Građani New Yorka odavno tragaju za receptom za savršeni hot-dog i uglavnom se slažu da je jednako važno meso kao i ostali sastojci koji idu uz njega. Jedan od umaka posebno se ističe - umak od luka. Pa ako jedan od narednih vikenda planirate raditi roštilj, preporučamo da ga poslužite uz ovaj slasni klasik, Nema veze što se neće na meniju nužno naći hot-dog, umak će sjajno pristajati i uz ostale vrste mesa...

Riječ je zapravo o domaćem kečapu s komadima dinstanog luka. Za pripremu vam trebaju sljedeći sastojci:

2 velika luka
120 ml pasirane rajčice
1 šalica vode
2 žličice smeđeg šećera
1 režanj češnjaka
1 žličica jabučnog octa (ili aceta balsamica)
½ žličice cimeta
1 žličica slatke crvene paprike
Papar
Sol
Maslinovo ulje

U nekim receptima pronaći ćete brašno ili škrob za zgušnjavanje, ali gustoću možete postići i jednostavno malo dužim krčkanjem. Začinima se možete poigrati ovisno o vlastitom ukusu.

Priprema:

1. Ogulite luk i narežite ga na tanke trakice.
2. Stavite luk u posudu sa zagrijanim maslinovim uljem i stavite ga da se pirja na laganoj vatri tijekom 20-ak minuta kako bi se luk karamelizirao, ali ne izgorio.
3. Kada se luk karamelizira dodajte dodajte kratko narezani češnjak pa rajčicu i začine. Kada počnu krčkati dodajte vodu, ocat i šećer i miješajte dok se smjesa ne sjedini.
4. Nakon 10-ak minuta umak će se reducirati i dobiti teksturu kečapa.
5. Možete ga jesti odmah, a možete ga i čuvati u staklenci u hladnjaku.

Ovaj umak osim uz hot-dog izvrsno se slaže uz burgere, ali i uz drugo meso s roštilja, pa čak i meksičke tortilje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju