Napoletane, slavne pjegavice mekog tijesta odavno su izgurale debeljuškaste old school pizze iz hrvatskih pizzerija, a o odležavanju tijesta, vrstama brašna, kao i skupocjenim pećima priča se na sva usta. Pažnja se daje i tanašnoj, hrskavoj Romani, a ponegdje ćete naći i tipičnu rimsku Pizzu alla Palu.

Vrhunske pizze nisu rezervirane samo za velike gradove – ta su vremena davno prošla, a po specijalitet talijanskih gena ide se i u Liku, Istru, na more… Iako bi se na popisu moglo naći još desetak pizzerija zbog kojih vrijedi krenuti na put, odlučili smo se na okruglu brojku i barem djelomično pokrili Lijepu Našu kako bismo s guštom proslaviti Svjetski dan pizze koji se obilježava 9. veljače.

Franko’s, Zagreb

Franko’s pizza & bar iz Zagreba jedina je hrvatska pizzerija koja se našla na prestižnom popisu 50 najboljih pizzerija u Europi izvan Italije. Svoja vrata Franko’s je otvorio 2019. godine u Branimirovoj ulici, a u međuvremenu se pojavio i na zapadu grada, gdje se pizze dostavljaju iz Franko’s to go.

Cijene pizza kreću se od oko 8 eura pa do 17 eura, a na popisu vrhunskih sastojaka pronaći ćete mortadelu od vepra s tartufima, kremu od pistacija, jadranske kozice, dimljenu mozzarellu di bufallu, odležanu junetinu, 'Nduju, jestivo cvijeće i druge divote. Bilo da igrate za tim prozračnih i elastičnih Napoletana ili hrskavih Romana, ovdje ćete doći na svoje.

Franko’s pizza Franko’s pizza (Foto: Franko’s pizza & bar)

Al Dente, Zagreb

U zagrebačkom centru na adresi Bogovićeva 5 pronaći ćete pizzeriju koja se hvali na sva usta. Tijesto koje je u kombinaciji klasične Napoletane i Canotta s debljim, napuhanim rubovima njihova je specijalnost.

Fior di latte mozzarella nabavlja se iz male obiteljske mljekare u blizini Napulja, a San Marzano rajčice, burrate i tartufi stižu iz Napulja i malih lokalnih proizvođača. Pizze, kao niti sastojci na njima nisu jeftini pa ćete tako na jelovniku pronaći gurmanske kreacije poput Pizze tartare s biftekom i burratom ili Pizzu pomodoro s rubom punjenim kremom od ricotte s limunom i mentom. Cijene gurmanskih pizza penju se do 20 eura, ali odlučiti se možete i za klasike, poput Margherite di bufale koja košta 12 eura.

Basta gourmet bar (više lokacija)

Autentična napuljska pizzerija najprije se pojavila u Zagrebu, a danas je možete pronaći i u Splitu, kao i Makarskoj. Kvalitetu pizze potvrđuje i certifikat AVPN-a (Associazione Verace Pizza Napoletana), a na jelovniku imaju i napoletanske sendviče (pagnuttielle), raskošne salate i mesne specijalitete.

Osim klasičnih pizza, kao što su Capricciosa i Margherita, pronaći ćete i kombinaciju dimljenog lososa i mozzarelle ili jednu od omiljenih pizza koja kombinira gambere sa zelenim pestom, mozzarellom, ricottom, tikvicama i češnjakom. Sir od lavande, kulenova seka, burrata, žuta rajčica, fileti tune ili bresaola također su neki od sastojaka koji s finim, prozračnim tijestom čine senzaciju.

268 Burgers & Pizza - 2 Hrana i piće Najbolje mjesto za pizzu i burgere u Velikoj Gorici nosi ime po kultnom ZET-ovu autobusu

Zagyland, Konjščina

"Zabavni park za ljubitelje pizze" pronaći ćete između Zaboka i Varaždina, u kompleksu koji je i hotel i wellness centar i restoran i bar, a i pizzerija s odličnim Napoletanama. Osim na pizze u Zagyland možete navratiti i na quad safari, mali nogomet ili paintball.

Cijene pizze od oko 9 eura su prijateljske, a na jelovniku ćete pronaći klasike kao što su: Margherita, Vesuvio, Capricciosa, Quatro Formaggi, ali i nešto zaigraniju pizzu Zagorje (pelat, mozzarella, pikantna salama, jalapeno papričice, čips od pancete, origano, masline), kao i Zagyland (pelat, mozzarella, šunka, šampinjoni, ljubičasti luk, čips od pancete, sweet chilli umak, origano, masline).

Ruspante - 12 Ruspante - 12 (Foto: Vilicom kroz Hrvatsku)

Ruspante, Otočac

Da većina Hrvata zna gdje je Sinac, ne bismo se okladili. Prsti koji precizno mogu stisnuti na karti to selo od oko 600 stanovnika na izvoru Gacke najvjerojatnije pripadaju nekome tko ima rodbinu u Lici, peticu iz geografije ili jednostavno obožava pizzu. Prema mišljenju bonkulovića i gastrolutalica, upravo u malenome Sincu ćete pojesti odličnu pizzu.

Vlasnik Ante Svoren oslanja se na mikrolokalne namirnice, ručno zidanu peć koja se loži bukvom, i tim koji funkcionira kao dobro uigran bend. Na jelovniku ćete vidjeti namirnice poput seljačke šunke, domaćih kobasica, slanine i škripavca, ličke base i dimljene pastrve. Baš kao i ljubičasti luk, kopar, dimljenu papriku i domaći pesto. Među najskupljim pizzama je ona s janjetinom (13,20 eura).

