Rad Marka Palfija na Zagreb burger festivalima štreberski pratimo iz godine u godinu, a nakon što smo čuli što nas sve čeka na ovogodišnjem, petom po redu – križamo dane do 2. rujna i treniramo gladovanje da bi ostalo dovoljno mjesta za sve što želimo isprobati.

Među Palfijevom velikom četvorkom ima ponešto za svakoga: od štovatelja vraški mesnih burgera dekadentnog okusa, nešto nježnijih (okusnih) pupoljaka koji traže kakav klasik, do znatiželjnika koji naginju mrvicu egzotičnijim okusima i poklonika njegova veličanstva falafela bez primjesa mesa. Sudeći po jelovniku i sastojcima Palfi je ponovno zabio tricu i potvrdio zašto se izlazak iz restoranskih kuhinja u specijalizirani street food pokazao kao mudar potez.

Majstor osmišljavanja street food formata jela koja prije toga nismo mogli zamisliti u niti jednom drugom obliku nego s tanjura na kockastim ili bijelim stolnjacima, na ovogodišnjem festivalu priprema poslasticu o kojoj će se pričati – a možda se neki i posvađaju. Kako kaže, koncept vrhunskog steaka su stavili u formu burgera te ga tako učinili popularnim za jedenje na ulici.

Trljamo dlanove jer će se na kućici The Garden Bar & Kitchena naći Dekadent: 100% mljeveni juneći ribeye odrezak iz suhog zrenja. Zašto tako fini komad mesa u pecivu, možda se pitate? Pa Marko Palfi je odlučio da bi se u teretno doba koronavirusa trebalo počastiti i bar na trenutak zaboraviti sve ostalo. Postoji li bolji način za to od hrane? Postoji sigurno, ali dok planiramo izlet na Strossmayerov trg trenutno se ne možemo sjetiti ničeg boljeg.

Dakle, sebi za gušt, Palfi si je dao oduška i pripremio flajšmašinu na kojoj će DJ-irati nekoliko sati na festivalu, pretvarajući pomno odabrane divote s prekrasnom intramuskularnom masnoćom u burgere koje će istaknuti i ozbiljno zreli cheddar, majoneza s tartufima i nježni srebrenac koji će se grillati dok ne postane taman lijepo nježan, a hrskav. Tko prvi, njegova djevojka – odnosno dekadencija, jer će količina burgera biti limitirana. Obzirom na kvalitetu cijena ne može biti sitnica pa ćete za ovaj burger izdvojiti 85 kuna.

Ljubitelji bliskoistočnih okusa mogli bi predbilježiti svoje želuce za Veggie Deluxe. U smjesi za falafel koja se priprema u suradnji s libanonskim maherom za neodoljive loptice od slanutka naći će se i tikvice kako bi bio sočniji, a u toj će se vegetarijanskoj kombinaciji naći i sezonske paprike, pečene rogice, humus, osvježavajuće majoneza s limunom i češnjakom, salatica i brioche pecivo. Za dodatni štih, naći će se i dašak marokanske mješavine Ras el Hanout. Neki tvrde da neke od kombinacija začina imaju afrodizijačka djelovanja, a je li to istina, ili ne – najbolje je da se sami uvjerite. Cijena burgera će biti 62 kune. Na burger-meniju bit će i nešto jeftiniji Smokey double po 55 kuna te Asian fusion losos za 68 kn.

Smokey double je naš prepoznatljivi burger s kojim se predstavljamo na svakom gastro festivalu. Dvostruka juneća pljeskavica s dvostrukom dozom dimljenog sira, čini dvostruko zadovoljstvo. Uz dodatak BBQ mayo, kiselih krastavaca s koprom i ljubičastim lukom, čini savršen obrok za sve ljubitelje mesa i kompaktnih burgera - jednostavan, a savršen!

Osim njega, tu je i naš novi burger Asian fusion losos, inspiriran tuna burgerom koji je na prošlogodišnjem Burgerfestu bio jedno od najvećih iznenađenja festivala. Spoj klasičnih okusa koji se tradicionalno spajaju s lososom i azijskih začina koje dodajemo burgeru od lososa. XO umak i tamna miso pasta daju dašak Azije, dok hren mayo i kopar stvaraju poznatu kombinaciju okusa koji se u Europi tradicionalno kombiniraju uz losos. Burger od lososa, brioche pecivo, hren mayo, kiseli krastavci s koprom, hrastov list salatica, čine lagan, ljetni obrok za sve ljubitelje ribe i one koji to još moraju postati“, otkriva chef.

Žeđ možete gasiti pivom ili špricerima u kojima će se naći vino za gemišt vinarije Štampar i soda voda. Odlična ljetna, „old school“ priča lijepo zaokružuje osvježavajuće note. Živjeli i vidimo se na Zagreb burger festivalu! 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju