• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Masterchef Akademija

Luka Veić: Kako uz dimljeni losos napraviti najkremastiju kremu od mrkve i palentu te pohani žumanjak?

Da je još uvijek na razini profesionalnih chefova i što je sve naučio u Masterchefu, Luka Veić pokazao je na jednom jednostavnom i šarenom jelu inspiriranom dimljenim lososom u našoj Masterchef Akademiji.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 21.10.2024 08:29 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 8 8 Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 11 8 Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 10 8 Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 5 8

U trendu Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život? Kaubojski grah s mljevenim mesom Tjedni jelovnik Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan Luksemburg Gdje su Split i Zagreb? 10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz

Luka Veić dosad je najmlađi pobjednik MasterChefa u Hrvatskoj, sa samo 19 godina osvojio je titulu najboljeg amaterskog šefa Lijepe Naše. Od početka se vidio njegov potencijal i iako je u showu imao puno uspona i padova, u finalu je briljirao s impresivna četiri slijeda za koja ga je inspirirao rodni kraj. Za nas je danas pripremio malo drukčiji tanjur inspiriran hladno dimljeni filetom lososa iz Ikee koji je uz nekoliko priloga i Lukinih trikova izgledalo kao jelo fine dinning restorana.

"U MasterChefu sam naučio kako napraviti razne kreme, a danas ću vam pokazati kako napraviti savršenu kremu od mrkve uz dimljeni losos, kremastu palentu sa špinatom i pohani žumanjak", rekao nam je Luka Veić, koji ima nekoliko velikih planova u svojoj kulinarskoj karijeri koji bi se uskoro trebali ostvariti. Zasad će nam otkriti samo kako napraviti najukusnije komponente na tanjuru s jednostavnim namirnicama.

Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 9 Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 9 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Tajna najkremastije kreme od mrkve krije se u dosta maslaca i malo maslinova ulja s kojim trebate izblendati skuhanu mrkvu, otkrio nam je Luka. A ono što od našeg kulinarskog showa rado stavlja kao zanimljivu komponentu na tanjuru je pohani žumanjak.

Iako će vam se na prvu činiti kako je to teško izvedivo, a da vam se žumanjak ne razlije, pobjednik prošlogodišnjeg MasterChefa u videu objašnjava kako vam se uz palentu, malo nježnosti i strpljenja to sigurno neće dogoditi.

Palenta će osušiti žumanjak i pri prženju stvoriti hrskavu koricu. Palentu u kojoj se sušio žumanjak ne bacajte. Uz malo krem sira, pirea od špinata i parmezana bit će odličan prilog dimljenom lososu.

Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 7 Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 7 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Dimljeni losos i krem sir se ljube, pa u palentu ne zaboravite dodati mascarpone ili neki drugi krem sir za veću kremoznost", savjetuje Luka.

Hrskava komponenta koja daje svježinu i kiselost na ovom tanjuru je ukiseljena svježa cikla koja je doprinijela cjelokupnom koloritu jela.

Zaželite li se u jesenskom sivilu malo boje i nekog laganijeg jela, svakako isprobajte ovaj preukusni recept Luke Veića koji vam donosimo u nastavku.

Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 3 Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 3 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT – DIMLJENI LOSOS S KREMOM OD MRKVE I ŽLIČNJACIMA OD PALENTE I ŠPINATA

Sastojci:

  • 200 g hladno dimljenog fileta lososa iz Ikee
  • 200 g palente
  • 120 g parmezana
  • 55 g mascarponea
  • 200 g špinata
  • 1 cikla
  • 500 g mrkve
  • 50 g maslaca
  • sol
  • papar
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • maslinovo ulje
  • 1 jaje
  • 2 žlice sojina umaka
  • jabučni ocat

Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 8 Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 8 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. U vodi skuhajte palentu uz mali dodatak soli i maslinova ulja, u skuhanu palentu odmah dodajte pire od špinata koji ste samo blanširali i razradili s malo maslaca i soli, mascarpone i parmezan.
  2. Skuhajte očišćenu mrkvu, zatim procijedite i razradite štapnim mikserom uz maslac, sol, maslinovo ulje, muškatni oraščić, malo sojina umaka i bijeli papar. Po potrebi dodajte još malo maslaca za veću kremoznost.
  3. Odvojite žumanjak od bjelanjka te žumanjak ostavite da se suši prekriven suhom palentom. Nakon što se žumanjku uhvati blaga korica, stavite ga u vrelo ulje do 175 °C.
  4. Ciklu narežite na kockice i ukiselite u jabučnom octu.
  5. Sve poslužite po svojoj želji uz, naravno, dimljeni losos. Dobar tek!
Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom KLIJENT po najvišim profesionalnim standardima.

 

 

  • #Masterchef Akademija
  • #losos
  • #dimljeni losos
  • #luka veić
  • #Ikea
  • #pohani žumanjak
  • #krema od mrkve
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali…Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Maslac od jabuka recept
Jednostavan recept
Ovaj "maslac" od jabuka savršen je izbor za namazati na kruh – ili palačinke
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Ideja za vikend
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Zagrebačke adrese za dobar brunch!
Bez greške
Sedam veličanstvenih: Mjesta u Zagrebu na kojima ćete pojesti odličan "brunch"
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala.
Pogledajte fotografije
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala
Pun iznenađenja: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom
Pun iznenađenja
Lijepa Idrija usred još ljepše prirode: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
Dron kod zračne luke europske zemlje: Bio je u blizini kontrolnog tornja
Novi incident
Dronovi kod zračne luke, vidjelo ih se iz kontrolnog tornja: Policija na nogama
Učenik ključem od romobila napao više dječaka: "Posvuda je bilo krvi, više nećemo slati djecu u školu"
Roditelji na nogama
Učenik ključem napao više dječaka: "Posvuda je bilo krvi, više nećemo slati djecu u školu"
show
Kate Middleton na sitotisku
ide joj od ruke!
Njezin zadatak je iznenadio sve - Kate Middleton dokazala da i ovo zna!
Ella Dvornik ima novi automobil
"upgrade"
Ella Dvornik ima novi auto? Pokazala vozilo koje vrijedi pravo bogatstvo
I tri godine nakon skandala Marko Pecotić Peco i Silvia Dvornik i dalje uživaju u svojoj ljubavi
''a do tog dana...''
Naš pjevač o teškoj borbi iz koje je izašao kao pobjednik: ''Sam sam se sastavio!''
zdravlje
Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
podijelio je na društvenim mrežama
Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Šokantni nalazi: Polovica srčanih udara kod žena mlađih od 65 godina nema veze s kolesterolom!
Novo 15-godišnje istraživanje
Šokantni nalazi: Polovica srčanih udara kod žena mlađih od 65 godina nema veze s kolesterolom!
zabava
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Urnebesno
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
Urnebesno
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
tech
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
To ne zvuči dobro
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
"Temelji su postavljeni"
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
sport
VIDEO Brutalna golčina Oršića Bayernu! Zaledio je Manuela Neuera!
ma majstor!
VIDEO Brutalna golčina Mislava Oršića velikom Bayernu! Zaledio je Manuela Neuera!
La Liga: Oviedo preokretom pobijedio Valenciju na Mestalli, Brekao bio u prvih 11
Totalni preokret
VIDEO Luda utakmica na kultnom stadionu: Domaćini u 75. imali penal za 2:0 pa - izgubili!
U prometnoj nesreći kod Mostara teško ozlijeđen Damir Beljo: Jedan mladić se bori za život
uh, strašno!
Beljo se oglasio nakon teške prometne nesreće: "Pomolite se za njega, neka Isus učini čudo"
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Ana Jurić
NEUGODNA SITUACIJA!
Anin nastup dugo ćemo pamtiti, a Martina vjerojatno još dulje! Što mislite o njezinom ponašanju?
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
MasterChef: Endrina će odlukom iznenaditi žiri! Što biste vi odlučili da ste na njezinom mjestu?
NOVI IZAZOV
Endrina će odlukom iznenaditi žiri! Što biste vi odlučili da ste na njezinom mjestu?
putovanja
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Jedna od najvećih europskih kompanija otpušta 4000 radnika, a floti će nadodati 230 novih zrakoplova
Borba s troškovima
Jedna od najvećih europskih kompanija otpušta 4000 radnika, a floti će nadodati 230 novih zrakoplova
lifestyle
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Stan u Čitluku koji očarava detaljima i minimalizmom
inspiracija iz čitluka
Pogledajte Vanjin stan koji je toliko topao i ugodan. Ni ova ga hladna boja u tome nije spriječila
Jane Fonda u zlatnoj haljini na L'Oréal Paris reviji u sklopu Tjedna mode u Parizu
Stav i samopouzdanje
Žena je čudo! Jane Fonda u 88-oj godini pokorila modnu pistu u haljini za božice
sve
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
VIDEO Brutalna golčina Oršića Bayernu! Zaledio je Manuela Neuera!
ma majstor!
VIDEO Brutalna golčina Mislava Oršića velikom Bayernu! Zaledio je Manuela Neuera!
Maja Jalšovec: Losos s holandez umakom i pommes suffleom punjenim mousseom od kozica - 13
Pokrovitelj Ikea

Maja Jalšovec: Što je bitno za svilenkasti holandez i savršeno napuhane pommes sufflee?

Njezino kuhanje u prošlogodišnjem Masterchefu dovelo ju je u top četiri amaterska chefa u Hrvatskoj, a u našoj Masterchef Akademiji Maja Jalšovec objasnila je kako napraviti svilenkasti holandez i savršeno napuhane pommes sufflee. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close