U otkrivanju novih destinacija, o ljudima i običajima mnogo možemo doznati iz tanjura i čaša, a pitate li se koje su to najbolji gradovi za putnike koji vole fino pojesti i popiti, mogla bi vam pomoći lista najboljih mjesta za foodieje. Popis je sastavio bloger Asher Fergusson koji je koristio izvore poput Michelinovog vodiča, popisa 100 najboljih svjetskih restorana, TripAdvisora i bazu podataka životnih troškova Numbeo, kako bi razvio sustav bodovanja koji mu je omogućio izračunavanje "globalnog indeksa gurmana" za svaki grad.

O poretku su odlučili broj restorana iz Michelinovog vodiča, broj restorana iz 100 najboljih svjetskih restorana, raznolikost dostupnih nacionalnih kuhinja, cijena prosječnog obroka od tri slijeda i ukupan broj restorana po osobi.

Top lista za gurmane Top lista za gurmane (Foto: www.asherfergusson.com/global-foodie-index)

Prva tri mjesta su pripala Tokiju, Parizu i Bangkoku, a slijede ih New York, Phuket, Singapur, Osaka, Hong Kong, Seoul i Chiang Mai (Tajland). Ljubljana se našla na 74. mjestu, Dubrovnik na 82., Beograd na 86., a Zagreb na 135. Cijeli popis možete pogledati ovdje.

Duga 93 kilometara! Najveća natkrivena biciklistička staza na svijetu The Loop u Dubaiju tvrtke URB - 4 The Loop u Dubaiju tvrtke URB - 2 The Loop u Dubaiju tvrtke URB - 1 +0 The Loop u Dubaiju tvrtke URB - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju