S obzirom da je zadovoljavanje gladi jedna od osnovnih životnih potreba, nevjerojatan je broj ljudi koji priznaju da ne znaju kuhati. I pritom ne misle na pripremu kompliciranih jelovnika od više sljedova i masu namirnica, već najjednostavnije obroke.

Kuhanje nije nužnost u današnje vrijeme kada postoje brojni fast food restorani, trgovine s polu-pripremljenim obrocima koji se podgrijavaju u mikrovalnoj pećnici i dobri ljudi poput mame. No iako ne trebate kuhati u današnjem svijetu da biste preživjeli, korisno je svladati tu vještinu.

Za sve one koji tvrde da su toliko netalentirani u kuhinji da ne znaju skuhati ni jaje, poručujemo im: za ove recepte vam ne treba kuharsko umijeće, samo malo volje, kuhinjska vaga i štoperica.

1. Kuhana jaja

Napunite manji lonac s vodom i u njega dodajte nekoliko jaja. Ne pretrpavajte lonac jajima, svaki bi komad trebao biti potopljen u vodi te imati mjesta za kuhanje bez „gužvanja“. Kada počne ključati voda počnite mjeriti vrijeme – za meki žumanjak jaja kuhajte oko pet minuta, a za tvrdo kuhani žumanjak 10 minuta. Čim završite kuhanje, jaja stavite pod hladni mlaz vode i/ili u zdjelu s ledom da zaustavite daljnju termičku obradu. Ogulite jaje i to je to!

Brzo oguljena jaja uz pomoć čaše Hrana i piće Trik s čašom: Kako oguliti kuhano jaje u manje od 10 sekundi?

Što napraviti s kuhanim jajetom?

Kuhana jaja mogu biti samostalni međuobrok. Možete ih poslužiti u sendviču između dvije šnite kruha s namazom po želji, sirom, salamama... Kuhana jaja možete narezati i dodati u salate ili poke bowlove.

2. Kuhane hrenovke / kobasice

Vrlo sličan postupak slijedi i za kuhanje hrenovki ili kobasica. Na pakiranju pročitajte koliko dugo se hrenovke / kobasice trebaju kuhati (ili pitajte mesara u mesnici), stavite ih u lonac s vodom i pratite upute. Ovisno o odabranom proizvodu i veličini, ovaj tip mesnih prerađevina obično se kuha od 5 do 20 minuta.

Što napraviti s kuhanim hrenovkama / kobasicama?

Poslužite za doručak uz kuhana jaja i krišku kruha. Hrenovku stavite u duguljasto pecivo sa senfom i/ili kečapom i napravite hot dog. Narežite hrenovke / kobasice i dodajte umacima uz tjesteninu, rižu ili krumpir.

Krumpir pečen u foliji s kiselim vrhnjem i povrćem Krumpir pečen u foliji s kiselim vrhnjem i povrćem (Foto: Getty Images)

3. Krumpir u kori iz pećnice

Krumpir se može pripremiti na 1001 način. Najlakše je pak ispeći ga u kori u pećnici. Dobro operite krumpir u kori, osušite ga, posolite te zamotajte u aluminijsku foliju. Stavite peći u pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko sat vremena. Kad razmotate krumpir provjerite vilicom je li pečen. Ako je pečen vilica bi trebala lagano proći kroz plod. Ako nije, pažljivo ga zamotajte i stavite još u pećnicu.

Što napravit i s pečenim krumpirom?

Razrežite krumpir po dužini pa ga napunite omiljenim povrćem, komadićima kuhane kobasice i sira, te sve zajedno pokapajte s malo maslinova ulja ili kiselim vrhnjem. Pečeni krumpir može biti i prilog uz pečeno meso i/ili ribu, no termičku obradu toga prepustite nekome iskusnijem u kuhanju.

