Galerija Miso pasta poboljšat će okus svakog jela 0 Pečeni tempeh možete poslužiti umjesto mesa s kuhanom rižom 0 Kiseli kupus nastaje procesom fermentacije 0 Kefir je moćan fermenentirani proizvod koji je dobar za zdravlje probave 0

U trendu Ljetna salata od rajčica A tako jednostavno Recept za najbolju salatu od rajčice! Toliko je fina da je možete jesti i bez mesa Njoki s tikvicama Gotovo za 20 minuta Nevjerojatno dobro, a tako jednostavno: Recept za prefine njoke s tikvicama Složenac od patlidžana Za 20 minuta Ljeto iz tepsije: Složenac od patlidžana zbog kojega vrijedi upaliti pećnicu i na ovim temperaturama

Želite li poboljšati zdravlje svojeg probavnog sustava, u svakodnevnu prehranu uvedite fermentiranu hranu. Fermentacija je kemijska razgradnja tvari pomoću bakterija, kvasaca i drugih mikroorganizama tijekom koje se ugljikohidrati poput šećera i škrobi pretvaraju u organsku kiselinu (i alkohol).

Nekoć se fermentacija koristila kako bi se određenoj namirnici povećao rok trajanja. Danas je opće poznato da je fermentirana hrana lakše probavljiva, a da njezina konzumacija povećava broj korisnih bakterija i probiotika u crijevima te podržava zdravlje probavnog sustava.

Većina proizvoda napravljenih od mlijeka je fermentirana jer nastaje dodavanjem startera, odnosno laktobacila i bifidobakterija, koji šećere razgrađuju u mliječnu kiselinu. U toj kategoriji ponajviše se ističu kefir, jogurti, kiselo mlijeko i sirevi.

Kefir je moćan fermenentirani proizvod koji je dobar za zdravlje probave Kefir je moćan fermenentirani proizvod koji je dobar za zdravlje probave (Foto: Shutterstock)

Kiseli kupus i kimchi

Ne konzumirate namirnice biljnog porijekla, a želite uživati u blagodatima fermentirane hrane (i pića)? Nema problema, okrenite se namirnicama na bazi soje. Na raspolaganju vam je sve od fermentirane paste od soje ili takozvane miso paste do fermentiranih sojinih zrna poznatih i po imenu tempeh.

Uživajte i u fermentiranom povrću. U hrvatskoj tradiciji ukorijenjena je priprema kiselog kupusa koji nastaje procesom fermentacije. Sve je popularnije i uživanje u kimchiju, odnosno fermentiranom povrću u začinjenom umaku koje se najčešće priprema od kineskog kupusa, mrkve i daikona.

Sjajan izvor probiotika donosi i piće kombucha, koje nastaje fermentacijom zaslađenog zelenog ili crnog čaja, a u koji je dodana kultura kombucha, poznata i po imenu Scoby.

Najbolji fermentirani proizvodi:

  • kefir
  • jogurt
  • kiselo mlijeko
  • kiselo vrhnje
  • sir
  • tempeh
  • miso
  • kiseli kupus
  • kimchi
  • kombucha.

3 odlična razloga zbog kojih bismo češće trebali jesti paprike Paprike Salata od paprike Punjene paprike - 4 +6 Svinjetina u umaku od dimljene slatke paprike