Aquarius, Buje

Radi pizze u Aquariusu Istrijanima nije problem potegnut na desetke kilometra, ili namjerno otići dužim putem samo da bi mogli zastati i dobro se izguštati. I to ne nužno samo u pizzi. U Aquarius se hodočasti na ozbiljne komade mesa koji odležavaju u nedogled, finu tjesteninu, a ostavi se mjesta i za kreativne deserte.

Pizze, koje nisu klasične Napoletane, rade od pšeničnog ili pirovog brašna, koje je iz vlastite proizvodnje – mljeveno u lokalnom mlinu. Sastojci su lokalni, iz malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, i itekako zanimljivi. U Aquariusu na finom tijestu pronaći ćete kremu od buče ili onu od crnih maslina i patlidžana, dimljenu mozzarellu, ukiseljenu raštiku, salamu od boškarina, domaću šalšu, jadranske kaneštrele, oradu, mortadelu od vepra s crnim tartufima, istarske kobasice, kadulju… i još divota koje zovu na otkrivanje.

The Family - 2 Hrana i piće Srce Vatreno: Pizza hrvatske repke koja je postala hit u restoranu izbornika Zlatka Dalića

Rumore, Labin

Priče o napoletanskoj pizzi iz krušne peći, kvalitetnim sastojcima i pogledu koji puca s terase u Labinu daleko se čuju. Dovoljno daleko, da nije problem ni sjesti u auto i potegnuti iz Rijeke, ili još dalje. Da ste na pravom mjestu, sugerira i natpis Vera pizza, certifikat AVPN-a (Associazione Verace Pizza Napoletana), kojem se tepa da je Michelin za pizzerije.

Rumore se ljeti prepoznaje i po dugačkom redu u kojem strpljivo stoje štovatelji te autentične napoletanske pizze. Na jelovniku ćete pronaći klasike, kao i gurmanske kreacije, poput one s pestom od pistacija i vrhunskom mortadelom, zatim kombinaciju bresaole i mozzarelle, a među zanimljivim sastojcima su i osokolo (buđola), kreme od tikvica, artičoka i tartufa, špek Alto Adige, tostirani lješnjaci i drugo.

Bokamorra - 11 Bokamorra - 11 (Foto: NB)

Bokamorra, Split

"Mi radimo Bokamorra pizze. To nisu niti Napoletane, Romane niti Balkane nego imamo svoju pizzu. Nalikuju Napoletani, ali su okusom drukčije. Prije otvaranja otišli smo u Napulj i napravili opsežno istraživanje. Iskušali smo desetak vrsta brašna, dok nismo pronašli savršen odabir i omjer koji se nama sviđa“, ispričali su nam prije koju godinu u Bokamorri, jednoj od omiljenih hrvatskih pizzerija koju ćete pronaći na splitskoj Zapadnoj obali, u kojoj se uz pizzu gušta i u vrhunskim, pomno osmišljenim koktelima.

U Italiji se kupuju top namirnice poput mozzarelle, burrate i stracciatelle, kao i razne salame, kao što je primjerice pikantna Calabrese. Jedna od omiljenih pizza je Cheezus (14 eura). Svaki trokut ima svih 5 vrsta sireva jer se na tijesto stavljaju u krugovima, od gorgonzole do fontine, stracciatelle (srce burrate), Mozzarelle Fior Di Latte i Parmigiana Reggiana za slasnije rubove.

Sette Sorelle, Split

Sedam sestara ćete pronaći na Trgu Franje Tuđmana, ali morat ćete pričekati do ožujka, kada se vraćaju s godišnjeg odmora. Odlične ocjene pizzerija duguje slasnim Napoletanama, ali i lijepom ambijentu kojem itekako pomažu dvije terase, kao i koktelima inspiriranima Italijom.

Cijene pizza se kreću od 11,50 eura do 15,50 eura, a među talijanskim sestrama pronaći ćete Sterope (spoj jadranskih kozica, kreme od parmezana i šparoga, ulja od češnjaka i jestivog cvijeća), Elettru (tartufi, gorgonzola, mozzarella, parmezan i guanciale), kao i Merope s omiljenom kombinacijom pistacija, mortadelle i mozzarelle.

Ventidue, Osijek

Na broju 22 (kako i sugerira ime pizzerije) u ulici Stjepana Radića u Osijeku pronaći ćete tradicionalne okuse pizze Napoletane, ali i hrskavu Romanu, tipičnu rimsku Pizzu alla Palu. Osim toga, Ventidue ima i pizze bez glutena.

"Sve namirnice u našem restoranu imaju D.O.P. oznaku, u prijevodu designation of origin, a to će reći da sve naše namirnice potječu originalno iz Italije, točnije iz određenog područja gdje je taj proizvod nadaleko poznat“, kažu u pizzeriji.

Među popularnim pizzama su Pistacchio e Mortadela (mortadela, umak od pistacija, mozzarella fior di latte, stracchino (kravlji sir), drobljene pistacije), Quattro Formaggi (gorgonzola dolce, svježi bosiljak, dimljena provola, mozzarella fior di latte, Grana Padano, maslinovo ulje), Margherita di Bufala te Prosciutto.

Pizzerija kakvu nećete naći nigdje drugdje u Hrvatskoj: Posveta talijanskoj kuhinji i ocu znanstvene fantastike Mrs. Fogg - 8 Mrs. Fogg - 7 Mrs. Fogg - 6 +4 Mrs. Fogg - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju