Qutab (ili qu'tab) je tradicionalno jelo azerbajdžanske kuhinje pripremljeno od tanko razvaljanog tijesta, koje se puni najrazličitijim sastojcima – od mesa i povrća do začina i najčešće poslužuje uz jogurt ili kakav umak. Potrebno je nešto prakse da bi se tijesto tanko razvaljalo, a potom se nadijeva i slaže u oblik polumjeseca.

Qutab se nerijetko puni mljevenom janjetinom ili junetinom te lukom i začinskim biljem, a popularne su i kombinacije špinata, kopra i korijandra. Čest nadjev je i bogato začinjeni pire od bundeve, a ponegdje se i puni devinim mesom. Za tijesto je potrebno tek nekoliko sastojaka: jaja, brašno, sol i voda, ali u veganskim verzijama jaja može zamijeniti i aquafaba

Qutab - sastojci:

Tijesto

  • 125 g brašna
  • 2 žlice aquafabe
  • 2–3 žlice vode

Najdev

  • 125 g zelenog povrća i začinskog bilja po izboru (medvjeđi luk, špinat, peršin, mladi luk, korijander, kopar, menta)
  • Maslinovo ulje
  • Sol i crni papar po ukusu

Qutab - priprema

  1. Operite povrće i začinsko bilje te ih osušite. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prstohvat soli i aquafabu. Dodajte vodu, počevši s 2 žlice. Zamijesite tijesto i dodajte još vode ako je previše suho. Tijesto treba biti vrlo čvrsto.
  2. Pokrijte tijesto i pustite da odstoji 30 minuta. Tijekom odmora tijesto će omekšati i postati elastičnije. U međuvremenu nasjeckajte povrće, pomiješajte ga s maslinovim uljem, solju i paprom.
  3. Zagrijte tavu od lijevanog željeza. Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela. Svaki komad razvaljajte u vrlo tanki krug, što tanji možete. Na polovicu svakog kruga stavite četvrtinu nadjeva, a zatim preklopite tijesto tako da ima oblik polumjeseca. Pritisnite rubove da se zatvore i prenesite qutab u tavu.
  4. Pecite qutab 1–1,5 minute sa svake strane. Izvadite ga iz tave i premažite maslinovim uljem. Poslužite odmah uz veganski jogurt ili samostalno kao prilog.

Švedski misterij: Sir koji se može proizvesti samo u malenom selu na sjeveru zemlje, a nitko ne zna zašto Burträsk - 2 Burträsk - 3 Burträsk - 1 +1 Västerbottenostpaj