Ako su vam patlidžani prvi na listi omiljenog povrća, čestitamo jer ste jedni od rijetkih. Često zanemareno, ali izrazito zdravo povrće mnogi izbjegavaju zbog gorčine ili specifične teksture, ali srećom i za patlidžane itekako ima nade da se pretvore u možda i omiljene specijalitete. Kako bi patlidžani bili ukusniji najbolje ih je narezati i posoliti čime će se izvući višak gorčine i vode.

Osim toga, možete ih i istrljati začinima kako bi dobili više okusa, bilo da ga zarežete i začinite (ako ga pripremate u komadu) ili posipate narezane ploške. Budući da patlidžani upijaju ulje poput spužve, najbolje ih je pripremati u pećnici, na roštilju ili pak grill tavi.

Pečete li ih u tavi, pripazite da je ulje dovoljno vruće kako se patlidžani ne bi napili masnoće. Jedan od omiljenih talijanskih priloga jelima je upravo marinirani patlidžan koji lako možete pripremiti tako da ga nasjeckate na štapiće i posolite te nakon osam sati procijedite od tekućine. Zatim ga prokuhajte u vodi s bijelim octom, oko pet do deset minuta tako da malo omekša. Procijedite ga od viška tekućine pa spremite u sterilizirane staklenke sa začinima poput ljutih papričica i češnjaka. Takav patlidžan odličan je dodatak salatama i jelima s roštilja. Također, isprobati možete i neke od recepata u nastavku.

1. Zapečeni patlidžani sa sirom i rajčicama

Patlidžani s mozzarellom i cherry rajčicama prefino su – i brzo gotovo jelo za koje ne trebate paliti pećnicu. Recept potražite ovdje.

2. Vegetarijanska musaka

Musaka (moussaka) je grčki složenac koji se tradicionalno priprema od kombinacije narezanih patlidžana, mljevenog mesa u umaku od rajčice i sira te koji se peče u pećnici. No za fini složenac ne treba vam nužno meso – a ovdje vas čeka recept.

3. Caponata

Jedno od najpopularnijih jela na Siciliji upravo je caponata, aromatično ljetno jelo od povrća. Postoje mnoge inačice tog specijaliteta koji se priprema od lokalnih, sezonskih sastojaka. U otočnim kuhinjama na jugu Čizme povrće i začinsko bilje pretvaraju se u vegetarijansku senzaciju koja se obično poslužuje na poprženom kruhu, ali paše i uz tjesteninu. Ovdje je i recept.

4. Pohani patlidžani

Uz panko krušne mrvice za paniranje dobit ćete fantastično hrskave pečene patlidžane, a kako ih pripremiti možete doznati ovdje.

5. Zacusca

Zacuscă je tradicionalni rumunjski namaz, sličan našem ajvaru, a za pripremu se koriste crvene paprike i patlidžani. Dodaje se i luk, umak od rajčice te začini poput lovorova lista. U nekim receptima koriste se i gljive, mrkva ili celer. U Rumunjskoj zacuscu možete kušati u restoranima kao predjelo, a evo i recepta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju