Zacuscă je tradicionalni rumunjski namaz, sličan našem ajvaru, a za pripremu se koriste crvene paprike i patlidžani. Dodaje se i luk, umak od rajčice te začini poput lovorova lista. U nekim receptima koriste se i gljive, mrkva ili celer. U Rumunjskoj zacuscu možete kušati u restoranima kao predjelo, ili je kupiti u staklenkama, u trgovinama.

Sastojci za zacuscu:

  • 4 srednja patlidžana (oko 2 kg)
  • 8 srednjih crvenih paprika (1 kg)
  • 2 srednje glavice luka
  • 500 ml umaka od rajčice
  • 220 ml ulja
  • 2 žličice soli
  • 1/2 žličice papra u zrnu
  • 1 žlica šećera
  • 3 lovorova lista

Priprema zacusce:

  1. Omotajte rešetku za pećnicu aluminijskom folijom. Zagrijte pećnicu 220 stupnjeva Celzija. Napravite nekoliko rupa u patlidžanima i paprikama kako bi para izašla van tijekom pečenja. Pecite ih na obloženoj rešetki u sredini pećnice 20 minuta da paprike pocrne pa ih okrenite i vratite ih u pećnicu na još 20 minuta. Izvadite paprike iz pećnice i stavite ih na tanjur. Okrenite patlidžane i pecite ih još 25-30 minuta. Izvadite patlidžane iz pećnice i ostavite sa strane da se ohlade.
  2. Kada se malo ohlade, očistite paprike od sjemenki i kože. Gnječite ih kuhačom dok ne dobijete grubu pastu. To je tradicionalna rumunjska metoda "sjeckanja", ali možete ih i izmiksati.
  3. Patlidžan pažljivo prerežite na pola. Kuhačom ili žlicom izdubite meso patlidžana i bacite kore. Kao i paprike, usitnite ih dok ne dobijete grubu pastu. Što glađe, to bolje.
  4. U velikoj i dubokoj tavi zagrijte malo ulja. Dodajte nasjeckani luk i pržite oko 3-5 minuta dok ne postane proziran i omekša. Dodajte nasjeckani patlidžan i papriku, umak od rajčice, ulje, sol, papar, lovorov list i šećer. Dobro izmiješajte dok se sve potpuno ne sjedini. Pustite da zakipi pa smanjite vatru i kuhajte 90 minuta uz povremeno miješanje. Redovito provjeravajte smjesu da se ne zalijepi za tavu. Kuhajte nepoklopljeno tako da se reducira i ima više okusa, ali prema potrebi dodajte nekoliko žlica vode.
  5. Na kraju kuhanja izvadite lovor i kušajte. Po potrebi dodatno začinite i ostavite da lagano kuha još 5 - 10 minuta. Prema potrebi, sterilizirajte čiste staklenke i spremite zacuscu.

Cijene su smiješne, a iskustvo filmsko: Idilično rumunjsko mjesto u kojem se živi kao u doba Mongola i Osmanlija Tarnava Mare, Rumunjska - 5 Tarnava Mare, Rumunjska - 1 Tarnava Mare, Rumunjska - 4 +2 Tarnava Mare, Rumunjska - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju