Galerija Kuhani kukuruz poslužite s malo maslaca 0 Gusta juha od kukuruza specijalitet je američke kuhinje 0 Kukuruzna palačinka Cachapa 0

U trendu Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Prodaja nekih vrsta iznutrica u SAD-u je zabranjene Od 1971. godine U Hrvatskoj se ovaj komad mesa može kupiti u bilo kojoj mesnici, a u SAD-u je prodaja zabranjena zakonom

Kukuruz (lat. Zea mays) je jednogodišnja biljka iz porodice Poaceae. Potječe iz Srednje Amerike, točnije iz Meksika, otkuda se proširila na cijeli svijet.

Kukuruz je nutritivno vrlo vrijedno povrće. U 100 grama njegova ploda nalazi se oko 85 kalorija i 3 grama bjelančevina. Ne sadrži kolesterol te ima vrlo malu količinu zasićenih masnoća. Obiluje ugljikohidratima i prehrambenim vlaknima koji snižavaju razine lošeg kolesterola i potiču probavu.

Dobar je izvor vitamina B kompleksa, fosfora, kalija i magnezija. Kukuruz smanjuje visok krvni tlak i razine šećera u krvi, te je dobar za kardiovaskularno zdravlje pojedinca. Jača kosti, poboljšava vid i blagonaklono djeluje na probavni sustav.

Gusta juha od kukuruza specijalitet je američke kuhinje Gusta juha od kukuruza specijalitet je američke kuhinje (Foto: Shutterstock)

Kako odabrati i pohraniti kukuruz?

Kupujte svježi kukuruz iz provjerenih izvora u ljetno vrijeme kada je u sezoni. Birajte klipove intenzivne boje i bez vidljivih oštećenja.

Držite ga na hladnom mjestu jer izloženost visokim temperaturama može dovesti do brzog kvarenja. Stavite ga u plastičnu vrećicu i pohranite u hladnjak.

Ukoliko niste u mogućnosti pojesti u nekoliko dana od kupovine, odstranite zrnje od klipa, nakratko ih blanširajte u vrućoj vodi, ohladite do kraja, a potom stavite u zamrzivač. Na ovaj način u njemu ćete moći uživati i više mjeseci.

Kako pripremiti kukuruz?

Kukuruz je jedna od najfleksibilnijih namirnica uopće – možete ga skuhati u komadu u loncu, ispeći na roštilju, dodati u razne salate, juha i variva. Možete ga konzervirati i osušiti. Od kukuruza se radi i brašno od kojeg možete pripremati kruh, peciva i brojna druga jela.

Kukuruz možete staviti i u fine uštipke sa sirom, dodati u hrskave palačinke, od njih napraviti juhu ili staviti u proteinsku salatu.
Pronađite recepte s kukuruzom u nastavku teksta.

Kukuruzni uštipci sa sirom

Isprobajte hush puppies, odnosno slane kukuruzne uštipke koje se pune sirom i povrćem, a najčešće poslužuju s umakom na bazi kiselog vrhnja ili rajčice. Imamo recept.

Kukuruzne palačinke

Latinoameričke palačinke od kukuruza potpuno su drukčije od onih na koje smo navikli - slične su tortiljama, a pune se sirom. Rastopljeni sir u hrskavim palačinkama od kukuruza specijalitet je u Venezueli poznat pod imenom cachapas. Možete ih pripremiti u vlastitom domu uz ovaj recept.

Kukuruzna palačinka Cachapa Kukuruzna palačinka Cachapa (Foto: Shutterstock)

Kukuruzna juha

Pravi je trenutak da iskoristite obilje svježeg kukuruza i iskušate svoje kulinarske mogućnosti. Predlažemo vam da isprobate corn chowder – gustu juhu od kukuruza koja je osmišljena još 1800-ih godina u srednjem i južnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država. Evo i recepta.

Meksička salata

Kako biste dodatno zašarenili vaš svakodnevni jelovnik, tu je svestrana meksička salata. Toliko je nutritivno bogata sastojcima da vrlo često može zamijeniti i čitav obrok. U nju se obično stavlja kuhani grah, kukuruz, rajčica i krastavci. Evo i recepta.

Pečeni kukuruz s roštilja

Sve što se stavi na roštilj ima sjajan okus. Pa tako i ovaj fenomenalni kukuruz koji se sljubljuje s maslacem od češnjaka. Ako nemate roštilj na raspolaganju, kukuruz možete ispeći i na gril-tavi. Ovdje vas očekuju sve upute za pripremu ovoga finog jela.