"Ne želim se kockati, uzet ću kuhano vino i kobasice", čuli smo u prolazu na Fuliranju, tražeći kućicu Pokerai by Chili, kako bismo probali poke, jelo koje je prošlih godina postao hit u gurmanskim krugovima.

Doista, s kobasicama znamo što možemo očekivati, ali želimo probati nešto što ne možemo samo tako napraviti kod kuće. Uostalom, volite li iole azijski štih, s Pokeraijem nema kockanja – zdjelice s rižom, ribom ili mesom, povrćem i raznim dodacima koji bude osjetila prava su hrana za dušu.

Posudice koje pršte okusima i mirisima nude nešto više od same slasti – užitak je u zaigranosti dok se otkriva svaki novi sastojak. Nešto poput one znatiželje kad smo bili klinci i uzbuđeno trgali ukrasni papir s poklona ispod bora. U blagdanskom štihu, odlučili smo se za buncek poke bowl i uronili štapićima u tu divoticu.

Predivno ljepljiva, a flafasta riža. Eksplozija okusa i svježine u kockici začinjenog ananasa. Intenzivan, ali mek buncek. Uf, kakav wasabi slaw! Smirujuće slatkast ljubičasti kupus sa sokom od borovnice. Polovica kuhanog jajeta s taman tekućim žumanjkom da pruži još sočnosti. Furikake koji ne dopušta da ispustimo štapiće iz ruke – i to sve u jednom zalogaju!

Losos Losos (Foto: Fuliranje)

A za desert je oblak u čaši – i to božićni. Meko, nježno, prozračno i mazno, ali opet zanimljivo i konkretno piće smućkao je netko tko itekako zna što radi. Roman Rabik, jedan od najboljih hrvatskih barmena, potpisuje Christmas Cloud u kojem se mjehurići pjenušca sastaju s pjenom od jabuke i šljive, a zaokružuje ih marshmallow s cimetom i kokosom. I to je tek početak priče! 

Pokerai by Chili spoj je havajske, japanske i hrvatske kuhinje koja zbog vizuala mnoge ''na prvu'' podsjeti na Pokemone. No s neobičnim bićima kućica u kojoj stanuje poke nemaju nikakve veze, osim što ih želimo (probati) sve – losos, tuna, kobasice, buncek ili svinjska potrbušina čine slagalicu jelovnika u koji je uloženo mnogo znanja i truda chefa iz Timea.

Poke je izvorno havajsko jelo u kojem su prste imali Japanci, a nastalo je davnih dana kada su ribari jeli lokalnu sirovu ribu s onim čega je bilo u kući – ili na moru, poput raznih algi. Nakon što su Japanci stigli na Havaje, preuzeli su recept i napravili varijacije s rižom i tunom, a kasnije su u gurmansku modu ušli losos i drugi dodaci, da bi danas, baš kao što je slučaj i sa sushijem, samo mašta bila granica.

U međuvremenu se u poke zaljubio cijeli svijet. Kako i ne bi jer se pomnim odabirom svježih, sočnih i umami nota lako navući na jelo koje je ujedno i zdravo i fino.

Onaj osjećaj težine nakon što pojedete industrijske kobasice u pecivu s pokeom možete zaboraviti, što potvrđuje i Dora Bukovac koja se s Davorom Bienenfeldom, vlasnikom Timea, i glavnim chefom Time kuhinje Markom Alilovićem upustila u Pokerai by Chili. Strastveno zaljubljena u sport, putovanja i azijsku kuhinju sa žarom u očima priča o novom projektu. 

Buncek Buncek (Foto: Fuliranje)

"Veliki sam pobornik zdrave hrane i redovito treniram pa uvijek tražim zdravih obrok koji će mi pružiti dobar omjer ugljikohidrata, proteina i masti, a poke je sve to. Sushi riža (zdravi ugljikohidrati) je baza jela, proteine dobivamo iz ribe ili mesa, a povrće osigurava vlakna", otkriva Dora i prisjeća se veselja čitavog tima oko slaganja jelovnika.
Srećom, i nakon što Fuliranje sklopi svoje kućice i ukrase do idućih blagdana, poke će i dalje ostati u gradu.

"Nakon Fuliranja otvorit ćemo virtualni restoran koji će raditi preko Wolta, Glova i Pauze. Gosti za početak neće moći doći, sjesti i jesti, nego će naručiti hranu za van. Ideja je da svatko može složiti složiti sam svoj poke – odabrati bazu poput sushi riže, kvinoje, noodlesa od tikvica ili običnih, odlučiti se za protein (meso ili riba), povrće, umak i toppinge. Bit će i jela s noodlesima, a jednog dana možda i acai bowla", otkriva Dora, a mi se veselimo još jednoj dobroj gastropriči u Zagrebu.

POKE LOSOS 67 kn

Sushi riža, losos mariniran u kokosovu mlijeku, soja sosu i sezamovu ulju, salsa od rajčice, paprike, avokada i jabuke, ukiseljeni krastavac sa šafranom i mentom, prženo gyoza tijesto, majoneza od crnog sezama, furikake

POKE TUNA 67 kn

Sushi riža, tuna marinirana u soja sosu, đumbiru i sezamovu ulju, ukiseljeni krastavac sa šafranom i mentom, dressing od chili paste, soja sosa i sezamova  ulja, coleslaw od kupusa, mrkve i jabuke, avokado, furikake

WURST POKE BOWL 55 kn

Sushi riža, kobasica, coleslaw od kupusa, mrkve i jabuke, kuhano jaje, domaći BBQ umak sa curryem, kimchi (korejski fermentirani kupus), furikake

BUNCEK POKE BOWL 49 kn

Sushi riža, buncek mariniran, kuhan na pari i glaziran sa soja i fish sosom, salsa od ananasa s baranjskom mljevenom paprikom i svježom mentom, wasabi slaw sa kupusom, komoračem, wasabi hrenom i crnim sezamom, dinstani ljubičasti kupus sa sokom od borovnice, pink jaje marinirano u soku cikle, dresing od hrena, furikake

BELLY POKE BOWL 55 kn

Sushi riža, sporo kuhana svinjska potrbušina, zapečena i glazirana teriyaki umakom, kikiriki, pink jaje marinirano u soku cikle, kimchi s ananasom, wasabi slaw sa kupusom, komoračem, wasabi hrenom i crnim sezamom, majoneza od crnog sezama, furikake 

Crno kuhano vino 18 kn

(naranča, limun, limeta, lovor list, muškatni oraščić, klinčići, cimet, vanilija, anis)

Bijelo kuhano vino 18 kn

(naranča, limun, limeta, cimet, vanilija, anis)

Hendrick’s Hot Tody 30 kn

Monkey Shoulder coffee 30 kn
(Monkey Shoulder, crna kava, med, tučeno vrhnje)

Christmas Cloud 30 kn
(Bottega pjenušavo vino, koktel pjena od jabuke i šljive, marshmallow, cimet, kokos)

Njemački "otok iskušenja" na kojem temperatura ne pada ispod 32 stupnja Rulantica - 1 Rulantica - 2 Rulantica - 3 +2 Rulantica - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju