Gordon Ramsay zna kako skuhati savršenu rižu koja uspijeva svaki put. Želite li dobiti najbolje moguće rezultate, odaberite basmati rižu, priznaje britanski chef.

Ona se smatra najkvalitetnijom vrstom riže, a raste isključivo u podnožju Himalaje. Karakterizira je dugo zrno koje se kuha otprilike desetak minuta.

Gordon Ramsay tvrdi da je 1:1,5 idealni omjer riže i vode, a pronašao je i optimalno vrijeme za termičku obradu.

Sastojci za savršeno kuhanu rižu:
400 grama basmati riže
600 ml hladne vode
3 sjemenke kardamoma
2 zvijezde anisa
sol i papar po želji

U trendu Kviz općeg znanja - 1 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one dobrih živaca i još boljeg pamćenja Forest house Niko - 12 Forest House Niko Čarobna šumska kuća: Gdje vrijeme teče sporije, priroda miriše intenzivnije, a stres – ne postoji Sun Cruise Resort & Yacht hotel u Jeongdongjini, Južna Koreja (Ne)vjerojatni prizor "Nasukan" na stijeni: Kruzer dug 165 metara u Južnoj Koreji o kojem se i dalje priča

Priprema:

1. Isperite rižu pod mlazom hladne vode.

2. Stavite rižu u lonac. Posolite i poparite pa sve dobro promiješajte.

3. U lonac ubacite zvjezdasti anis i kardamom, koje ste prethodno probušili kako bi otpustio svoje prirodne arome tijekom kuhanja.

4. Zalijte rižu hladnom vodom, poklopite i stavite kuhati na visokoj temperaturi.

5. Pustite da voda brzo zavrije. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno lagano kuha osam do deset minuta.

Tijekom kuhanja nemojte podizati poklopac. Poklopljeni lonac ključan je za savršenu termičku obradu riže.

6. Vilicom promiješajte rižu i poslužite je uz umak po želji. Dobar tek!

U YouTube videu Gordona Ramsayja pogledajte kako se kuha savršena riža.