Kaštelanska vinarija Markus u početku je bila mala vinarija u zagrebačkom Markuševcu, gdje je vlasnik Danijel Szabo proizvodio male količine vina od grožđa sa sjajnih dalmatinskih položaja.
Nakon što ju je otkrio, Robert Young - Kanađanin koji se s obitelji preselio u Split i zaljubio se u vina Markus, kupio je vinariju i preselio je u Kaštela. Uskoro je osvanula vrhunska butikna vinarija u koju su uloženi milijuni eura, a Slaven i Ivona Jeličić postali su glavni enolozi. Prije koji mjesec otvorena je i glamurozna kušaonica.
"Markusova kušaonica nalazi se nadomak Marjanskih skala, u naselju Varoš i to na simboličnoj lokaciji gdje je prije više od 250 godina djelovala poljoprivredna zadruga za otkup i preradu grožđa. Smještena je u renoviranoj kamenoj kući dok je interijer spoj suvremenog minimalizma, novih tehnologija i dalmatinske tradicije, čime se evocira moderna filozofija stare splitske konobe u kojoj su se za marende jele autohtone delicije uz gutljaje dobrog vina“, otkrivaju u splitskom wine baru. Uz vrhunska vina, ovdje možete kušati hrvatske delicije, poput primjerice biranih sireva i pršuta.
Iako je Markusova kušanica otvorila svoja vrata još prije koji mjesec, nedavno je proslavila otvorenje. Na svečanosti koja je trajala tri dana Markusova chefica Patricia Yeo uparila je slasne zalogaje s biranim vinima.
"Prvo se kušala etiketa Pomalo. Lepršavo, mirisno i ugodno vino koje je vinificrano od 91 posto maraštine i 9 posto grka. Ova maraština je intenzivno slasna, prepuna zrelog voća, puna u ustima, ekstraktna, a sve je to postigla na samo 12.5 posto alkohola koji osigurava hrskavu svježinu. Vino je upareno s ekler pecivom, kremastim brie sirom, rabarbarom i ukiseljenim celerom“, kažu u kušaonici i dodaju:
"Drugi slijed obilježen je pošipom i etiketom O tom potom iz 2022. godine. Dizajnirano je kao svježe i mlado vino, prepuno energije, životnosti i adrenalina. Nakon kratke hladne maceracije fermentirano je i pažljivo odležalo u spremnicima od inoksa deset mjeseci kako bi se održala prirodna suptilna voćnost. Ide uz bijelu ribu, lagane rižote i tjestenine. Stoga je uparen s hrskavim rižinim kolačićem, tartarom od brancina s đumbirom i kapljicom sojinog umaka.
Markus Wine&Tasting Room - 5 (Foto: Markus)
Treće vino koje se kušalo je pošip Dan po dan iz berbe 2022. On je dizajniran kao odležano vino, školovano u otmjenim francuskim bačvama Icon. “Dan po dan” je, osim toga, proveo osam mjeseci u sur lie tretmanu. Rezultat je impresivan; radi se o jednom od prvih hrvatskih uspjelih burgundskih pošipa. “Dan po dan” je potpuno zaokružen, otmjen, dubok, bogat, s kompleksnim voćno-začinskim aromama, s puno zrelog voća na nepcu i vrlo dugim mineralnim završetkom. Ova raskošna interpretacija pošipa trebala bi se točiti uz jastoge, škampe, zubaca, šanpjera i škarpinu ili drugu ribu. Uspješno je uparen uz dimljenu pastrvu sa zelenom salsom.
Posljednje bijelo vino koje se degustiralo jest Serendipity. Riječ je o pošipu kojem prvo slijedi hladna maceracija od 24 sata, a zatim fermentacija u inoksu. Vino zatim odležava 10 mjeseci u francuskom hrastu te još šest mjeseci u boci. Savršeno se uparuje s bijelom ribom, mesnim jelima, rižotom ili brudetom. Nepcem dominiraju note zrelog voća, bijelog cvijeća, zelenog badema dok prekrasan slani, mineralni morski okus definiraju njegov buket. Srednje je do punog, čvrstog okusa i izvrsnog završetka. Markusov kultni “Serendipity” degustiran je s hrskavim komadićima svinjetine posužene s guščjom jetrom, začinskim biljem I teksturom kiselog krastavca.
Markus Wine&Tasting Room - 4 (Foto: Markus)
Na kraju Markusove prezentacije točilo se i jedno crno vino, intrigantni Pepejuh, plavac mali s Dingača iz berbe 2018. Radi se o vinu koje je nastalo davnih dana, dok je Markus još bio garažna vinarija u Zagrebu. Pepejuh je inače lokalizam na Pelješcu, njihov naziv za poskoka, ali vino ne ujeda. Arome crne borovnice i šljive, praćene sušenim mediteranskim biljem najavljuju puno tijelo s notama tamne čokolade i zrna kave. Dugotrajan i postojan završetak s baršunastim i čvrstim taninima. Čak 18 mjeseci ležao je u francuskom hrastu, a savršeno ide uz crveno meso, tamnu čokoladu i tvrde sireve. Stoga su ga gosti kušali s kroketom punjenim sporo kuhanom junetinom te pireom od krumpira i parmezana.“
Iz Markusa kažu kako im je misija povezati gastronomiju, vinarstvo i profesionalnu edukaciju u smislenu i zaokruženu cjelinu kao izraz poštovanja prema vinu, a koliko im to ide od ruke najbolje je da se uvjerite na licu mjesta.
"Markusova kušaonica nije jedini projekt vlasnika Roberta Younga. Nakon što je otkupio brend, vinariju je preselio u Kaštela gdje je nikla najsuvremenija hrvatska vinarija s kušaonicom, a kroz godinu dana očekuje se otvorenje i luksuznog restorana u sklopu objekta. Također, Markus je na južnim padinama Šolte zasadio oko 20 hektara novih vinograda gdje upravo rastu loze pošipa, grka, dobričića, zinfandela i babića. U portfelju Markus ima i vina Babić, Fetivi (Crljenak) te Franz Ferdinand koji se proizvodi od grožđa iz vinograda starog čak 110 godina nadomak Primoštena, a koji je ujedno jedno od najboljih i najskupljih hrvatskih vina“, napominju u vinariji.
Bistro Superslav: Najljepša posveta slavonskoj kuhinji zbog koje vrijedi provesti dan u Kutjevu +48