• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #deserti

Ne morate čekati u gužvi: I ne tako tajni recept za najslađi (i originalni) okus Beča

Nakon dugog sudskog spora, pravo na ime "Originalna Sacher-torta" dobila je torta hotela Sacher (ima okrugli žig), a Damelova nosi naziv "Eduard Sacher Torte" i dolazi s trokutastim žigom.
Nika Štriga
N.Š. 11.05.2025 06:32 komentari
viber Created with Sketch.
Originalna Sacherova torta - 3
Originalna Sacherova torta - 3 (Foto:Shutterstock)

Sacher-torta, danas simbol, ponos i slatki okus Beča, nastala je kao i mnoge druge važne stvari – neplanirano. Godina je bila 1832., sredina onoga što se kasnije prozvalo bidermajerom, stilskog razdoblja koje je označio procvat umjetničkih obrta, u odnosu na prijašnju modu - skromnijeg stila i uravnoteženih, jednostavnih i mirnih linija i površina.

U trendu Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Rothenburg ob der Tauber - 4 Ponos Bavarske Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao

Mjesto radnje, naravno, bečki je dvor. Knez, austrijski kancelar i suosnivač Svete alijanse, Clemens Wenzel Lothar Metternich te je večeri očekivao goste i poželio poseban desert, ali kao za peh – ili prst sudbine – glavni je dvorski kuhar bio bolestan, pa je uskočiti morao mladi šegrt, šesnaestogodišnji Franz Sacher. "Samo me nemoj osramotiti“, priprijetio mu je kancelar. Torta je međutim oduševila i njega i goste, vrlo brzo je postala stalna stavka dvorskog menija, ali prošlo je dosta godina prije nego što je osvojila širu bečku javnost i čitav svijet.

Sredinom 19. stoljeća Franz Sacher otvorio je delikatesnu trgovinu i vinoteku u Beču, a njegov najstariji sin Eduard završio je školovanje u dvorskoj slastičarnici Demel i za vrijeme svog naukovanja ondje usavršio Sacherovu tortu. Eduard je 1876. godine otvorio hotel s obiteljskim prezimenom, u kojem se naravno posluživala i Sachertorte (poslužuje se i danas), a četvrtina dvadesetog stoljeća prošla je u sporu Demela i Sachera oko prava na korištenje naziva "originalna" Sacher-torta.

Dvorska slastičarnica naime bila je "kvalifikacija2, jamstvo kvalitete, uz koju je dolazila titula tj. posao "K. u. K. Hoflieferant" - carski i kraljevski dobavljač, koju su imali najugledniji slastičari i koji su uz posebno odobrenje svoje usluge i proizvode isporučivali dvoru. K. u. K. Hoflieferant bile su i slastičarnica Demel i ona hotela Sacher. Na kraju je pravo na ime "Originalna Sacher-torta" dobila ova potonja (ima okrugli žig), a Damelova nosi naziv "Eduard Sacher torte“ i dolazi s trokutastim žigom.

Dvije se "Sacherice" ne razlikuju samo po imenu. Damelova ima samo jedan sloj pekmeza – ispod čokoladne glazure, dok "Originalna Sacher torta" ima dva sloja pekmeza, između dva sloja biskvita i ispod glazure. Pekmez mora biti od marelice, a umjesto klasične čokolade koristi se kuvertura (čokolada s više kakaova maslaca). Sacher-torta ima zaobljeni gornji rub, što se tradicionalno postiže pečenjem u kalupu sa zaobljenim dnom (Reindl), a poslužuje se s blago zaslađenim tučenim vrhnjem.

Mi vam donosimo vam recept za "originalnu Sacher-tortu". Ako je moguće, pripremite tortu dan ranije i čuvajte je u hladnjaku). Tortu pecite u kalupu promjera 23 centimetra.

Originalna Sacher-torta - sastojci:

Sacherov čokoladni biskvit

  • 120 g maslaca
  • 120 g kuverture (55% kakaa), otopljene na pari
  • 60 g šećera u prahu
  • 110 g žumanjka
  • 170 g bjelanjaka
  • 140 g kristal-šećera
  • 120 g glatkog brašna
  • 200 g pekmeza od marelica

Sacherova glazura

  • 360 g kristal-šećera
  • 150 g vode
  • 300 g kuverture (55% kakaa)

Originalna Sacher-torta - priprema:

