Blitva na lešo uobičajeni prilog uz ribu i plodove mora u Hrvatskoj. Zeleni listovi blitve se tradicionalno blanširaju u vrućoj vodi, povezuju s kuhanim krumpirom te začinjavaju solju, nešto maslinova ulja i eventualno češnjaka.
Na jugu Sjedinjenih Američkih Država ovo zeleno lisnato povrće sa zadebljalom stabljikom podlijeva se mesnim temeljcem, a termički se obrađuje na masnoći od prženog špeka. Uz češnjak se koristi i luk, a okus jelu daje jabučni ocat i malo ljutog umaka po želji.
Da bi blitva imala dobar okus, treba pripaziti na nekoliko stvari. Dobro ju operite, a deblje stabljike uklonite, ili narežite na tanje dijelove kako bi se u isto vrijeme skuhale zajedno s mekanijim zelenim listovima.
Sastojci za blitvu:
- 900 g blitve
- 250 ml pilećeg temeljca
- 60 ml jabučnog octa
- 4 deblje kriške špeka
- 2 žlice šećera
- 1 luk
- 1-2 češnja češnjaka
- sol i papar po želji
- ljuti umak po želji
Priprema blitve:
- Narežite špek na kockice pa ga ispržite na tavi zajedno s lukom. Termički obrađujte nekoliko minuta – sve dok špek ne dobije zlatno-smeđu boju, a luk ne omekša.
- Dodajte nasjeckani češnjak i šećer, te pirjajte još jednu minutu.
- Sve zajedno podlijte s jabučnim octom. Postružite zapečene dijelove na tavi i kuhajte par minuta.
- Dodajte opranu i narezanu blitvu, te podlijte mesnim temeljcem. Začinite sa solju i paprom po želji.
- Kuhajte sve zajedno dok blitva ne povene, a okusi se ne sljube.
- Po želji možete dodati i malo ljutog umaka. Dobar tek!
Recept za soparnik iz pećnice: Prefina "pita iz pepela" koju morate probati +6