U Japanu ekskluzivne voćarne imaju status zlatarni, a kupci iz njih izlaze lakši za tisuće jena. Iza sjajnih vitrina u bilo kojem od Sembikiyinih prodajnih mjesta u Tokiju naći ćete voće po paprenim cijenama: od lubenica u obliku srca do grožđa Ruby Roman s bobama veličine loptice za ping pong. Skupocjeno, pažljivo uzgojeno voće, međutim, nije rezervirano samo za Sembikiyine trgovine. Diljem Japana takvi se proizvodi redovito prodaju za desetke tisuća dolara na aukcijama. Prije nekoliko godina par premium dinja prodan je za rekordnih 27.240 dolara. Savršeno okrugle, sa stabljikom u obliku slova T Yubari dinje s Hokaida jedan su od simbola Zemlje izlazećeg sunca.

U azijskoj kulturi, a posebno u Japanu voće ima potpuno drukčiji status nego u Europi jer predstavlja puno više od gastronomije. Luksuzni proizvodi imaju važnu ulogu u razrađenom ritualu darivanja, pokazivanja poštovanja i ljubavi.

Skupocjeno voće se uzgaja na posebne načine kako bi bilo lijepo, pravilno, mirisno i ukusno. Pedantni proizvođači, kao što je Okuda Nichio koji je poznat po savršenim, bijin-hime jagodama (lijepa princeza) u obliku loptice itekako moraju paziti na svaki korak uzgoja. I sam Okuda kaže da mu je trebalo 15 godina da dosegne tu razinu savršenstva. Lijepim princezama treba 45 dana da izrastu u sočne okrugle plodove na njegovoj farmi u prefekturi Gifu. Godišnje ih proizvede tek 500, a cijena im je oko 4 395 dolara. I proizvođači japanskog grožđa Ruby Roman nemaju velike količine. Godišnje ponude samo 2400 grozdova nevjerojatno lijepe crvene boje. I dok im se cijena inače kreće oko 880 dolara po komadu, može biti i puno viša, osobito ako želite kupiti grože iz prve berbe u godini.

Dok su u mnogim zapadnim kulturama jabuke i naranče cijenjene zbog svoje nutritivne vrijednosti, Japanci voću pridaju dublji smisao – nude ga bogovima na kućnim oltarima. Zbog toga se vrhunsko voće počelo smatrati važnim simbolom poštovanja i poklanja se za posebne prilike, osobito tijekom sezona darivanja Ochugena i Oseiba.

Stoga ne čudi da se skupocjeno voće prodaje u biranim pakiranjima, često kutijama poput onih za nakit, kao što je primjerice slučaj s jagodama. Dinje se pak prodaju pojedinačno zamotane i spremljene u ukrasne drvene kutije.

Najskuplje voće na svijetu

  1. Yubari dinja – 310 000 kuna
  2. Densuke lubenica – 41 000 kuna
  3. Grožđe Ruby Roman – 28 000 kuna
  4. Jagode Bijin-hime – 27 000 kuna
  5. Mango Taiyo no Tamago – 20 000 kuna
  6. Ananas Lost Gardens of Heligan – 10 800 kuna
  7. Četvrtaste lubenice - 5400 kuna
  8. Citrus dekopon – 543 kune
  9. Jabuka Sekai Ichi – 142 kuna
  10. Kruške Buddha – 61 kunu

  Highlander se šesti put vraća na Velebit, a očekuje se najveći broj sudionika dosad Highlander Velebit - 8 Highlander Velebit - 7 Highlander Velebit - 2 +5 Highlander Velebit - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju