Galerija Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 8 Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 11 Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 10 Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 5 Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 7 +6 Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 9

Luka Veić dosad je najmlađi pobjednik MasterChefa u Hrvatskoj, sa samo 19 godina osvojio je titulu najboljeg amaterskog šefa Lijepe Naše. Od početka se vidio njegov potencijal i iako je u showu imao puno uspona i padova, u finalu je briljirao s impresivna četiri slijeda za koja ga je inspirirao rodni kraj. Za nas je danas pripremio malo drukčiji tanjur inspiriran hladno dimljeni filetom lososa iz Ikee koji je uz nekoliko priloga i Lukinih trikova izgledalo kao jelo fine dinning restorana.

"U MasterChefu sam naučio kako napraviti razne kreme, a danas ću vam pokazati kako napraviti savršenu kremu od mrkve uz dimljeni losos, kremastu palentu sa špinatom i pohani žumanjak", rekao nam je Luka Veić, koji ima nekoliko velikih planova u svojoj kulinarskoj karijeri koji bi se uskoro trebali ostvariti. Zasad će nam otkriti samo kako napraviti najukusnije komponente na tanjuru s jednostavnim namirnicama.

Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 9 Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 9 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Tajna najkremastije kreme od mrkve krije se u dosta maslaca i malo maslinova ulja s kojim trebate izblendati skuhanu mrkvu, otkrio nam je Luka. A ono što od našeg kulinarskog showa rado stavlja kao zanimljivu komponentu na tanjuru je pohani žumanjak.

Iako će vam se na prvu činiti kako je to teško izvedivo, a da vam se žumanjak ne razlije, pobjednik prošlogodišnjeg MasterChefa u videu objašnjava kako vam se uz palentu, malo nježnosti i strpljenja to sigurno neće dogoditi.

Palenta će osušiti žumanjak i pri prženju stvoriti hrskavu koricu. Palentu u kojoj se sušio žumanjak ne bacajte. Uz malo krem sira, pirea od špinata i parmezana bit će odličan prilog dimljenom lososu.

Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 7 Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 7 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Dimljeni losos i krem sir se ljube, pa u palentu ne zaboravite dodati mascarpone ili neki drugi krem sir za veću kremoznost", savjetuje Luka.

Hrskava komponenta koja daje svježinu i kiselost na ovom tanjuru je ukiseljena svježa cikla koja je doprinijela cjelokupnom koloritu jela.

Zaželite li se u jesenskom sivilu malo boje i nekog laganijeg jela, svakako isprobajte ovaj preukusni recept Luke Veića koji vam donosimo u nastavku.

Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 3 Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 3 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT – DIMLJENI LOSOS S KREMOM OD MRKVE I ŽLIČNJACIMA OD PALENTE I ŠPINATA

Sastojci:

  • 200 g hladno dimljenog fileta lososa iz Ikee
  • 200 g palente
  • 120 g parmezana
  • 55 g mascarponea
  • 200 g špinata
  • 1 cikla
  • 500 g mrkve
  • 50 g maslaca
  • sol
  • papar
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • maslinovo ulje
  • 1 jaje
  • 2 žlice sojina umaka
  • jabučni ocat

Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 8 Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 8 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. U vodi skuhajte palentu uz mali dodatak soli i maslinova ulja, u skuhanu palentu odmah dodajte pire od špinata koji ste samo blanširali i razradili s malo maslaca i soli, mascarpone i parmezan.
  2. Skuhajte očišćenu mrkvu, zatim procijedite i razradite štapnim mikserom uz maslac, sol, maslinovo ulje, muškatni oraščić, malo sojina umaka i bijeli papar. Po potrebi dodajte još malo maslaca za veću kremoznost.
  3. Odvojite žumanjak od bjelanjka te žumanjak ostavite da se suši prekriven suhom palentom. Nakon što se žumanjku uhvati blaga korica, stavite ga u vrelo ulje do 175 °C.
  4. Ciklu narežite na kockice i ukiselite u jabučnom octu.
  5. Sve poslužite po svojoj želji uz, naravno, dimljeni losos. Dobar tek!
Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom KLIJENT po najvišim profesionalnim standardima.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju