Jeste li probali neko jelo koje je bilo tako ukusno da ste odmah htjeli pasti ničice i zaprositi ruku osobe koja ga je spremila?

Ovaj oženi me slanutak ima upravo taj efekt na ljude, a predstavlja vegetarijansku verziju oženi me piletine, koja je prije nekoliko godina bila hit na društvenim mrežama.

Slanutak se sljubljuje s iznimno kremastim i gustim umakom, koji možete pripremiti za samo 20 minuta. Baš zato nameće se kao odlična ideja kada želite pojesti nešto fino, a nemate puno vremena za kuhanje.

Slanutak u kremastom umaku vrlo je fleksibilno jelo – poslužiti ga možete s kriškom kruha, u tortilji, na posteljici od kuhane riže, kvinoje ili s tjesteninom.

Za pripremu jela možete samostalno skuhati slanutak ili pak upotrijebiti onaj iz konzerve.

Sastojci za slanutak:

  • 450 g kuhanog slanutka
  • 250 ml povrtnog temeljca
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • 60 g svježih listića špinata
  • 30 g sušenih rajčica
  • 30 g naribanog parmezana
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin po želji

Priprema slanutka:

  1. U većoj tavi ili loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckane sušene rajčice i češnjak. Pirjajte oko jedne minute.
  2. Podlijte jelo povrtnim temeljcem, umiješajte vrhnje za kuhanje i dodajte kuhani slanutak. Sve dobro promiješajte.
  3. Začinite umak sa solju, paprom i mediteranskom mješavinom začina.
  4. Kuhajte umak 10 do 15 minuta dok se ne zgusne.
  5. Pred kraj kuhanja dodajte svježe listiće špinata i pričekajte da povenu.
  6. Dodajte i naribani parmezan i sve dobro promiješajte.
  7. Posolite i popaprite i po želji servirajte umak uz nešto svježeg peršina. Dobar tek!

Savjet plus:

Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla, ovaj recept možete učiniti potpuno veganskim. Umjesto vrhnja za kuhanje i parmezana upotrijebite biljnu alternativu za ta dva proizvoda.

Dobra za probavu: Sol koju ljudi kupuju jer miriše po kuhanim jajima Crna sol ili kala namak Crnu sol dodajte i omletu od slanutkova brašna Tofu na kajganu +1 Crna sol sastavni je dio i začinske mješavine chat masala

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju