi me slanutak ima upravo taj efekt na ljude, a predstavlja vegetarijansku verziju oženi me piletine, koja je prije nekoliko godina bila hit na društvenim mrežama.
Slanutak se sljubljuje s iznimno kremastim i gustim umakom, koji možete pripremiti za samo 20 minuta. Baš zato nameće se kao odlična ideja kada želite pojesti nešto fino, a nemate puno vremena za kuhanje.
Slanutak u kremastom umaku vrlo je fleksibilno jelo – poslužiti ga možete s kriškom kruha, u tortilji, na posteljici od kuhane riže, kvinoje ili s tjesteninom.
Za pripremu jela možete samostalno skuhati slanutak ili pak upotrijebiti onaj iz konzerve.
Sastojci za slanutak:
- 450 g kuhanog slanutka
- 250 ml povrtnog temeljca
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 60 g svježih listića špinata
- 30 g sušenih rajčica
- 30 g naribanog parmezana
- 3-4 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
- svježi peršin po želji
Priprema slanutka:
- U većoj tavi ili loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckane sušene rajčice i češnjak. Pirjajte oko jedne minute.
- Podlijte jelo povrtnim temeljcem, umiješajte vrhnje za kuhanje i dodajte kuhani slanutak. Sve dobro promiješajte.
- Začinite umak sa solju, paprom i mediteranskom mješavinom začina.
- Kuhajte umak 10 do 15 minuta dok se ne zgusne.
- Pred kraj kuhanja dodajte svježe listiće špinata i pričekajte da povenu.
- Dodajte i naribani parmezan i sve dobro promiješajte.
- Posolite i popaprite i po želji servirajte umak uz nešto svježeg peršina. Dobar tek!
Savjet plus:
Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla, ovaj recept možete učiniti potpuno veganskim. Umjesto vrhnja za kuhanje i parmezana upotrijebite biljnu alternativu za ta dva proizvoda.
Dobra za probavu: Sol koju ljudi kupuju jer miriše po kuhanim jajima +1