• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

10 mjesta gdje ćete pojesti neke od najboljih pizza u Hrvatskoj - i poželjeti se vratiti

Vrhunske pizze nisu rezervirane samo za Zagreb – ta su vremena davno prošla, a po specijalitet talijanskih gena ide se i u Liku, Istru, na more…
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 9.02.2024 06:42 komentari
viber Created with Sketch.
Pizza
Pizza (Foto:Shutterstock)

Galerija Aquarius 24 Aquarius - 5 24 Aquarius - 2 24 Ruspante - 12 24

U trendu Planinarsko sklonište Skorpovac - 5 Nakon požara Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu Piletina i krumpir u vrhnju Kremasto Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?

Napoletane, slavne pjegavice mekog tijesta odavno su izgurale debeljuškaste old school pizze iz hrvatskih pizzerija, a o odležavanju tijesta, vrstama brašna, kao i skupocjenim pećima priča se na sva usta. Pažnja se daje i tanašnoj, hrskavoj Romani, a ponegdje ćete naći i tipičnu rimsku Pizzu alla Palu.

Vrhunske pizze nisu rezervirane samo za velike gradove – ta su vremena davno prošla, a po specijalitet talijanskih gena ide se i u Liku, Istru, na more… Iako bi se na popisu moglo naći još desetak pizzerija zbog kojih vrijedi krenuti na put, odlučili smo se na okruglu brojku i barem djelomično pokrili Lijepu Našu kako bismo s guštom proslaviti Svjetski dan pizze koji se obilježava 9. veljače.

Franko’s, Zagreb

Franko’s pizza & bar iz Zagreba jedina je hrvatska pizzerija koja se našla na prestižnom popisu 50 najboljih pizzerija u Europi izvan Italije. Svoja vrata Franko’s je otvorio 2019. godine u Branimirovoj ulici, a u međuvremenu se pojavio i na zapadu grada, gdje se pizze dostavljaju iz Franko’s to go.

Cijene pizza kreću se od oko 8 eura pa do 17 eura, a na popisu vrhunskih sastojaka pronaći ćete mortadelu od vepra s tartufima, kremu od pistacija, jadranske kozice, dimljenu mozzarellu di bufallu, odležanu junetinu, 'Nduju, jestivo cvijeće i druge divote. Bilo da igrate za tim prozračnih i elastičnih Napoletana ili hrskavih Romana, ovdje ćete doći na svoje.

Franko’s pizza Franko’s pizza (Foto: Franko’s pizza & bar)

Al Dente, Zagreb

U zagrebačkom centru na adresi Bogovićeva 5 pronaći ćete pizzeriju koja se hvali na sva usta. Tijesto koje je u kombinaciji klasične Napoletane i Canotta s debljim, napuhanim rubovima njihova je specijalnost.

Fior di latte mozzarella nabavlja se iz male obiteljske mljekare u blizini Napulja, a San Marzano rajčice, burrate i tartufi stižu iz Napulja i malih lokalnih proizvođača. Pizze, kao niti sastojci na njima nisu jeftini pa ćete tako na jelovniku pronaći gurmanske kreacije poput Pizze tartare s biftekom i burratom ili Pizzu pomodoro s rubom punjenim kremom od ricotte s limunom i mentom. Cijene gurmanskih pizza penju se do 20 eura, ali odlučiti se možete i za klasike, poput Margherite di bufale koja košta 12 eura.

Basta gourmet bar (više lokacija)

Autentična napuljska pizzerija najprije se pojavila u Zagrebu, a danas je možete pronaći i u Splitu, kao i Makarskoj. Kvalitetu pizze potvrđuje i certifikat AVPN-a (Associazione Verace Pizza Napoletana), a na jelovniku imaju i napoletanske sendviče (pagnuttielle), raskošne salate i mesne specijalitete.

Osim klasičnih pizza, kao što su Capricciosa i Margherita, pronaći ćete i kombinaciju dimljenog lososa i mozzarelle ili jednu od omiljenih pizza koja kombinira gambere sa zelenim pestom, mozzarellom, ricottom, tikvicama i češnjakom. Sir od lavande, kulenova seka, burrata, žuta rajčica, fileti tune ili bresaola također su neki od sastojaka koji s finim, prozračnim tijestom čine senzaciju.

268 Burgers & Pizza - 2 Hrana i piće Najbolje mjesto za pizzu i burgere u Velikoj Gorici nosi ime po kultnom ZET-ovu autobusu

Zagyland, Konjščina

"Zabavni park za ljubitelje pizze" pronaći ćete između Zaboka i Varaždina, u kompleksu koji je i hotel i wellness centar i restoran i bar, a i pizzerija s odličnim Napoletanama. Osim na pizze u Zagyland možete navratiti i na quad safari, mali nogomet ili paintball.

Cijene pizze od oko 9 eura su prijateljske, a na jelovniku ćete pronaći klasike kao što su: Margherita, Vesuvio, Capricciosa, Quatro Formaggi, ali i nešto zaigraniju pizzu Zagorje (pelat, mozzarella, pikantna salama, jalapeno papričice, čips od pancete, origano, masline), kao i Zagyland (pelat, mozzarella, šunka, šampinjoni, ljubičasti luk, čips od pancete, sweet chilli umak, origano, masline).

Ruspante - 12 Ruspante - 12 (Foto: Vilicom kroz Hrvatsku)

Ruspante, Otočac

Da većina Hrvata zna gdje je Sinac, ne bismo se okladili. Prsti koji precizno mogu stisnuti na karti to selo od oko 600 stanovnika na izvoru Gacke najvjerojatnije pripadaju nekome tko ima rodbinu u Lici, peticu iz geografije ili jednostavno obožava pizzu. Prema mišljenju bonkulovića i gastrolutalica, upravo u malenome Sincu ćete pojesti odličnu pizzu.

Vlasnik Ante Svoren oslanja se na mikrolokalne namirnice, ručno zidanu peć koja se loži bukvom, i tim koji funkcionira kao dobro uigran bend. Na jelovniku ćete vidjeti namirnice poput seljačke šunke, domaćih kobasica, slanine i škripavca, ličke base i dimljene pastrve. Baš kao i ljubičasti luk, kopar, dimljenu papriku i domaći pesto. Među najskupljim pizzama je ona s janjetinom (13,20 eura).

Aquarius, Buje

Radi pizze u Aquariusu Istrijanima nije problem potegnut na desetke kilometra, ili namjerno otići dužim putem samo da bi mogli zastati i dobro se izguštati. I to ne nužno samo u pizzi. U Aquarius se hodočasti na ozbiljne komade mesa koji odležavaju u nedogled, finu tjesteninu, a ostavi se mjesta i za kreativne deserte.

Pizze, koje nisu klasične Napoletane, rade od pšeničnog ili pirovog brašna, koje je iz vlastite proizvodnje – mljeveno u lokalnom mlinu. Sastojci su lokalni, iz malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, i itekako zanimljivi. U Aquariusu na finom tijestu pronaći ćete kremu od buče ili onu od crnih maslina i patlidžana, dimljenu mozzarellu, ukiseljenu raštiku, salamu od boškarina, domaću šalšu, jadranske kaneštrele, oradu, mortadelu od vepra s crnim tartufima, istarske kobasice, kadulju… i još divota koje zovu na otkrivanje.

The Family - 2 Hrana i piće Srce Vatreno: Pizza hrvatske repke koja je postala hit u restoranu izbornika Zlatka Dalića

Rumore, Labin

Priče o napoletanskoj pizzi iz krušne peći, kvalitetnim sastojcima i pogledu koji puca s terase u Labinu daleko se čuju. Dovoljno daleko, da nije problem ni sjesti u auto i potegnuti iz Rijeke, ili još dalje. Da ste na pravom mjestu, sugerira i natpis Vera pizza, certifikat AVPN-a (Associazione Verace Pizza Napoletana), kojem se tepa da je Michelin za pizzerije.

Rumore se ljeti prepoznaje i po dugačkom redu u kojem strpljivo stoje štovatelji te autentične napoletanske pizze. Na jelovniku ćete pronaći klasike, kao i gurmanske kreacije, poput one s pestom od pistacija i vrhunskom mortadelom, zatim kombinaciju bresaole i mozzarelle, a među zanimljivim sastojcima su i osokolo (buđola), kreme od tikvica, artičoka i tartufa, špek Alto Adige, tostirani lješnjaci i drugo.

Bokamorra - 11 Bokamorra - 11 (Foto: NB)

Bokamorra, Split

"Mi radimo Bokamorra pizze. To nisu niti Napoletane, Romane niti Balkane nego imamo svoju pizzu. Nalikuju Napoletani, ali su okusom drukčije. Prije otvaranja otišli smo u Napulj i napravili opsežno istraživanje. Iskušali smo desetak vrsta brašna, dok nismo pronašli savršen odabir i omjer koji se nama sviđa“, ispričali su nam prije koju godinu u Bokamorri, jednoj od omiljenih hrvatskih pizzerija koju ćete pronaći na splitskoj Zapadnoj obali, u kojoj se uz pizzu gušta i u vrhunskim, pomno osmišljenim koktelima.

U Italiji se kupuju top namirnice poput mozzarelle, burrate i stracciatelle, kao i razne salame, kao što je primjerice pikantna Calabrese. Jedna od omiljenih pizza je Cheezus (14 eura). Svaki trokut ima svih 5 vrsta sireva jer se na tijesto stavljaju u krugovima, od gorgonzole do fontine, stracciatelle (srce burrate), Mozzarelle Fior Di Latte i Parmigiana Reggiana za slasnije rubove.

Sette Sorelle, Split

Sedam sestara ćete pronaći na Trgu Franje Tuđmana, ali morat ćete pričekati do ožujka, kada se vraćaju s godišnjeg odmora. Odlične ocjene pizzerija duguje slasnim Napoletanama, ali i lijepom ambijentu kojem itekako pomažu dvije terase, kao i koktelima inspiriranima Italijom.

Cijene pizza se kreću od 11,50 eura do 15,50 eura, a među talijanskim sestrama pronaći ćete Sterope (spoj jadranskih kozica, kreme od parmezana i šparoga, ulja od češnjaka i jestivog cvijeća), Elettru (tartufi, gorgonzola, mozzarella, parmezan i guanciale), kao i Merope s omiljenom kombinacijom pistacija, mortadelle i mozzarelle.

Ventidue, Osijek

Na broju 22 (kako i sugerira ime pizzerije) u ulici Stjepana Radića u Osijeku pronaći ćete tradicionalne okuse pizze Napoletane, ali i hrskavu Romanu, tipičnu rimsku Pizzu alla Palu. Osim toga, Ventidue ima i pizze bez glutena.

"Sve namirnice u našem restoranu imaju D.O.P. oznaku, u prijevodu designation of origin, a to će reći da sve naše namirnice potječu originalno iz Italije, točnije iz određenog područja gdje je taj proizvod nadaleko poznat“, kažu u pizzeriji.

Među popularnim pizzama su Pistacchio e Mortadela (mortadela, umak od pistacija, mozzarella fior di latte, stracchino (kravlji sir), drobljene pistacije), Quattro Formaggi (gorgonzola dolce, svježi bosiljak, dimljena provola, mozzarella fior di latte, Grana Padano, maslinovo ulje), Margherita di Bufala te Prosciutto.

Pizzerija kakvu nećete naći nigdje drugdje u Hrvatskoj: Posveta talijanskoj kuhinji i ocu znanstvene fantastike Mrs. Fogg - 8 Mrs. Fogg - 7 Mrs. Fogg - 6 +4 Mrs. Fogg - 5

 

