Nakon što je Jelena Markota svojim veganskim jelom izborila mjesto u finalu našeg kulinarskog serijala, došao je red da svoje snage odmjere Ana Antunović i Darko Kontin. Zadatak im je bio napraviti jelo u kategoriji koja im je primarna, oboje su imali sat vremena da od namirnica koje je pred njih stavio chef Darko Vlašić naprave specijalitet sa sočnim komadom mesa.

Nakon što su Ana i Darko iz Konzumove vrećice izvadili svinjsku vratinu, početno je oduševljenje splasnulo jer ideje nisu odmah počele dolaziti. U vrećici su se još nalazili ljubičasti kupus, poriluk, mrkva, limun, jabučni ocat, češnjak i lovorov list. Osim osnovnih namirnica, mogli su dodati brašno, jaja, biljno i maslinovo ulje kako bi upotpunili svoja jela.

''Na prvi pogled mi je bio malo šok, vratinu sam pripremao dosta puta, ali uvijek je to bilo na roštilju i moram biti iskren da nisam imao neku instant ideju što bi s tom namirnicom napravio. Ostale namirnice su mi bile zanimljive. Obožavam poriluk, limun, kupus je jedina salata koju jedem'', priznao je Darko te opisao kakav je dojam na njega ostavio ovakav tip natjecanja: ''Mislim da sam prvih deset minuta gledao radnu površinu dok nisam shvatio što bih i što ne bih radio. Onda sam počeo element po element na tanjuru pripremati. Bilo je stresno, ali izdržali smo.''

Za razliku od Darka, Ana je iskusna u takvoj vrsti natjecanja jer je prošle godine sudjelovala u popularnom kulinarskom showu Nove TV. Kod nje treme nije bilo, no bez obzira na to i ona se našla u problemu zbog glavne namirnice: ''Kad sam vidjela namirnice, malo sam se našla u problemu. Imala sam neku ideju što bih napravila, pa sam skužila da nemam luk, ali chef Darko dao nam je takve namirnice da smo zapravo mogli iskombinirati jako puno toga.''

Anin tanjur - svinjska vratina na kremi od kupusa s dodatkom češnjaka i limete, čips od mrkve s malo čilija, karamelizirani poriluk i redukciju od crvenog vina Anin tanjur - svinjska vratina na kremi od kupusa s dodatkom češnjaka i limete, čips od mrkve s malo čilija, karamelizirani poriluk i redukciju od crvenog vina (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Vrijeme im nije predstavljalo problem i izgledalo je kao da ovaj iskusni dvojac ima sve pod kontrolom, ali da se nezgode događaju i najboljima, dokazala je Ana nakon što joj je propao umak.

''U kuhanju mi je sve bilo super, osim umaka od kostiju, koji mi je u jednom trenu pobjegao, odnosno maslac mi je izgorio i onda sam sve to morala baciti. To je bio trenutak u kojem se dogodio mali glitch u kuhanju, malo sam ispala iz štosa i malo sam se pogubila, ali zapravo sam s finalnim jelom jako zadovoljna.''

Ana je na kraju pred chefa Darka stavila svinjsku vratinu na kremi od kupusa s dodatkom češnjaka i limete, čips od mrkve s malo čilija, karamelizirani poriluk i redukciju od crvenog vina.

''Ana je u startu imala bolju zamisao, ali na kraju nije ispalo kako je zamislila. Svidjelo mi se što je zapekla poriluk, u kremi sam osjetio sve što sam trebao, meso je bilo fino pečeno, a i čips je O.K. ispao'', objasnio je chef Darko te u konačnici pobjedničku štafetu predao Darku jer je bolje izbalansirao okuse.

Darkov pobjednički tanjur sastojao se od kreme od mrkve, tostiranog crvenog kupusa, koji je malo zakiselio i zasladio u stilu zimnice, medaljončića od vratine i slanih palačinki od tijesta punjenih porilukom.

Darkov tanjur - krema od mrkve, tostirani crveni kupusa, koji je malo zakiselio i zasladio u stilu zimnice, medaljoni od vratine i slana palačinka od tijesta punjenih porilukom. Darkov tanjur - krema od mrkve, tostirani crveni kupusa, koji je malo zakiselio i zasladio u stilu zimnice, medaljoni od vratine i slana palačinka od tijesta punjenih porilukom. (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

''Darko me iznenadio što je stavio toliko segmenata na tanjur, a sve je pasalo jedno s drugim. Sviđa mi je što je kupus bio hrskav, sviđaju mi se pogačice iako je poriluk mogao biti termički bolje obrađen. Na kraju krajeva, sve je bilo korektno.''

Iako je cijelo vrijeme pratio otkucaje srca na svom pametnom satu, Darku je nakon proglašenja pobjede broj otkucaja narastao na 135. Zadovoljan je svojim jelom, iako perfekcionist u njemu vidi samo ono što je mogao bolje: ''Djelomično sam zadovoljan jelom, moram priznati da sam možda mrvicu prepekao meso i mislim da nisam dovoljno posolio sve elemente, ali izgleda da su se namirnice na neki način spojile na tanjuru'', kazao je pobjednik te u konačnici priznao da je najviše zadovoljan slanom palačinkom, koju je za ovo natjecanje radio prvi put.

''Darko je danas napravio stvarno super zanimljivo jelo. Najviše mi se svidjelo njegovo meso. Ja sam išla na malo manju termičku obradu, on ga je malo više obradio, ali upravo je zato njegovo bilo jako fino, mekano, ukusno i fino začinjeno. Svidio mi se i kruhić s porilukom, on mi je bio baš zanimljiv'', rekla je Ana o jelu svog suparnika.

Bez obzira na to što joj je pobjeda izmaknula, zadovoljna je i svojim jelom: ''Na mom tanjuru jako mi se svidjela krema od crvenog kupusa, koju sam prvi put napravila, malo sam je obogatila s limetom i pečenim češnjakom, to mi je bila zanimljiva komponenta. I poriluk, koji sam prvo pekla u pećnici, a onda karamelizirala na tavi, stvarno je bio jako ukusan.''

Darko je tako postao drugi finalist Kulinarskog okršaja blogera. Ostalo je samo još jedno slobodno mjesto prije velikog finala, u kojem će blogeri morati pripremiti jelo u kategoriji koja im nije primarna.

''Očekujem iznenađenje u vidu da neću morati pripremati vegansko jelo'', rekao je kroz smijeh Darko i priznao da bi uz Jelenu u finalu volio vidjeti i Darka Debića: ''Darko i Jelena su osobe s kojima radim i koje jako cijenim, i njihov rad, cijenim njihovo kuhanje i bilo bi mi jako zanimljivo da odmjerimo snage, premda to neće biti odmjeravanje snaga, više će biti dobra zabava u kuhinji.''

Tko će se Jeleni i Darku pridružiti u finalu, pratite u našem serijalu Kulinarski okršaj blogera.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom KLIJENT po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju