Cheesecake, odnosno torta od sira jedan je od najpopularnijih deserata diljem svijeta. Mnogi pretpostavljaju da ova slastica potječe iz Italije ili čak Francuske. No prava istina glasi da se cheesecake pripremao još u staroj Grčkoj.

Istraživači su na grčkom otoku Samosu pronašli kalupe za sirni desert koji potječu 2000 godina prije Krista.

Cheesecake se radio u posebnim prilikama – kao svadbena torta, a s obzirom da se sir smatrao odličnom izvorom energije, jeli su ga i brojni sportaši. Posluživao se navodno i na prvim antičkim Olimpijskim igrama održanim 776 godina prije Krista u Olimpiji u Grčkoj.

Prvi pisani tragovi o pripremi cheesecakea vežu se uz grčkog liječnika Aegimusa koji je živio u 5. stoljeću prije Krista, dok je prvi recept za ovu slasticu od sira zapisao grčki retoričar i pjesnik Atenej oko 230. godine.

U njegovom receptu stoji da se sir mora dobro izmiješati, procijediti, pomiješati s medom i brašnom, zagrijati, pa poslužiti.

Rimljani su uzeli recept te ga modificirali, a zahvaljujući njima torta od sira proširila se po ostatku svijeta.

Recept za moderniju verziju cheesecakea s bazgom i ružinom vodom po imenu sambocade može se naći u staroj engleskoj kuharici Forme od Cury koja datira iz 1390. godine. Zbog toga mnogi vjeruju da je cheesecake zapravo britanski kulinarski izum.

Danas postoje brojne verzije torte od sira – neke se peku, druge se poslužuju sirove. U nekima čak niti nema sira. Koja god da je vama najdraža, odaberite favorita i uživajte u slasnim okusima torte od sira.

Melopita Hrana i piće Može li jednostavnije? Recept za brzinski grčki cheesecake bez šećera i glutena

Cheesecake mousse od limuna Hrana i piće Cheesecake mousse od limuna: Najlakši recept za savršeni desert u čaši

Slika nije dostupna Hrana i piće "Cheesecake" bez trunke sira: Recept za finu tortu punu proteina koja se ne peče

Slika nije dostupna Hrana i piće Cheesecake s jagodama: Recept za prefinu tortu od sira koja se ne peče

Slika nije dostupna Hrana i piće Može li kremastije? Talijanski recept za savršeni čokoladni cheesecake

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju