Pečena govedina pronašla je svoje mjesto pri samom vrhu liste kad su u pitanju tradicionalna jela koja okupljaju obitelj i prijatelje za novogodišnjim stolom. Zagrijati pećnicu i uz omiljene začine dodati narezano povrće zvuči poprilično jednostavno, ali tajna savršene i mekane govedine koja se topi u ustima krije se u toliko jednostavnom, a potpuno zapostavljenom triku – ne požurujte meso i ne pregrijavajte pećnicu kako bi ono bilo što prije gotovo. Da bi govedina bila mekana i usput zadržala sve sočne okuse marinade za koju ste se prethodno itekako potrudili, meso se treba peći nekoliko sati na niskoj temperaturi prekriveno folijom.

Jelo kao što je pečena govedina koju odlikuju mirisi začina, mekoća i sočnost postignuta dugom pripremom odlično će se sljubiti uz Korlat Cabernet sauvignon. Uz svoju tamnu boju i ljubičasti odsjaj, ovo harmonično i puno vino, koje impresionira raznovrsnim aromama i diskretnim začinskim notama, rezervirano je za odabrane trenutke koji vas u trenu odvode u neku drugu dimenziju.

  Korlat Cabernet sauvignon Korlat Cabernet sauvignon (Foto: Korlat)

Uz njega bez premca možete uživati u zrelom, aromatiziranom siru, teletini ispod peke ili divljači, a sljubljuje se i s pečenom janjetinom i tatarskim biftekom. U Korlat Cabernet sauvignonu uživati možete i uz štrudlu od višanja ili šljiva, koja bi kao dio naše gastronomske tradicije mogla biti poslužena na raskošnom stolu za kojim ćete uz svoje najmilije s osmijehom dočekati godinu pred nama.

Sočna govedina iz pećnice Sočna govedina iz pećnice (Foto: Getty Images)

RECEPT – SOČNA GOVEDINA IZ PEĆNICE

SASTOJCI:

• 1,5 kg goveđe lopatice
• Luk
• 5 žlica maslinova ulja
• 2 režnja češnjaka
• 2 žličice gustina
• 2 žličice smeđeg šećera
• 3 žličice soli
• 2 žličice papra
• 1 žličica majčine dušice
• 0,5 kg krumpira
• 5 mrkvi
• 4 lovorova lista
• 3 žlice sojina umaka

PRIPREMA:

1. U dubokoj posudi prvo napravite marinadu. Sitno nasjeckajte luk i češnjak, dodajte maslinovo ulje, gustin, smeđi šećer, sol, papar, sojin umak i majčinu dušicu. Sve sastojke za marinadu u posudi dobro promiješajte kako bi se sjedinili.

2. Marinadu dobro utrljajte u goveđu lopaticu. Ostavite meso da odleži barem 1-2 sata u marinadi kako bi je upilo prije pečenja. Za to vrijeme ogulite i narežite krumpir i mrkve.

3. Uključite pećnicu na 200 °C. Pripremljeno meso uz narezano povrće i lovorove listove stavite na lim za pečenje. Ostatak marinade koji meso nije upilo prelijte preko goveđe lopatice i prekrijte je aluminijskom folijom. Pecite meso 15-20 minuta na 200 stupnjeva, zatim ga izvadite, dobro podlijte tekućinom koju je otpustilo u limu, prekrijte folijom i nastavite peći na 160 Celzijevih stupnjeva 3-3,5 sata.

4. Kad je meso pečeno, stavite ga na dasku za rezanje i pričekajte 10-15 minuta da se ohladi. Narežite meso i servirajte ga uz prethodno pečeno povrće. Dobar tek!

Ispijanje vina dragocjeni je ritual koji započinje pripremom jela, a nastavlja se za stolom, gdje doseže svoj vrhunac. Uz roštilj, koji će rado ugostiti sve vrste mesa koje vesele okupljene, gulaš od divljači ili pak efektnu platu sa suhomesnatim proizvodima sljubljuje se Korlat Syrah sa svojom crvenoljubičastom bojom, u kojoj su se okupale arome bobičastog voća.

Korlat Syrah Korlat Syrah (Foto: Korlat)

Pravi specijaliteti koji su se dugi niz godina spretno utkali u našu bogatu tradiciju idealan su razlog za kušanje vrhunskih vina čiji okus u trenu opušta i dodatno mami okusne pupoljke. Jedno od njih svakako će napraviti spretne ruke koje vješto pripremaju žar i okreću ribu na gradele ili jednako tako spravljaju janjeće kotlete ili divljač. Uz ova jela, od kojih i na samu pomisao rastu zazubice, upariti možete Korlat Merlot, koji će svojim aromama i glatkom teksturom svakome jelu dati onu dodatnu notu koja vas dovodi do potpune hipnoze okusima. Poslužiti ga možete uz profinjeni zreli sir, ali i deserte od tamne čokolade, koji su u ovom dijelu godine neizbježna slastica.

  Korlat Merlot Korlat Merlot (Foto: Korlat)

Neka vam omiljena jela vaših najbližih, s kojima ćete nazdraviti u ponoć i dočekati Novu godinu, zagolicaju maštu i budu inspiracija za pripremu specijaliteta vrijednih truda uz koje nitko ne ostaje praznog želuca.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Korlat po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju