• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Od obične garaže do glamuroznog bara u Splitu: "Kroz godinu dana otvorit ćemo i luksuzni restoran"

Markusova kušaonica nalazi se nadomak Marjanskih skala, u naselju Varoš i to na simboličnoj lokaciji gdje je prije više od 250 godina djelovala poljoprivredna zadruga za otkup i preradu grožđa...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 23.11.2024 07:46 komentari
viber Created with Sketch.
Markus Wine&Tasting Room - 3
Markus Wine&Tasting Room - 3 (Foto:Markus)

Galerija Markus Wine&Tasting Room - 15 11 Markus Wine&Tasting Room - 14 11 Markus Wine&Tasting Room - 13 11 Markus Wine&Tasting Room - 12 11

U trendu Kviz općeg znanja - 13 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače Focaccia s ružmarinom i češnjakom Savršenstvo bez mane Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka Planinarsko sklonište Skorpovac - 5 Nakon požara Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu

Kaštelanska vinarija Markus u početku je bila mala vinarija u zagrebačkom Markuševcu, gdje je vlasnik Danijel Szabo proizvodio male količine vina od grožđa sa sjajnih dalmatinskih položaja.

Nakon što ju je otkrio, Robert Young - Kanađanin koji se s obitelji preselio u Split i zaljubio se u vina Markus, kupio je vinariju i preselio je u Kaštela. Uskoro je osvanula vrhunska butikna vinarija u koju su uloženi milijuni eura, a Slaven i Ivona Jeličić postali su glavni enolozi. Prije koji mjesec otvorena je i glamurozna kušaonica. 

"Markusova kušaonica nalazi se nadomak Marjanskih skala, u naselju Varoš i to na simboličnoj lokaciji gdje je prije više od 250 godina djelovala poljoprivredna zadruga za otkup i preradu grožđa. Smještena je u renoviranoj kamenoj kući dok je interijer spoj suvremenog minimalizma, novih tehnologija i dalmatinske tradicije, čime se evocira moderna filozofija stare splitske konobe u kojoj su se za marende jele autohtone delicije uz gutljaje dobrog vina“, otkrivaju u splitskom wine baru. Uz vrhunska vina, ovdje možete kušati hrvatske delicije, poput primjerice biranih sireva i pršuta. 

Iako je Markusova kušanica otvorila svoja vrata još prije koji mjesec, nedavno je proslavila otvorenje. Na svečanosti koja je trajala tri dana Markusova chefica Patricia Yeo uparila je slasne zalogaje s biranim vinima.

"Prvo se kušala etiketa Pomalo. Lepršavo, mirisno i ugodno vino koje je vinificrano od 91 posto maraštine i 9 posto grka. Ova maraština je intenzivno slasna, prepuna zrelog voća, puna u ustima, ekstraktna, a sve je to postigla na samo 12.5 posto alkohola koji osigurava hrskavu svježinu. Vino je upareno s ekler pecivom, kremastim brie sirom, rabarbarom i ukiseljenim celerom“, kažu u kušaonici i dodaju:

"Drugi slijed obilježen je pošipom i etiketom O tom potom iz 2022. godine. Dizajnirano je kao svježe i mlado vino, prepuno energije, životnosti i adrenalina. Nakon kratke hladne maceracije fermentirano je i pažljivo odležalo u spremnicima od inoksa deset mjeseci kako bi se održala prirodna suptilna voćnost. Ide uz bijelu ribu, lagane rižote i tjestenine. Stoga je uparen s hrskavim rižinim kolačićem, tartarom od brancina s đumbirom i kapljicom sojinog umaka.

Markus Wine&Tasting Room - 5 Markus Wine&Tasting Room - 5 (Foto: Markus)

Treće vino koje se kušalo je pošip Dan po dan iz berbe 2022. On je dizajniran kao odležano vino, školovano u otmjenim francuskim bačvama Icon. “Dan po dan” je, osim toga, proveo osam mjeseci u sur lie tretmanu. Rezultat je impresivan; radi se o jednom od prvih hrvatskih uspjelih burgundskih pošipa. “Dan po dan” je potpuno zaokružen, otmjen, dubok, bogat, s kompleksnim voćno-začinskim aromama, s puno zrelog voća na nepcu i vrlo dugim mineralnim završetkom. Ova raskošna interpretacija pošipa trebala bi se točiti uz jastoge, škampe, zubaca, šanpjera i škarpinu ili drugu ribu. Uspješno je uparen uz dimljenu pastrvu sa zelenom salsom.

Posljednje bijelo vino koje se degustiralo jest Serendipity. Riječ je o pošipu kojem prvo slijedi hladna maceracija od 24 sata, a zatim fermentacija u inoksu. Vino zatim odležava 10 mjeseci u francuskom hrastu te još šest mjeseci u boci. Savršeno se uparuje s bijelom ribom, mesnim jelima, rižotom ili brudetom. Nepcem dominiraju note zrelog voća, bijelog cvijeća, zelenog badema dok prekrasan slani, mineralni morski okus definiraju njegov buket. Srednje je do punog, čvrstog okusa i izvrsnog završetka. Markusov kultni “Serendipity” degustiran je s hrskavim komadićima svinjetine posužene s guščjom jetrom, začinskim biljem I teksturom kiselog krastavca.

Markus Wine&Tasting Room - 4 Markus Wine&Tasting Room - 4 (Foto: Markus)

Na kraju Markusove prezentacije točilo se i jedno crno vino, intrigantni Pepejuh, plavac mali s Dingača iz berbe 2018. Radi se o vinu koje je nastalo davnih dana, dok je Markus još bio garažna vinarija u Zagrebu. Pepejuh je inače lokalizam na Pelješcu, njihov naziv za poskoka, ali vino ne ujeda. Arome crne borovnice i šljive, praćene sušenim mediteranskim biljem najavljuju puno tijelo s notama tamne čokolade i zrna kave. Dugotrajan i postojan završetak s baršunastim i čvrstim taninima. Čak 18 mjeseci ležao je u francuskom hrastu, a savršeno ide uz crveno meso, tamnu čokoladu i tvrde sireve. Stoga su ga gosti kušali s kroketom punjenim sporo kuhanom junetinom te pireom od krumpira i parmezana.“

Iz Markusa kažu kako im je misija povezati gastronomiju, vinarstvo i profesionalnu edukaciju u smislenu i zaokruženu cjelinu kao izraz poštovanja prema vinu, a koliko im to ide od ruke najbolje je da se uvjerite na licu mjesta.

"Markusova kušaonica nije jedini projekt vlasnika Roberta Younga. Nakon što je otkupio brend, vinariju je preselio u Kaštela gdje je nikla najsuvremenija hrvatska vinarija s kušaonicom, a kroz godinu dana očekuje se otvorenje i luksuznog restorana u sklopu objekta. Također, Markus je na južnim padinama Šolte zasadio oko 20 hektara novih vinograda gdje upravo rastu loze pošipa, grka, dobričića, zinfandela i babića. U portfelju Markus ima i vina Babić, Fetivi (Crljenak) te Franz Ferdinand koji se proizvodi od grožđa iz vinograda starog čak 110 godina nadomak Primoštena, a koji je ujedno jedno od najboljih i najskupljih hrvatskih vina“, napominju u vinariji.

Bistro Superslav: Najljepša posveta slavonskoj kuhinji zbog koje vrijedi provesti dan u Kutjevu Sontacchi, Kutjevo - 26 Sontacchi, Kutjevo - 62 Sontacchi, Kutjevo - 64 +48 Sontacchi, Kutjevo - 31

  • #gdje sjesti
  • #markus
  • #Vino
  • #piće
  • #kušaonica
  • #Split
  • #bar
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Krava sa zebrastim uzorkom i teflon za gubitak kilograma: Proglašeni dobitnici neozbiljnog "Nobela"
Ig Nobel 2025.
Krava sa zebrastim uzorkom i teflon za gubitak kilograma: Proglašeni dobitnici neozbiljnog "Nobela"
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Nestvarni prizor
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Gdje voziti, jesti i uživati: Otkrivamo kako provesti savršen vikend na dva kotača u Brodsko–posavskoj županiji
Pokrovitelj Brodsko-posavska županija
Gdje voziti, jesti i uživati: Otkrivamo kako provesti savršen vikend na dva kotača u Brodsko–posavskoj županiji
Azijski okusi u Zagrebu: moderni i „stari“ okusi
Fini okusi Istoka
Gdje pojesti dobru azijsku hranu u Zagrebu? Mjesta koja će oduševiti i najzahtjevnije gurmane
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Očistimo Hrvatsku
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Spartan World Championship - svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Velika reklama za Hrvatsku
Spartan World Championship : Svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nova blamaža Vučića: Banuo u dvoranu, nije imao mjesto pa razbio stolicu
"Ovo nije smiješno"
Nova blamaža Vučića: Banuo u dvoranu, nije imao mjesto, pa razbio stolicu
Visoki kazneni sud smanjio kaznu Filipu Zavadlavu
EVO KOLIKO IZNOSI
Filipu Zavadlavu Visoki kazneni sud smanjio kaznu!
Užas kod Senja: Automobil sletio u more, poginule četiri osobe
NESREĆA na Jadranskoj magistrali
Stravična nesreća: U Zagrebu rentali auto, kod Senja sletjeli u more, poginule dvije žene i dva muškarca
show
Gillian Anderson zasjala na premijeri filma
za nju je vrijeme stalo
Sjećate se agentice Scully? Danas izgleda moćnije nego ikad!
Franka Batelić podijelila je fotografiju kćerkice Grete
njezina ljubimica
Koliko je narasla! Franka Batelić objavila preslatku fotku kćerkice: ''Visoka moja cura''
Romina Knežić čestitala 25. rođendan Novoj TV
neviđeni glamur
Poput holivudske dive! Romina Knežić u ovom izdanju dostojna je svjetskih crvenih tepiha
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Kada piti magnezij – ujutro ili navečer? Evo odgovora
Piše nutricionistica
Kada piti magnezij – ujutro ili navečer? Evo odgovora
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Pokrovitelj Donat
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
zabava
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
LOL
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
tech
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Kinezi otkrili kako su napravili svog konkurenta Tesli: Bila su im dovoljna tek tri automobila
CEO sve objasnio
Kinezi otkrili kako su napravili svog konkurenta Tesli: Bila su im dovoljna tek tri automobila
sport
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harryja Kanea!
VIDEO Sramota što je Arnautović napravio Prpiću, ali bivši hajdukovac nije ostao dužan
kaos na kraju
VIDEO Sramota što je Arnautović napravio Prpiću, ali bivši hajdukovac nije ostao dužan
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
tv
MasterChef: Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!"
OTKRIJTE VIŠE!
Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!" O kome se radi?
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
KUMOVI
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
putovanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Billionaires' Row u Palm Beachu na Floridi, SAD
Ulica milijardera
Podzemni tunel vodi direktno do privatne plaže: Ovako izgledaju kuće u "ulici" u kojoj žive najbogatiji ljudi na svijetu
novac
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Zabija izvan terena
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Po čemu su kruške bolje od jabuka
KRALJICE JESENI
Znate li po čemu su kruške zdravije voće i od jabuka?
Ulična moda Zagreb u kožnatoj minici i čizmama s potpeticom
ZA PETICU!
Mrak minica sa zagrebačke špice kojoj su običan pulover i šik čizme idealan par
sve
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harryja Kanea!
Gillian Anderson zasjala na premijeri filma
za nju je vrijeme stalo
Sjećate se agentice Scully? Danas izgleda moćnije nego ikad!
Allora
Okusi Mediterana

Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele

Allora ne miruje niti u kasnijim satima, kada goste čeka večernji program uz DJ-a i živu atmosferu... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close