Blitva na lešo uobičajen je prilog uz ribu i plodove mora u Hrvatskoj. Zeleni listovi blitve tradicionalno se blanširaju u vrućoj vodi, povezuju s kuhanim krumpirom i začinjavaju solju, s nešto maslinova ulja i eventualno češnjaka.

Na jugu Sjedinjenih Američkih Država to zeleno lisnato povrće sa zadebljalom stabljikom podlijeva se mesnim temeljcem, a termički se obrađuje na masnoći od prženog špeka. Uz češnjak se koristi i luk, a okus jelu daje jabučni ocat i malo ljutog umaka po želji.

Da bi blitva imala dobar okus, treba pripaziti na nekoliko stvari. Dobro je operite, a deblje stabljike uklonite ili narežite na tanje dijelove kako bi se u isto vrijeme skuhale zajedno s mekanijim zelenim listovima.

Sastojci za blitvu:

  • 900 g blitve
  • 250 ml pilećeg temeljca
  • 60 ml jabučnog octa
  • 4 deblje kriške špeka
  • 2 žlice šećera
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • sol i papar po želji
  • ljuti umak po želji

Priprema blitve:

  1. Narežite špek na kockice pa ga ispržite na tavi zajedno s lukom. Termički obrađujte nekoliko minuta – sve dok špek ne dobije zlatnosmeđu boju, a luk ne omekša.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i šećer te pirjajte još jednu minutu.
  3. Sve zajedno podlijte jabučnim octom. Postružite zapečene dijelove na tavi i kuhajte nekoliko minuta.
  4. Dodajte opranu i narezanu blitvu te podlijte mesnim temeljcem. Začinite solju i paprom po želji.
  5. Kuhajte sve zajedno dok blitva ne povene, a okusi se ne sljube.
  6. Po želji možete dodati i malo ljutog umaka. Dobar tek!

Recept za soparnik iz pećnice: Prefina "pita iz pepela" koju morate probati Soparnik - 3 Soparnik - 2 Soparnik - 1 +6 Soparnik