U azijskoj kulturi, a posebno u Japanu voće predstavlja mnogo više od gastronomije. Dok su u mnogim zapadnim kulturama jabuke i naranče cijenjene zbog svoje nutritivne vrijednosti, Japanci voću pridaju dublji smisao.

Posebno uzgojene dinje, jagode, jabuke i naranče simboliziraju poštovanje i poklanjaju se za posebne prilike. Jedan od primjera skupocjenog voća jest Sekai Ichi, jabuka koja može koštati i po 150 kuna za komad. Paprenu cijenu te jabuke duguju tome što lijepo izgledaju, kao i činjenici da na tržištu nema velikih količina.

Sekai Ichi, što na japanskom znači „broj 1“ ili „najbolja na svijetu“, uzgaja se s osobitom pažnjom kako bi dobila pravu boju i izgled, a može težiti i oko dva kilograma. Većinom su opsega od oko 30 do 45 centimetara i teške oko kilograma. Kako bi narasle što veće, uzgajivači se oko njih itekako moraju potruditi.

Budući da su tako velike, jedno drvo može izdržati težinu samo manjeg broja plodova, zbog čega nisu pogodne za masovnu proizvodnju. Što se tiče samog okusa, jabuke su slatke i sočne, ali prema riječima gurmana „nisu ništa posebno“. Ako vam je važan samo okus, a ne simbolika i izgled, jabuka Sekai Ichi ne predstavljaju dobar omjer cijene i toga što za nju dobivate.

Među najskupljim je jabukama na svijetu i Black diamond, ili crni dijamant, sorta koja također može koštati po 150 kuna za komad, ali su po kilogramu skuplje od jabuka Sekai Ichi. Tamnoljubičaste jabuke rastu u Tibetu na nadmorskoj visini od 3100 metara u sjeni Himalaje. Oni koji su ih kušali kažu da Black diamond najhrskavije jabuke koje su probali i izrazito su slatke. Ako ih želite kupiti, čeka vas putovanje u Tibet jer ćete ih teško naći negdje drugdje na svijetu. 

Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu koja gotovo da i ne treba umak Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 1 Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 2 Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 3 +29 Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju