Ponekad nam se čini da su spretnost i vještina s kojom netko "muti slatko" jednostavno nešto s čime se rodite i definitivno nešto što nemaju svi. Naravno, ima nešto i u talentu, ali znate što se za taj talent kaže… Zato, ako i mislite da niste talent za kolače, a jako biste ih voljeli peći – pecite! Nema majstora bez vježbe.

Slastičarstvo počiva na kemijskim procesima i reakcijama koje je uglavnom već netko prije vas već ispitao, a sve važno naučit ćete usput. Uz nekoliko jednostavnih općih pravila i ove savjete iz iskustva sigurno ćete se ne samo riješiti straha od pećnice nego i sve češće odvažiti isprobati novi recept. I sve će vam uvijek ispasti kako treba. Iz prve.

Naučite prepoznati dobar recept

Recept je zakon. Uvijek trebate pratiti recept. Osim... Recept je zakon. Uvijek trebate pratiti recept. Osim... (Foto: Shutterstock)

Dobar recept je zakon. S vremenom ćete razviti precizan osjećaj koliko čega "ide" na koliko čega, ali i bez iskustva možete vidjeti nedostaje li neka od namirnica u pripremi ili je preskočen čitav korak. U početku bolje ne petljajte po takvim nepreciznim receptima, bez veze ćete gubiti vrijeme, a postoji gomila dobrih. U početku tražite recepte od poznatih ili na provjerenim internetskim stranicama, uštedjet će vam vrijeme i poštedjeti vas neugodnog iskustva kušanja splačina.

Pecite s kvalitetnim namirnicama

Ovaj je savjet usko vezan uz prethodni, a nekoliko brzih natuknica pomoći će i novacima u pečenju. Uvijek dajte prednost kvalitetnijim sastojcima, a ne njihovim zamjenama ili kemijskim mućkarijama. Uvijek birajte recepte s maslacem a ne margarinom, one u kojima sami radite kreme, a ne koristite kupovne. I uvijek koristite tučeno vrhnje a ne instant-šlag. Kvaliteta namirnicama u slatkom se osjeti više nego u slanim jelima, pa ne štedite na svojim kolačima. Neki vječni trikovi napravit će od jednostavnog kolača fantaziju, kao na primjer kap-dvije vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja uz kremu od tamne čokolade. Ali radije ostavite kolač "gol", nego da ga zalijete osrednjim uljem.

Pročitajte čitav recept unaprijed

Prije nego se bacite na pečenje kolača, nemojte pročitati samo naslov recepta. Ispišite namirnice koje vam trebaju i dodajte na popis i one koje možda nisu navedene u sastojcima jer su opcionalne, najčešće za posluživanje pa se ponekad pojave tek u posljednjem retku recepta. Dvaput provjerite potrebnu količinu svega, bolje nego da idete dvaput u trgovinu.

Pratite recept i ne eksperimentirajte

Nikada ne mijenjajte sastojke na svoju ruku i ne preskačite korake pripreme. Dobro pročitajte upute u receptu da vam bude potpuno jasno što kada morate pariti, što kuhati, a što peći. Poštujte upute o temperaturi korištenih namirnica ili dobivenih smjesa. Ako ne pročitate samo tri riječi kao što su "kad se ohladi", čitav trud bit će uzaludan. Ne žutite se, ne radite stvari polovično i ne pretjerujte. Ako se vrhnje mora istući u čvrsti šlag, ne smijete prestati miksati kada je skoro čvrst. Ako smjesa jaja i šećera mora biti pjenasto umiksana, nemojte prestati kada se pojavi prvi mjehurić. Shvatili ste poantu. Na drugu stranu, pazite da stvari ne preizradite. Taj rizik prijeti kod nekih tijesta, ali će vam u receptu tada uvijek stajati napomena da radite kratko. Još je veća šteta ako primjerice prekuhate čokoladu kada je otapate, pa više ne može biti sjajna i viskozna.

Pripremite se za mjerenje i vaganje

U kuhinji vam je vaga dobar prijatelj. U kuhinji vam je vaga dobar prijatelj. (Foto: Shutterstock)

Kuhinjska vaga je definitivno nešto što vrijedi imati, taman da i pečete dvaput godišnje. Jeftine su, lagane i male, a olakšavaju i one kuhinjske muke koje nisu slatke. Zgodna je i vaga-žlica, ali kada krenete ozbiljnije peći, voljet ćete što možete staviti zdjelu na vagu. Neki recepti kao osnovnu mjernu jedinicu uzimaju šalicu, koja je standardno ima zapremninu od 240 mililitara. U većini ovakvih recepta i nije presudno da su sastojci izvagani točno u gram, koliko je bitan njihov omjer. Danas je to svakako manji problem jer za nekoliko centi možete kupiti čitav set mjernih šalica i žlica.

Priredite sve unaprijed

Radna površina treba biti besprijekorno čista. Radna površina treba biti besprijekorno čista. (Foto: Shutterstock)

Prije svega, pripremite kuhinju. Maknite s radne površine sve što na njoj ne treba biti i operite je. U slastičarstvu se puno toga miješa, valja i prebacuje pa je nužno da su sve površine, ali i vaše ruke besprijekorno čiste. Pazite da ništa ne može upasti u smjesu – saznat ćete to tek kada netko zagrize. Pripremite i sve sastojke koji će vam trebati. Bit ćete brži, kuhinja će ostati čista nakon ove faze, moći ćete jednostavno pogledom provjeriti imate li sve s popisa i osjećat ćete se kao zvijezda kulinarskog showa dok samo ubacujete na gram izvagane sastojke iz zdjelica.

Uvijek pecite kraće i na manjoj temperaturi

I evo, nakon što u pet točaka ponavljamo da je najvažnije uvijek slijediti recept, čekali smo skoro do kraja da vam kažemo da i za to postoji iznimka. Nije tajna da svaka pećnica radi po svome i da je termostat, pa ne baš za ukras, ali nije niti nešto čiju biste se preciznost trebali kladiti. Vjerojatno i sami znate radi li vaša pećnica "kao luda" ili joj treba malo dulje, pa s tim na umu pristupite uputi o duljini pečenja.

Bitno je naravno i kolika je debljina toga što pečete i koliko se jako mora ispeći. Pazite ako imate samo širi kalup nego što recept traži pa je sloj tanji. U svakom slučaju, provjerite kako napreduje pečenje na pola vremena. Opće je pravilo za biskvite da su gotovi kada u sredinu zabodena čačkalica izađe čista. I da, ne razmišljajte predugo pred otvorenom pećnicom da je ne ohladite.

Urednost i dekoriranje za pet plus

Ako niste vješti u dekoriranju, držite se jednostavnosti. Ako niste vješti u dekoriranju, držite se jednostavnosti. (Foto: Shutterstock)

Najbolja je stvar kod domaćih kolača da moraju biti nesavršeni. Malo krivi ili malo raspucali, svejedno će izgledati slasno. Najgore što možete napraviti je ići petljati s nekim pretencioznim ukrasima ako ih ne znate napraviti (ovo ne vrijedi za mlađe od 12). Malo štaub šećera izgledat će puno bolje nego nevješto izrađene figure u fondanu ili neuredne nakupine kojima ćete tepati da su ružice. Nekoliko trikova može vam pomoći i u prezentaciji. Tanjur za torte uvijek operite (od mrlja od torte, ne prvi put) nakon što tortu prebacite na njega. Neuredan rub složene torte uredite velikim oštrim i uvijek ispranim nožem. Uz pomoć papira za pečenje na bočnom dijelu kalupa za torte dobit ćete uredan i zaglađen vanjski rub. I na kraju, pazite kako režete torte i kolače. Za kremaste nož treba isprati u toploj i čistoj vodi nakon svakog reza, a u blizini imajte spremnu i lopaticu za posluživanje. Tupe noževe sklanjajte od kolača, a za prhka tijesta bolji ćete rezultat dobiti s nazubljenim nožem za kruh.

Znate li koje su? 5 vrsta povrća kojemu gulimo koru – a ne bismo trebali Povrće kojemu ne treba guliti koru Povrće kojemu ne treba guliti koru - 5 Povrće kojemu ne treba guliti koru - 4 +2 Povrće kojemu ne treba guliti koru - 2
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju