Tanjure pune boja i okusa u Fidel Gastru posljednjih nekoliko mjeseci potpisuje vrsni chef Srđan Ursić, koji je svojim dolaskom otvorio uzbudljivo poglavlje popularnog restorana na zagrebačkoj Trešnjevci. Tradicija, nepretenciozne namirnice i prilagođene cijene jela predstavljaju novi kurs koji su zajedničkim snagama postavili vlasnik Goran Vručinić, kći Sara, koja mu se pridružila u restoranu, i chef Ursić. Svojevrstan odgovor na aktualnu krizu pokazao se uspješnim jer i radnim danom Fidel Gastro ima pune stolove.

„Godinama skupljajući znanje i iskustvo u različitim kuhinjama – od konoba do restorana s pet zvjezdica – Srđan je obuhvatio različite tehnike kuhanja i u punom sjaju predstavio nove okuse Fidel Gastra koji prožimaju sva osjetila. Novi se koncept jelovnika bazira na svježim, sezonskim i lokalnim namirnicama i visokoj bistronomiji koju karakterizira zahtjevna priprema namirnica, ali pojednostavljeno serviranje u kojem su elementi tanjura svojevrsna dekoracija. Naglasak je na in-house pripremi hrane što znači da je sve na tanjuru ručno rađeno – od tjestenine do raznih umaka – a zvijezde jela su zapravo 'obične' namirnice koje svakodnevno koristimo. No, Srđan s njima izvodi prave kulinarske akrobacije te ih predstavlja svojim gostima u jednom novom ruhu“, kažu u Fidel Gastru.

„Ne volim raditi sa skupim namirnicama jer svatko od njih može napraviti dobro jelo. S druge strane, napraviti fantastično jelo sa skromnim namirnicama pravi je izazov“, kaže Srđan.

Novi proljetni jelovnik sastoji od šest predjela i devet glavnih jela, a neće nedostajati niti dnevnih ponuda – juha i sezonskih jela koja se osmišljavaju na dnevnoj bazi. Biftek tartar, Sashimi, Dumplings, Roastbeef salata, Pašta i Rižoto a la Clemense predjela su koja ćete platiti od 82 do 115 kuna, a među glavnim jelima možete birati između woka s biftekom ili vegetarijanskog, Piceka, Lungića, Bifteka, Janjetine a la Fidel, Lososa i Bijele ribe Fidel (78 do 240 kuna).

Iza naziva jela kriju se kreativne kombinacije okusa pa tako sashimi na tanjuru dolazi s pekmezom od fermentirane crvene naranče i nori algama, a domaće crne parpadelle kombiniraju se s kremom od sira i začinskim mrvicama s čilijem i parmezanom. Intenzivno zelen Rižoto a la Clemense od graška s confitiranim žumanjkom koji daje dodatnu dozu kremoznosti osobito je skladno jelo kojem ukiseljene rotkvice pružaju notu svježine. Tražite li kreativnost na tanjuru provjeriti možete kakvog je okusa bračka janjetina u maramici, specifična po izrazito mekoj teksturi.

„Naša se janjetina poslužuje uz krumpir i basu, odnosno lički sir, ali je pullana i servirana u plućnoj maramici te oblikovana u kuglice. Prije toga je ležala nasoljena sa začinima 6-7 sati kako bi izgubila miris, a potom se pekla 12 sati zajedno s povrćem. U jelima su zastupljeni svi tradicionalni elementi, ali zaokruženi u zanimljivu priču koja nam otkriva nove okuse i mirise“, objašnjava chef i dodaje kako mu je želja zagrebačkoj gastronomskoj sceni ponuditi nesvakidašnja, a opet tradicionalna jela, koja trenutno nigdje ne možemo isprobati, a koja zaslužuju svoje mjesto na tanjuru.

„Moj nono je, primjerice, na Braču pripremao fazana s grožđem, a takvo ćete jelo teško pronaći u nekom restoranu. Zato bih volio da s vremenom u Fidel Gastru počnemo pripremati upravo takva jela“, kaže Srđan.

Herkulov toranj: Znate li gdje se nalazi najstariji svjetionik na svijetu koji i dalje radi? Herkulov toranj - 2 Herkulov toranj - 1 Herkulov toranj - 4 +0 Herkulov toranj - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju