• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #savjeti

Kolač prvi put ne može ispasti dobro i ostale laži: Mali savjeti za početnike u pečenju

Najbolja je stvar kod domaćih kolača da moraju biti nesavršeni. Malo krivi ili malo raspucali, svejedno će izgledati slasno. A da bi bili slasni baš uvijek - nastavite čitati...
Nika Štriga
N.Š. 16.06.2024 08:17 komentari
viber Created with Sketch.
Mali savjeti za početnike u pečenju - 8
Mali savjeti za početnike u pečenju - 8 (Foto:Shutterstock)

Galerija Ako niste vješti u dekoriranju, držite se jednostavnosti. 3 U kuhinji vam je vaga dobar prijatelj. 3 Ako priredite sve što vam treba, osjećat ćete se ka TV chef. 3 Recept je zakon. Uvijek trebate pratiti recept. Osim... 3

U trendu Planinarsko sklonište Skorpovac - 5 Nakon požara Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu Piletina i krumpir u vrhnju Kremasto Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?

Ponekad nam se čini da su spretnost i vještina s kojom netko "muti slatko" jednostavno nešto s čime se rodite i definitivno nešto što nemaju svi. Naravno, ima nešto i u talentu, ali znate što se za taj talent kaže… Zato, ako i mislite da niste talent za kolače, a jako biste ih voljeli peći – pecite! Nema majstora bez vježbe.

Slastičarstvo počiva na kemijskim procesima i reakcijama koje je uglavnom već netko prije vas već ispitao, a sve važno naučit ćete usput. Uz nekoliko jednostavnih općih pravila i ove savjete iz iskustva sigurno ćete se ne samo riješiti straha od pećnice nego i sve češće odvažiti isprobati novi recept. I sve će vam uvijek ispasti kako treba. Iz prve.

Naučite prepoznati dobar recept

Recept je zakon. Uvijek trebate pratiti recept. Osim... Recept je zakon. Uvijek trebate pratiti recept. Osim... (Foto: Shutterstock)

Dobar recept je zakon. S vremenom ćete razviti precizan osjećaj koliko čega "ide" na koliko čega, ali i bez iskustva možete vidjeti nedostaje li neka od namirnica u pripremi ili je preskočen čitav korak. U početku bolje ne petljajte po takvim nepreciznim receptima, bez veze ćete gubiti vrijeme, a postoji gomila dobrih. U početku tražite recepte od poznatih ili na provjerenim internetskim stranicama, uštedjet će vam vrijeme i poštedjeti vas neugodnog iskustva kušanja splačina.

Pecite s kvalitetnim namirnicama

Ovaj je savjet usko vezan uz prethodni, a nekoliko brzih natuknica pomoći će i novacima u pečenju. Uvijek dajte prednost kvalitetnijim sastojcima, a ne njihovim zamjenama ili kemijskim mućkarijama. Uvijek birajte recepte s maslacem a ne margarinom, one u kojima sami radite kreme, a ne koristite kupovne. I uvijek koristite tučeno vrhnje a ne instant-šlag. Kvaliteta namirnicama u slatkom se osjeti više nego u slanim jelima, pa ne štedite na svojim kolačima. Neki vječni trikovi napravit će od jednostavnog kolača fantaziju, kao na primjer kap-dvije vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja uz kremu od tamne čokolade. Ali radije ostavite kolač "gol", nego da ga zalijete osrednjim uljem.

Pročitajte čitav recept unaprijed

Prije nego se bacite na pečenje kolača, nemojte pročitati samo naslov recepta. Ispišite namirnice koje vam trebaju i dodajte na popis i one koje možda nisu navedene u sastojcima jer su opcionalne, najčešće za posluživanje pa se ponekad pojave tek u posljednjem retku recepta. Dvaput provjerite potrebnu količinu svega, bolje nego da idete dvaput u trgovinu.

Pratite recept i ne eksperimentirajte

Nikada ne mijenjajte sastojke na svoju ruku i ne preskačite korake pripreme. Dobro pročitajte upute u receptu da vam bude potpuno jasno što kada morate pariti, što kuhati, a što peći. Poštujte upute o temperaturi korištenih namirnica ili dobivenih smjesa. Ako ne pročitate samo tri riječi kao što su "kad se ohladi", čitav trud bit će uzaludan. Ne žutite se, ne radite stvari polovično i ne pretjerujte. Ako se vrhnje mora istući u čvrsti šlag, ne smijete prestati miksati kada je skoro čvrst. Ako smjesa jaja i šećera mora biti pjenasto umiksana, nemojte prestati kada se pojavi prvi mjehurić. Shvatili ste poantu. Na drugu stranu, pazite da stvari ne preizradite. Taj rizik prijeti kod nekih tijesta, ali će vam u receptu tada uvijek stajati napomena da radite kratko. Još je veća šteta ako primjerice prekuhate čokoladu kada je otapate, pa više ne može biti sjajna i viskozna.

Pripremite se za mjerenje i vaganje

U kuhinji vam je vaga dobar prijatelj. U kuhinji vam je vaga dobar prijatelj. (Foto: Shutterstock)

Kuhinjska vaga je definitivno nešto što vrijedi imati, taman da i pečete dvaput godišnje. Jeftine su, lagane i male, a olakšavaju i one kuhinjske muke koje nisu slatke. Zgodna je i vaga-žlica, ali kada krenete ozbiljnije peći, voljet ćete što možete staviti zdjelu na vagu. Neki recepti kao osnovnu mjernu jedinicu uzimaju šalicu, koja je standardno ima zapremninu od 240 mililitara. U većini ovakvih recepta i nije presudno da su sastojci izvagani točno u gram, koliko je bitan njihov omjer. Danas je to svakako manji problem jer za nekoliko centi možete kupiti čitav set mjernih šalica i žlica.

Priredite sve unaprijed

Radna površina treba biti besprijekorno čista. Radna površina treba biti besprijekorno čista. (Foto: Shutterstock)

Prije svega, pripremite kuhinju. Maknite s radne površine sve što na njoj ne treba biti i operite je. U slastičarstvu se puno toga miješa, valja i prebacuje pa je nužno da su sve površine, ali i vaše ruke besprijekorno čiste. Pazite da ništa ne može upasti u smjesu – saznat ćete to tek kada netko zagrize. Pripremite i sve sastojke koji će vam trebati. Bit ćete brži, kuhinja će ostati čista nakon ove faze, moći ćete jednostavno pogledom provjeriti imate li sve s popisa i osjećat ćete se kao zvijezda kulinarskog showa dok samo ubacujete na gram izvagane sastojke iz zdjelica.

Uvijek pecite kraće i na manjoj temperaturi

I evo, nakon što u pet točaka ponavljamo da je najvažnije uvijek slijediti recept, čekali smo skoro do kraja da vam kažemo da i za to postoji iznimka. Nije tajna da svaka pećnica radi po svome i da je termostat, pa ne baš za ukras, ali nije niti nešto čiju biste se preciznost trebali kladiti. Vjerojatno i sami znate radi li vaša pećnica "kao luda" ili joj treba malo dulje, pa s tim na umu pristupite uputi o duljini pečenja.

Bitno je naravno i kolika je debljina toga što pečete i koliko se jako mora ispeći. Pazite ako imate samo širi kalup nego što recept traži pa je sloj tanji. U svakom slučaju, provjerite kako napreduje pečenje na pola vremena. Opće je pravilo za biskvite da su gotovi kada u sredinu zabodena čačkalica izađe čista. I da, ne razmišljajte predugo pred otvorenom pećnicom da je ne ohladite.

Urednost i dekoriranje za pet plus

Ako niste vješti u dekoriranju, držite se jednostavnosti. Ako niste vješti u dekoriranju, držite se jednostavnosti. (Foto: Shutterstock)

Najbolja je stvar kod domaćih kolača da moraju biti nesavršeni. Malo krivi ili malo raspucali, svejedno će izgledati slasno. Najgore što možete napraviti je ići petljati s nekim pretencioznim ukrasima ako ih ne znate napraviti (ovo ne vrijedi za mlađe od 12). Malo štaub šećera izgledat će puno bolje nego nevješto izrađene figure u fondanu ili neuredne nakupine kojima ćete tepati da su ružice. Nekoliko trikova može vam pomoći i u prezentaciji. Tanjur za torte uvijek operite (od mrlja od torte, ne prvi put) nakon što tortu prebacite na njega. Neuredan rub složene torte uredite velikim oštrim i uvijek ispranim nožem. Uz pomoć papira za pečenje na bočnom dijelu kalupa za torte dobit ćete uredan i zaglađen vanjski rub. I na kraju, pazite kako režete torte i kolače. Za kremaste nož treba isprati u toploj i čistoj vodi nakon svakog reza, a u blizini imajte spremnu i lopaticu za posluživanje. Tupe noževe sklanjajte od kolača, a za prhka tijesta bolji ćete rezultat dobiti s nazubljenim nožem za kruh.

Znate li koje su? 5 vrsta povrća kojemu gulimo koru – a ne bismo trebali Povrće kojemu ne treba guliti koru Povrće kojemu ne treba guliti koru - 5 Povrće kojemu ne treba guliti koru - 4 +2 Povrće kojemu ne treba guliti koru - 2
 

  • #savjeti
  • #slastičarstvo
  • #kako da vam kolači uvijek ispadnu dobro
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Fisherija lansirala novi 2go proizvod
Oglas
Fisherija lansirala novi 2go proizvod
Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele
Okusi Mediterana
Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele
Billionaires' Row u Palm Beachu na Floridi, SAD
Ulica milijardera
Podzemni tunel vodi direktno do privatne plaže: Ovako izgledaju kuće u "ulici" u kojoj žive najbogatiji ljudi na svijetu
Vatreni u Pragu: Nogometna strast i čarolija Zlatnog grada
Neodoljiva prilika
Vatreni u Pragu: Ponuda za "nogometno" putovanje u kombinaciji s čarolijom Zlatnog grada
Jesenski odmor u Njivicama: Doživite magiju otoka Krka bez gužvi
Odlične ponude
Jesenski odmor u Njivicama: Doživite magiju otoka Krka bez gužvi
Jesenske šetnje prirodom: gdje se uputiti u Zagrebu i okolici
U zdravom tijelu...
Jesenske šetnje prirodom: 5 staza u Zagrebu i okolici koje će s lakoćom svladati i veliki i mali
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
Otkriven uzrok smrti sarajevske influencerice: Preminula dva dana nakon svadbe
Završena obdukcija
Mladenka (26) iz Sarajeva preminula dva dana nakon svadbe: Otkriven uzrok smrti
Nesreća kod Šibenika: Teško ozlijeđen muškarac
Opasno prestrojavanje
Detalji teške nesreće na autocesti: Putnici hitno prevezeni u bolnicu, među njima i djeca
show
Tko je Nikki Lilly?
bolest ju nije ograničila!
Ova djevojka sinonim je za hrabrost i borbu milijunima ljudi diljem svijeta
Baby Lasagna razočaran organizacijom koncerta u Turskoj
loše vijesti
Baby Lasagna razočaran zbog iznenadne situacije: "Žao mi je zbog ovoga..."
Kako izgleda supruga Nikole Grmoje?
samozatajna žena
Tko je supruga Nikole Grmoje? Upoznao ju je na faksu, a nosi rijetko ime
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Iscjedak kao bjelanjak: Kada se javlja i što znači?
Vezan je za plodnost
Iscjedak kao bjelanjak: Kada se javlja i što znači?
zabava
Što kućne mačke rade kad pobjegnu iz kuće? Jedan vlasnik otkrio i podijelio snimku
Dan u životu
Što kućne mačke rade kad pobjegnu iz kuće? Jedan vlasnik otkrio i podijelio snimku
Spuštali perilicu s drugog kata zgrade, pogledajte kakve im je probleme zadala
Zakoni fizike
Spuštali perilicu s drugog kata zgrade, pogledajte kakve im je probleme zadala
Ovaj se kviz možda čini lagan, no provjerit će svaki kutak vašeg znanja
Pokažite što znate!
Ovaj se kviz možda čini lagan, no provjerit će svaki kutak vašeg znanja
tech
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Očekivanja su bila velika, a stvarnost je drukčija: Šef Forda objasnio što se sprema na tržištu električnih automobila
Jasan se razlog
Očekivanja su bila velika, a stvarnost je drukčija: Šef Forda objasnio što se sprema na tržištu električnih automobila
sport
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
užas!
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
Maksimalan učinak
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
tv
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
KUMOVI
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
U dobru i zlu: Pokušao joj je promijeniti mišljenje, ali ona ne želi ništa s njim
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pokušao joj je promijeniti mišljenje, ali ona ne želi ništa s njim
Skrivena sudbina: Saznao je istinu, hoće li si moći oprostiti?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Saznao je istinu, hoće li si moći oprostiti?
putovanja
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
novac
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Lejla Filipović izdanje razigrala detaljima ukrašenima životinjskim uzorkom
ELEGANTNO I U TRENDU
Cijela kombinacija je top, ali najviše pažnje privlače tenisice Lejle Filipović
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
sve
Tko je Nikki Lilly?
bolest ju nije ograničila!
Ova djevojka sinonim je za hrabrost i borbu milijunima ljudi diljem svijeta
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
Sirevi
Puni su okusa

Bez laktoze: 9 sireva koji vam neće uznemiriti želudac

Sirevi koji su bogati okusom često su siromašni laktozom. Ako želite igrati na sigurno, izbjegavajte sve mekane, neprerađene sireve – ili ih konzumirajte u vrlo malim količinama. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close