  • #gdje sjesti
  • #najbolja pizza u hrvatskoj
  • #najbolja pizza u splitu
  • #najbolja pizza u zagrebu
  • #pizza u zagorju
  • #pizza
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Fisherija lansirala novi 2go proizvod
Oglas
Fisherija lansirala novi 2go proizvod
Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele
Okusi Mediterana
Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele
Billionaires' Row u Palm Beachu na Floridi, SAD
Ulica milijardera
Podzemni tunel vodi direktno do privatne plaže: Ovako izgledaju kuće u "ulici" u kojoj žive najbogatiji ljudi na svijetu
Vatreni u Pragu: Nogometna strast i čarolija Zlatnog grada
Neodoljiva prilika
Vatreni u Pragu: Ponuda za "nogometno" putovanje u kombinaciji s čarolijom Zlatnog grada
Jesenski odmor u Njivicama: Doživite magiju otoka Krka bez gužvi
Odlične ponude
Jesenski odmor u Njivicama: Doživite magiju otoka Krka bez gužvi
Jesenske šetnje prirodom: gdje se uputiti u Zagrebu i okolici
U zdravom tijelu...
Jesenske šetnje prirodom: 5 staza u Zagrebu i okolici koje će s lakoćom svladati i veliki i mali
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
Otkriven uzrok smrti sarajevske influencerice: Preminula dva dana nakon svadbe
Završena obdukcija
Mladenka (26) iz Sarajeva preminula dva dana nakon svadbe: Otkriven uzrok smrti
Nesreća kod Šibenika: Teško ozlijeđen muškarac
Opasno prestrojavanje
Detalji teške nesreće na autocesti: Putnici hitno prevezeni u bolnicu, među njima i djeca
show
Tko je Nikki Lilly?
bolest ju nije ograničila!
Ova djevojka sinonim je za hrabrost i borbu milijunima ljudi diljem svijeta
Baby Lasagna razočaran organizacijom koncerta u Turskoj
loše vijesti
Baby Lasagna razočaran zbog iznenadne situacije: "Žao mi je zbog ovoga..."
Kako izgleda supruga Nikole Grmoje?
samozatajna žena
Tko je supruga Nikole Grmoje? Upoznao ju je na faksu, a nosi rijetko ime
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Ajvar: Došlo je to doba godine! Otkrivamo kako i koliko dugo se kuha, a imamo i nekoliko recepata za najbolji domaći ajvar
omiljena zimnica
Ajvar: Došlo je to doba godine! Otkrivamo kako i koliko dugo se kuha, a imamo i nekoliko recepata za najbolji domaći ajvar
zabava
Spuštali perilicu s drugog kata zgrade, pogledajte kakve im je probleme zadala
Zakoni fizike
Spuštali perilicu s drugog kata zgrade, pogledajte kakve im je probleme zadala
Što kućne mačke rade kad pobjegnu iz kuće? Jedan vlasnik otkrio i podijelio snimku
Dan u životu
Što kućne mačke rade kad pobjegnu iz kuće? Jedan vlasnik otkrio i podijelio snimku
Ovaj se kviz možda čini lagan, no provjerit će svaki kutak vašeg znanja
Pokažite što znate!
Ovaj se kviz možda čini lagan, no provjerit će svaki kutak vašeg znanja
tech
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Očekivanja su bila velika, a stvarnost je drukčija: Šef Forda objasnio što se sprema na tržištu električnih automobila
Jasan se razlog
Očekivanja su bila velika, a stvarnost je drukčija: Šef Forda objasnio što se sprema na tržištu električnih automobila
sport
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
užas!
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
Maksimalan učinak
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
tv
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
KUMOVI
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
U dobru i zlu: Pokušao joj je promijeniti mišljenje, ali ona ne želi ništa s njim
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pokušao joj je promijeniti mišljenje, ali ona ne želi ništa s njim
Skrivena sudbina: Saznao je istinu, hoće li si moći oprostiti?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Saznao je istinu, hoće li si moći oprostiti?
putovanja
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
novac
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Lejla Filipović izdanje razigrala detaljima ukrašenima životinjskim uzorkom
ELEGANTNO I U TRENDU
Cijela kombinacija je top, ali najviše pažnje privlače tenisice Lejle Filipović
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
sve
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Tko je Nikki Lilly?
bolest ju nije ograničila!
Ova djevojka sinonim je za hrabrost i borbu milijunima ljudi diljem svijeta
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
Antica - 3
Prava talijanska...

Jedna od najboljih pizzerija u Hrvatskoj: Slasna "pjegavica" zbog koje vrijedi sići s autoputa

U Antici ćete pronaći lagane pizze nakon kojih nećete zaspati, a ipak ćete kući otići siti. Nježne su za želudac, ali i za novčanik - odlučite li se za klasike poput margherite, marinare ili miješane, pizze u Ogulinu predstavljaju dobru vrijednost za novac... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close