• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Masterchef Akademija

Maja Jalšovec: Što je bitno za svilenkasti holandez i savršeno napuhane pommes sufflee?

Njezino kuhanje u prošlogodišnjem Masterchefu dovelo ju je u top četiri amaterska chefa u Hrvatskoj, a u našoj Masterchef Akademiji Maja Jalšovec objasnila je kako napraviti svilenkasti holandez i savršeno napuhane pommes sufflee.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 11.10.2023 08:30 komentari
viber Created with Sketch.

U trendu Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Zgornje Jezersko neotkriveni je biser Slovenije Za vikend-izlet Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili Pečena purica S hrskavom kožicom Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Za neke umake potrebno je strpljenja, vještine i pokoji trik, a jedan od takvih je i onaj s kojim se u svakom Masterchefu kandidati pokušavaju uhvatiti ukoštac. Sastojcima naizgled jednostavan, umak holandez jedan je od onih čija izrada može otići u krivom smjeru. Temperatura namirnica ovdje igra veliku ulogu, od vrlo hladnih jaja do vrućeg maslaca koji se najsporije treba dodavati u njih, kontinuiranog rada pjenjačom do limunova soka koji će spriječiti da se umak razdvoji.

Detaljnu izradu holandeza i sve trikove kako da vam uspije pokazala nam je Maja Jalšovec, prošlogodišnja natjecateljica popularnog kulinarskog showa. U showu je, kaže, puno toga naučila i napredovala u kuhanju zbog čega se zapravo i prijavila u Masterchef. Ovo ljeto provela je radeći kao chef na jahtama po Jadranu i svojim kreacijama na tanjuru oduševljavala turiste, a po povratku je nastavila oduševljavati i svoje mnogobrojne pratitelje na društvenim mrežama jednostavnim i slasnim receptima.

Jedan od takvih pripremila je i u našoj kuhinji i pri tome pokazala tehnike koje je naučila u Masterchefu. U tome joj je pomogla i Ikea te ju opremila kuhinjskim pomagalima - od noževa, mandoline, tava i lonaca do namirnica. Losos bez kojeg mnogi ne odlaze iz Ikee te brzo smrznuti skandinavski škampi, organska marmelada od naranče i bazge sa sirupom od bazge od kojeg je Maja napravila umak tvore neobičnu i slasnu kombinaciju koju ćete poželjeti napraviti i u svojoj kuhinji.

RECEPT- Losos s pommes suffleom punjenim mousseom od kozica u umaku od naranče i bazge

Sastojci:

  • 2 krumpira
  • 1 bjelanjak
  • 10 g gustina
  • 200 g Ikea kozica
  • 1 češanj češnjaka
  • 2,5 dcl slatkog vrhnja
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 1/8 korijena celera
  • 1/4 korijena peršina
  • 1 češanj češnjaka
  • stručak svježeg vlasca
  • 1 dcl bijelog vina
  • 3 dcl vode
  • 150 g hladnog maslaca
  • 4 jaja
  • 250 g otopljenog maslaca
  • Ikea file lososa

 

Priprema:

