Luka Veić dosad je najmlađi pobjednik MasterChefa u Hrvatskoj, sa samo 19 godina osvojio je titulu najboljeg amaterskog šefa Lijepe Naše. Od početka se vidio njegov potencijal i iako je u showu imao puno uspona i padova, u finalu je briljirao s impresivna četiri slijeda za koja ga je inspirirao rodni kraj. Za nas je danas pripremio malo drukčiji tanjur inspiriran hladno dimljeni filetom lososa iz Ikee koji je uz nekoliko priloga i Lukinih trikova izgledalo kao jelo fine dinning restorana.
"U MasterChefu sam naučio kako napraviti razne kreme, a danas ću vam pokazati kako napraviti savršenu kremu od mrkve uz dimljeni losos, kremastu palentu sa špinatom i pohani žumanjak", rekao nam je Luka Veić, koji ima nekoliko velikih planova u svojoj kulinarskoj karijeri koji bi se uskoro trebali ostvariti. Zasad će nam otkriti samo kako napraviti najukusnije komponente na tanjuru s jednostavnim namirnicama.
Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 9
(Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Tajna najkremastije kreme od mrkve krije se u dosta maslaca i malo maslinova ulja s kojim trebate izblendati skuhanu mrkvu, otkrio nam je Luka. A ono što od našeg kulinarskog showa rado stavlja kao zanimljivu komponentu na tanjuru je pohani žumanjak.
Iako će vam se na prvu činiti kako je to teško izvedivo, a da vam se žumanjak ne razlije, pobjednik prošlogodišnjeg MasterChefa u videu objašnjava kako vam se uz palentu, malo nježnosti i strpljenja to sigurno neće dogoditi.
Palenta će osušiti žumanjak i pri prženju stvoriti hrskavu koricu. Palentu u kojoj se sušio žumanjak ne bacajte. Uz malo krem sira, pirea od špinata i parmezana bit će odličan prilog dimljenom lososu.
Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 7 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
"Dimljeni losos i krem sir se ljube, pa u palentu ne zaboravite dodati mascarpone ili neki drugi krem sir za veću kremoznost", savjetuje Luka.
Hrskava komponenta koja daje svježinu i kiselost na ovom tanjuru je ukiseljena svježa cikla koja je doprinijela cjelokupnom koloritu jela.
Zaželite li se u jesenskom sivilu malo boje i nekog laganijeg jela, svakako isprobajte ovaj preukusni recept Luke Veića koji vam donosimo u nastavku.
Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 3 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
RECEPT – DIMLJENI LOSOS S KREMOM OD MRKVE I ŽLIČNJACIMA OD PALENTE I ŠPINATA
Sastojci:
- 200 g hladno dimljenog fileta lososa iz Ikee
- 200 g palente
- 120 g parmezana
- 55 g mascarponea
- 200 g špinata
- 1 cikla
- 500 g mrkve
- 50 g maslaca
- sol
- papar
- prstohvat muškatnog oraščića
- maslinovo ulje
- 1 jaje
- 2 žlice sojina umaka
- jabučni ocat
Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 8
(Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:
- U vodi skuhajte palentu uz mali dodatak soli i maslinova ulja, u skuhanu palentu odmah dodajte pire od špinata koji ste samo blanširali i razradili s malo maslaca i soli, mascarpone i parmezan.
- Skuhajte očišćenu mrkvu, zatim procijedite i razradite štapnim mikserom uz maslac, sol, maslinovo ulje, muškatni oraščić, malo sojina umaka i bijeli papar. Po potrebi dodajte još malo maslaca za veću kremoznost.
- Odvojite žumanjak od bjelanjka te žumanjak ostavite da se suši prekriven suhom palentom. Nakon što se žumanjku uhvati blaga korica, stavite ga u vrelo ulje do 175 °C.
- Ciklu narežite na kockice i ukiselite u jabučnom octu.
- Sve poslužite po svojoj želji uz, naravno, dimljeni losos. Dobar tek!