Qutab (ili qu'tab) je tradicionalno jelo azerbajdžanske kuhinje pripremljeno od tanko razvaljanog tijesta, koje se puni najrazličitijim sastojcima – od mesa i povrća do začina i najčešće poslužuje uz jogurt ili kakav umak. Potrebno je nešto prakse da bi se tijesto tanko razvaljalo, a potom se nadijeva i slaže u oblik polumjeseca.
Qutab se nerijetko puni mljevenom janjetinom ili junetinom te lukom i začinskim biljem, a popularne su i kombinacije špinata, kopra i korijandra. Čest nadjev je i bogato začinjeni pire od bundeve, a ponegdje se i puni devinim mesom. Za tijesto je potrebno tek nekoliko sastojaka: jaja, brašno, sol i voda, ali u veganskim verzijama jaja može zamijeniti i aquafaba.
Qutab - sastojci:
Tijesto
- 125 g brašna
- 2 žlice aquafabe
- 2–3 žlice vode
Najdev
- 125 g zelenog povrća i začinskog bilja po izboru (medvjeđi luk, špinat, peršin, mladi luk, korijander, kopar, menta)
- Maslinovo ulje
- Sol i crni papar po ukusu
Qutab - priprema
- Operite povrće i začinsko bilje te ih osušite. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prstohvat soli i aquafabu. Dodajte vodu, počevši s 2 žlice. Zamijesite tijesto i dodajte još vode ako je previše suho. Tijesto treba biti vrlo čvrsto.
- Pokrijte tijesto i pustite da odstoji 30 minuta. Tijekom odmora tijesto će omekšati i postati elastičnije. U međuvremenu nasjeckajte povrće, pomiješajte ga s maslinovim uljem, solju i paprom.
- Zagrijte tavu od lijevanog željeza. Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela. Svaki komad razvaljajte u vrlo tanki krug, što tanji možete. Na polovicu svakog kruga stavite četvrtinu nadjeva, a zatim preklopite tijesto tako da ima oblik polumjeseca. Pritisnite rubove da se zatvore i prenesite qutab u tavu.
- Pecite qutab 1–1,5 minute sa svake strane. Izvadite ga iz tave i premažite maslinovim uljem. Poslužite odmah uz veganski jogurt ili samostalno kao prilog.
Švedski misterij: Sir koji se može proizvesti samo u malenom selu na sjeveru zemlje, a nitko ne zna zašto