  1. Izrežite krumpir na mandolinu, a ako ju nemate, izrežite ga nožem na jako tanke ploške.
  2. Jednu plošku krumpira premažite s jedne strane škrobnim brašnom, odnosno gustinom, a drugu plošku krumpira premažite bjelanjkom.
  3. Spojite ploške krumpira premazanih strana i pustite da tako stoje oko 30 minuta.
  4. Dok ploške krumpira odmaraju, pripremite mousse od kozica kojim ćete puniti krumpire. Prokuhajte kozice jednu minutu u kipućoj vodi pa ih prebacite u blender s malo češnjaka i slatkog vrhnja te blendajte oko dvije minute.
  5. Prebacite mousse u vrećicu za istiskivanje ili bočicu.
  6. Rezačem malog promjera (2 cm) utisnite krumpir kako biste dobili male krugove krumpira pa ih pržite na 160 stupnjeva Celzijusa u dubokom ulju stalno ih okrećući. Trebali bi se napuhati i kada dobiju zlatnožutu boju, gotovi su. Položite ih na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće.
  7. Probušite rupicu na rubu i kroz nju punite krumpir mousseom od kozica. 
  8. Ugrubo narezane komade lososa zapecite dobro na ulju, dodajte ugrubo narezanu mrkvu, celer, peršin, luk i češnjak i pustite da se i oni karameliziraju.
  9. Deglazirajte tavu s malo bijelog vina i dodajte vode da dobro prekrije losos i povrće te pustite neka se tekućina reducira upola.
  10. Nakon što se reduciralo, procijedite umak kroz fino sito i u manjoj zdjeli pustite da kuha dok se umak ponovno ne reducira na pola. Skinite s vatre i polako dodajte hladan maslac i miješajte.
  11. Napravite pire od batata. Skuhajte batat i od njega i 50g maslaca napravite pire.
  12. Holandez ćete napraviti tako što ćete četiri žumanjka u koje ste istisnuli malo limunova soka početi tući na pari i nakon tridesetak sekundi polako početi dodavati 250 g otopljenog maslaca, ali pazite da maslac dodajete zaista sporo kako vam se umak ne bi razdvojio. Konstantno miješajte i vidjet ćete kako žumanjci i maslac počinju emulgirati. Na kraju posolite i stavite svježe nasjeckani vlasac.
  13. File lososa ispecite na gril tavi. Bitno je samo da je tava dobro zagrijana kako vam se losos ne bi zalijepio. Pecite s jedne strane oko 3 min i s druge strane maksimalno jednu minutu. Te poslužite poput Maje.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Ikea po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #Masterchef Akademija
  • #losos
  • #holandez
  • #Holandez umak
  • #pommes suffle
  • ##kozice
  • #Maja Jalšovec
  • #Ikea
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
"Riba sa sjevera" koja je osvojila Europu: Slasni recepti s bakalarom za blagdansku inspiraciju
Na sto načina
"Riba sa sjevera" koja je osvojila Europu: Slasni recepti s bakalarom za blagdansku inspiraciju
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro je tijekom njihove intervencije
napao i službenike
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro tijekom intervencije
Ubijena žena i njezin suprug više puta prijavljivani zbog nasilja u obitelji: "Bili su u tretmanu, a kada smo zaključili da je došlo do poboljšanja..."
tragedija u Zagorju
Ubijena žena i njezin suprug više puta prijavljivani zbog nasilja u obitelji: Iz kuće odvedeno četvero djece
POZIV Obitelj iz Podravine jedva spaja kraj s krajem, oni trebaju našu pomoć: "Iako su djeca, razumiju to. To mi najteže pada..."
Poziv Domagoja Mikića
Obitelj iz Podravine jedva spaja kraj s krajem, oni trebaju našu pomoć: "Iako su djeca, razumiju to. To mi najteže pada..."
show
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Nicolas Ypil u polufinalu showa Supertalent
suza suzu stiže
Pet godina živi daleko od svoje obitelji, ekipa Supertalenta priredila mu je iznenađenje koje nikad neće zaboraviti!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
zdravlje
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Pamet im nije jača strana, a kamera zabilježila njihove budalaština
Jao…
Pamet im nije jača strana, a kamera zabilježila njihove budalaština
tech
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici odmah trebaju nadograditi softver
Najopasnija vrsta propusta
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici trebaju odmah napraviti ovu stvar
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
sport
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili i skuteri, policajci ozlijeđeni, ispaljeni i suzavci
Ogromni neredi
FOTO Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili, policajci ozlijeđeni, ispaljeno više suzavaca
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
tv
Supertalent: Polufinalni nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Nicolas Ypil
ČISTA EMOCIJA!
Svjedok mu je cijela Hrvatska da je Nicolas nova glazbena zvijezda!
Supertalent: Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
ARENA ZAGREB IH ČEKA!
Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
putovanja
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Zagreb špica: Klasične crne čizme u street style izdanju
KOMBINACIJA ZA PETICU
Čizme ljepotice iz Zagreba možda nisu hit, ali ni jedan trend ne može im ništa
Recept za šubare ili ruske kape s kokosom i čokoladom
FINI I SOČNI
Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom
Sonja Jandroković u cipelama s leopardovim uzorkom
BAŠ SU EFEKTNE
Sonja Jandroković u cipelama koje najavljuju odvažan zimski trend
sve
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili i skuteri, policajci ozlijeđeni, ispaljeni i suzavci
Ogromni neredi
FOTO Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili, policajci ozlijeđeni, ispaljeno više suzavaca
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 12
Pokrovitelj Ikea

Luka Veić: Kako uz dimljeni losos napraviti najkremastiju kremu od mrkve i palentu te pohani žumanjak?

Da je još uvijek na razini profesionalnih chefova i što je sve naučio u Masterchefu, Luka Veić pokazao je na jednom jednostavnom i šarenom jelu inspiriranom dimljenim lososom u našoj Masterchef Akademiji. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close