Slatki krumpir Hrana i piće Za samo 5 minuta: Trik za brzinsko "pečenje" slatkog krumpira koji štedi vrijeme

4. Juha iz vrećice

Jede vam se nešto sa žlicom? Skuhajte juhu! Priprema juhe nije teška, ali najlakše je napraviti onu iz vrećice. Pomiješajte sadržaj vrećice s litrom vruće vode (ili količinom koja je prikazana na uputama vašeg pakiranja) i kuhajte na umjerenoj temperaturi sve zajedno oko desetak minuta. Poslužite toplo, i uživajte u svakom srku!

Što napraviti s juhom iz vrećice?

Ako želite malo „podebljati“ okus i sadržaj juhe, tijekom kuhanja u nju možete dodati i dodatno povrće (npr. iz leda) ili nešto sušene tjestenine.

Tjestenina s tunom i rajčicama Tjestenina s tunom i rajčicama (Foto: Getty Images)

5. Kuhana tjestenina

Kuhanje tjestenine je jedna od najlakših stvari koje možete svladati u kuhinji, a omogućava vam milijun mogućnosti. Zagrijte vodu, posolite je, pa kad počne ključati ubacite tjesteninu i kuhajte u prosjeku oko osam do deset minuta. Točno vrijeme kuhanja pročitajte na kutiji od proizvoda. Također, dobro je znati da se 100 grama sušene tjestenine kuha u otprilike jednoj litri vode. Kuhate li veću količinu povećajte količinu vode. Kad je tjestenina skuhana (probajte prije nego isključite štednjak) ocijedite je od vode i spremna je za daljnju upotrebu. Bravo!

Što napraviti s kuhanom tjesteninom?

Pomiješajte tjesteninu s toplim umakom. Priprema umaka je napredniji stupanj kuhanja, pa je najbolje uzeti neki gotov iz trgovine, podgrijati ga na štednjaku prema uputama sa staklenke i poslužiti uz tjesteninu te malo naribanog parmezana. Tjesteninu možete i pustiti da se ohladi pa s njom napraviti hladnu salatu s tunom iz konzerve, maslinama i povrćem po želji.

Kremasta tjestenina Hrana i piće Iz jednog lonca: Recept za najkremastiju tjesteninu bez grama sira i maslaca

6. Kuhana riža

Riža je iznimno fleksibilna namirnica koja se može koristiti na razne načine. Njezino kuhanje je vrlo jednostavno ako slijedite ove upute. Kuhajte je u vodi u omjeru 1:2. Drugim riječima, jedna šalica riže se kuha u dvije šalice vode. Uzmite omiljenu šalicu iz ormarića, u nju usipajte nekuhanu rižu do vrha, prebacite rižu u lonac u kojem je mislite kuhati i isperite je od eventualnih nečistoća u vodi. Ocijedite višak vode. Potom istu šalicu dvaput ispunite vodom i prelijte preko riže. Stavite lonac na štednjak, poklopite ga i kuhajte na umjerenoj temperaturi oko dvadesetak minuta. Do kraja kuhanja riža bi trebala „popiti“ svu tekućinu.

Što napraviti s kuhanom rižom?

Kuhanu rižu poslužite uz povrće, grah, leću ili slanutak iz konzerve, ali razne umake po želji. Sljubiti ga možete i uz meso i ribu (koju je netko drugi termički obradio).

Riža Hrana i piće Trik za savršeno kuhanu rižu koja uspijeva baš svaki put

7. Dresing za salatu

Svatko zna narezati zelenu salatu, paprike, rajčice, krastavce i drugo povrće (ili kupiti već narezano u trgovini). No kako začiniti salatu? Najjednostavniji dresing sadrži četiri glavna sastojka koje većina ljudi ima u svojoj smočnici: ulje, ocat, sol i papar. Najbolji omjer? 60 posto ulja, 30 posto octa, te 10 posto za ostale začine. Smiksajte sve zajedno u jednoj zdjelici pa prelijte preko svoje salate. Dobar tek!

Dressing poboljšava okus salate Dressing poboljšava okus salate (Foto: Getty Images)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju