Patuljasta ili zlatna naranča s godinama postaje sve popularnija i na hrvatskim tržnicama i na balkonima. Sve je više vole u Dalmaciji zbog snažne arome i ugodno kiselkasto-gorkastog okusa. To citrusno voće veličine cherry rajčice jede se s korom, no prije toga valja ga dobro oprati. Sumnjate li na pesticide, ostavite kumkvat desetak minuta u vodi sa sodom bikarbonom pa ga dobro isperite.

Fina i ljekovita 

Slasnim malim narančama ne manjka vitamina i minerala. Sadrže vitamine C i A, kalij, natrij, magnezij i kalcij. U ljekovite svrhe kumkvat se koristi protiv probavnih tegoba poput zatvora i nadutosti, dijabetesa, kao i tegoba i bolesti krvnih žila. Dok haraju gripe i prehlade, preporučuje se za bildanje imuniteta. Prilikom kupnje birajte narančaste plodove bez oštećenja ili sumnjivih mrlja.

Naopaka naranča 

Osim sirov, jede se i ušećeren, kuhan u kompotima i pekmezima, dodaje se kolačima, ali i pečenjima. Oni koji ga kušaju prvi put često se iznenade kad shvate da je kora slađa od unutrašnjosti, što nije slučaj s narančama.

Kruhovac - 1 Hrana i piće Voće sportaša: Plodovi drveta otpornog na oluje koji bi mogli pomoći protiv svjetske gladi

Kako se jede?

U Aziji ga jedu tako da ga najprije protrljaju prstima kako bi se oslobodila aromatična ulja pa stave u usta i pljuckaju koštice. Možete ga i narezati pa izvaditi koštice te poslužiti u voćnim salatama. Izvrsno se slaže s endivijom i radičem, prokulicama i feta sirom.

Kumkvat - 4 Kumkvat - 4 (Foto: Shutterstock)

Mirisni dodatak jelima 

Uz meso poslužite chutney od kumkvata koji se jednostavno priprema. Dovoljno je popržiti luk i malo đumbira, uliti malo vinskog octa, vode i šećera pa ubaciti narezani kumkvat i pirjati oko pola sata. Valja računati da na 20 ml octa ide 70 g šećera i 300 g kumkvata. Chutney poslužite uz pečenje s mlincima ili krumpirom.

Marmelada od kumkvata dušu je dala za mazanje na palačinke i uživanje uz vrući čaj od đumbira. Pomoću kumkvata Kinezi se rješavaju kašlja i grlobolje tako što ga cijede i sok dodaju čaju s medom, zbog čega je i kod nas poželjan zimi. 

Što kada pukne umak? Trikovi kojima možete spasiti bolonjez, holandez, ragu... Umak - 3 Umak - 2 Umak - 1 +0 Umak - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju