Kukuruz (lat. Zea mays) je jednogodišnja biljka iz porodice Poaceae. Potječe iz Srednje Amerike, točnije iz Meksika, otkuda se proširila na cijeli svijet.
Kukuruz je nutritivno vrlo vrijedno povrće. U 100 grama njegova ploda nalazi se oko 85 kalorija i 3 grama bjelančevina. Ne sadrži kolesterol te ima vrlo malu količinu zasićenih masnoća. Obiluje ugljikohidratima i prehrambenim vlaknima koji snižavaju razine lošeg kolesterola i potiču probavu.
Dobar je izvor vitamina B kompleksa, fosfora, kalija i magnezija. Kukuruz smanjuje visok krvni tlak i razine šećera u krvi, te je dobar za kardiovaskularno zdravlje pojedinca. Jača kosti, poboljšava vid i blagonaklono djeluje na probavni sustav.
Gusta juha od kukuruza specijalitet je američke kuhinje (Foto: Shutterstock)
Kako odabrati i pohraniti kukuruz?
Kupujte svježi kukuruz iz provjerenih izvora u ljetno vrijeme kada je u sezoni. Birajte klipove intenzivne boje i bez vidljivih oštećenja.
Držite ga na hladnom mjestu jer izloženost visokim temperaturama može dovesti do brzog kvarenja. Stavite ga u plastičnu vrećicu i pohranite u hladnjak.
Ukoliko niste u mogućnosti pojesti u nekoliko dana od kupovine, odstranite zrnje od klipa, nakratko ih blanširajte u vrućoj vodi, ohladite do kraja, a potom stavite u zamrzivač. Na ovaj način u njemu ćete moći uživati i više mjeseci.
Kukuruz (Foto: Shutterstock)
Kako pripremiti kukuruz?
Kukuruz je jedna od najfleksibilnijih namirnica uopće – možete ga skuhati u komadu u loncu, ispeći na roštilju, dodati u razne salate, juha i variva. Možete ga konzervirati i osušiti. Od kukuruza se radi i brašno od kojeg možete pripremati kruh, peciva i brojna druga jela.
Kukuruz možete staviti i u fine uštipke sa sirom, dodati u hrskave palačinke, od njih napraviti juhu ili staviti u proteinsku salatu.
Pronađite recepte s kukuruzom u nastavku teksta.
Kukuruzni uštipci sa sirom
Isprobajte hush puppies, odnosno slane kukuruzne uštipke koje se pune sirom i povrćem, a najčešće poslužuju s umakom na bazi kiselog vrhnja ili rajčice. Imamo recept.
Kukuruzne palačinke
Latinoameričke palačinke od kukuruza potpuno su drukčije od onih na koje smo navikli - slične su tortiljama, a pune se sirom. Rastopljeni sir u hrskavim palačinkama od kukuruza specijalitet je u Venezueli poznat pod imenom cachapas. Možete ih pripremiti u vlastitom domu uz ovaj recept.
Kukuruzna palačinka Cachapa (Foto: Shutterstock)
Kukuruzna juha
Pravi je trenutak da iskoristite obilje svježeg kukuruza i iskušate svoje kulinarske mogućnosti. Predlažemo vam da isprobate corn chowder – gustu juhu od kukuruza koja je osmišljena još 1800-ih godina u srednjem i južnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država. Evo i recepta.
Meksička salata
Kako biste dodatno zašarenili vaš svakodnevni jelovnik, tu je svestrana meksička salata. Toliko je nutritivno bogata sastojcima da vrlo često može zamijeniti i čitav obrok. U nju se obično stavlja kuhani grah, kukuruz, rajčica i krastavci. Evo i recepta.
Pečeni kukuruz s roštilja
Sve što se stavi na roštilj ima sjajan okus. Pa tako i ovaj fenomenalni kukuruz koji se sljubljuje s maslacem od češnjaka. Ako nemate roštilj na raspolaganju, kukuruz možete ispeći i na gril-tavi. Ovdje vas očekuju sve upute za pripremu ovoga finog jela.
Ovo moraju probati svi ljubitelji lubenice! 5 neočekivano finih recepata s najfinijim ljetnim voćem +1