  1. Miksajte maslac, čokoladnu glazuru i šećer u prahu dok ne dobijete pjenastu smjesu. Postupno dodajte žumanjke. Bjelanjke miksajte s kristal šećerom dok ne postanu pjenasti. Pomiješajte obje smjese i dodajte brašno. Napunite kalup za tortu i pecite na 180 stupnjeva oko 60 minuta. Otprilike 10 minuta prije kraja pečenja, povećajte temperaturu na 200 stupnjeva.
  2. Ako nemate kalup zaobljenog dna, nožem nježno zaoblite gornji rub biskvita. Prerežite biskvit na pola po visini. Donji koru premažite pekmezom od marelica, poklopite gornjom korom pa i nju namažite pekmezom. Stavite tortu na rešetku za glazuru i pripremite čvrstu površinu na koju ćete prebaciti glazirani kolač.
  3. Da biste pripremili Sacherovu glazuru, prokuhajte granulirani šećer s vodom. Dodajte koverturu, promiješajte i kuhajte dok se ne zagrije na 110 stupnjeva. Prelijte u što manju posudu.
  4. Najbolje je nanositi glazuru na mramornu ploču. Izlijte otprilike petinu glazure i razmažite je špatulom. Istovremeno drugom rukom polako miješajte glazuru u loncu drvenom žlicom kako biste spriječili stvaranje korice. Vratite razvučenu glazuru u lonac i promiješajte. Ponavljajte ovaj postupak dok glazura ne dobije željenu gustoću.
  5. Premažite tortu glazurom brzo i u što manje poteza jer će se vrlo brzo stegnuti. Glazirani kolač odmah stavite na pripremljenu površinu i ostavite da se glazura stegne do kraja. Višak glazure u dnu torte odrežite nožem i prebacite tortu na tanjur za posluživanje.

  Jutarnje žurke su sve veći hit u Beogradu: Jurke za one kojima noćni život sve teže pada, a uživaju u dobroj muzici Jurka - 5 Jurka - 4 Jurka - 2 +1 Jurka - 1

  • #deserti
  • #bečka kuhinja
  • #sacher torta
  • #Sachertorte
  • #Sacherova torta
  • #Čokoladna torta
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Preko Drave
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Nemrut: Kraljevska grobnica s ogromnim skulpturama
Kultna planina
Mistični Nemrut: Sveto mjesto na kojem se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamenje
Walkman, VHS i ostali: danas ih se jedva sjećamo, a nekad nužni
Nekad potrebni, danas artefakti
Walkman, VHS i ostali: Stvari koji su nam nekada bile sve, a danas ih se jedva sjećamo
Ti ludi turisti: opasna iskustva koja ljudi plaćaju
Novih stvari nikad dosta
Ti ludi turisti: Opasna iskustva koja ljudi plaćaju kako bi ih doživjeli
Kako provjeriti je li smjesa od mljevenog mesa dobro začinjena?
Iz najboljih restorana
Rijetki se ovo sjete napraviti: Trik s kojim ćete uvijek dobro začiniti mljeveno meso za sarmu i kobasice
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Zbog prijetnje bombom potpuno blokiran glavni trg u Grazu
prijetnja
Okončana drama u središtu Graza
Tjedan pojačanog nadzora kamiona i autobusa: Policija posebnu pozornost posvećuje vozilima za prijevoz djece
ROADPOL
Od sutra velika akcija prometne policije u cijeloj zemlji: Evo koga će posebno kontrolirati
Aleksandar Vučić o naftnoj krizi: "Prijeti nam kolaps! Hrvati nisu htjeli čekati niti sekundu"
padaju i ostavke?
Vučić na izvanrednoj sjednici: "Prijeti nam kolaps! Dobili smo rok, a Hrvati nisu htjeli čekati niti sekundu"
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Jadranka Matković snimljena na zagrebačkoj špici
život je nije mazio
Naša legendarna glumica viđena u javnosti nakon dugo vremena
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Prema nutricionistima
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
"Zašto je još nisi uspavala?": Njezina životinja nije za svačiji ukus, pogledajte što sve izvodi
Nije joj lako
"Zašto je još nisi uspavala?": Njezina životinja nije za svačiji ukus, pogledajte što sve izvodi
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
tech
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Naglasak na iskustvu
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
sport
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Irska u nadoknadi srušila Mađarsku i oduzela im mjesto za doigravanje
90+6
VIDEO Povijesna drama u kvalifikacijama za SP: Mađarska duboko u nadoknadi ostala bez svega
Gennaro Gattuso pozvao dvojicu hajdukovaca na utakmicu Italije i Norveške
Lijepa gesta
Gattuso na važnu utakmicu Italije za SP pozvao dvojicu hajdukovaca
tv
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
Supertalent: Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
ADRENALIN
Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
putovanja
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
lifestyle
Bloom Tatarinov u zimskom ugođaju
Spreman za zimu i Božić
Bloom Tatarinov fotografirao se na čarobnom mjestu, a pogledajte kako se slatko sredio u toplom kožnjaku
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Sanja Musić Milanović u metalik suknji i uskom kožnjaku
Izdanje za kazalište
Sanja Musić Milanović: Fantastična suknja uz koju uski kožnjak pristaje baš zakon
sve
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Čokoladna torta s maslinovim uljem
Puna okusa

Jednostavna i sočna čokoladna torta: Tajna je u sastojku koji ne biste očekivali u desertu

Ova čokoladna torta jednostavna je za pripremu – biskvit se zamiješa i izlije u kalup, a dok se hladi, vi samo morate napraviti jednostavnu glazuru. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close