• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Masterchef Akademija

Maja Jalšovec: Što je bitno za svilenkasti holandez i savršeno napuhane pommes sufflee?

Njezino kuhanje u prošlogodišnjem Masterchefu dovelo ju je u top četiri amaterska chefa u Hrvatskoj, a u našoj Masterchef Akademiji Maja Jalšovec objasnila je kako napraviti svilenkasti holandez i savršeno napuhane pommes sufflee.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 11.10.2023 08:30 komentari
viber Created with Sketch.

U trendu Kviz općeg znanja - 2 15 pitanja Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu

Za neke umake potrebno je strpljenja, vještine i pokoji trik, a jedan od takvih je i onaj s kojim se u svakom Masterchefu kandidati pokušavaju uhvatiti ukoštac. Sastojcima naizgled jednostavan, umak holandez jedan je od onih čija izrada može otići u krivom smjeru. Temperatura namirnica ovdje igra veliku ulogu, od vrlo hladnih jaja do vrućeg maslaca koji se najsporije treba dodavati u njih, kontinuiranog rada pjenjačom do limunova soka koji će spriječiti da se umak razdvoji.

Detaljnu izradu holandeza i sve trikove kako da vam uspije pokazala nam je Maja Jalšovec, prošlogodišnja natjecateljica popularnog kulinarskog showa. U showu je, kaže, puno toga naučila i napredovala u kuhanju zbog čega se zapravo i prijavila u Masterchef. Ovo ljeto provela je radeći kao chef na jahtama po Jadranu i svojim kreacijama na tanjuru oduševljavala turiste, a po povratku je nastavila oduševljavati i svoje mnogobrojne pratitelje na društvenim mrežama jednostavnim i slasnim receptima.

Jedan od takvih pripremila je i u našoj kuhinji i pri tome pokazala tehnike koje je naučila u Masterchefu. U tome joj je pomogla i Ikea te ju opremila kuhinjskim pomagalima - od noževa, mandoline, tava i lonaca do namirnica. Losos bez kojeg mnogi ne odlaze iz Ikee te brzo smrznuti skandinavski škampi, organska marmelada od naranče i bazge sa sirupom od bazge od kojeg je Maja napravila umak tvore neobičnu i slasnu kombinaciju koju ćete poželjeti napraviti i u svojoj kuhinji.

RECEPT- Losos s pommes suffleom punjenim mousseom od kozica u umaku od naranče i bazge

Sastojci:

  • 2 krumpira
  • 1 bjelanjak
  • 10 g gustina
  • 200 g Ikea kozica
  • 1 češanj češnjaka
  • 2,5 dcl slatkog vrhnja
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 1/8 korijena celera
  • 1/4 korijena peršina
  • 1 češanj češnjaka
  • stručak svježeg vlasca
  • 1 dcl bijelog vina
  • 3 dcl vode
  • 150 g hladnog maslaca
  • 4 jaja
  • 250 g otopljenog maslaca
  • Ikea file lososa

 

Priprema:

  1. Izrežite krumpir na mandolinu, a ako ju nemate, izrežite ga nožem na jako tanke ploške.
  2. Jednu plošku krumpira premažite s jedne strane škrobnim brašnom, odnosno gustinom, a drugu plošku krumpira premažite bjelanjkom.
  3. Spojite ploške krumpira premazanih strana i pustite da tako stoje oko 30 minuta.
  4. Dok ploške krumpira odmaraju, pripremite mousse od kozica kojim ćete puniti krumpire. Prokuhajte kozice jednu minutu u kipućoj vodi pa ih prebacite u blender s malo češnjaka i slatkog vrhnja te blendajte oko dvije minute.
  5. Prebacite mousse u vrećicu za istiskivanje ili bočicu.
  6. Rezačem malog promjera (2 cm) utisnite krumpir kako biste dobili male krugove krumpira pa ih pržite na 160 stupnjeva Celzijusa u dubokom ulju stalno ih okrećući. Trebali bi se napuhati i kada dobiju zlatnožutu boju, gotovi su. Položite ih na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće.
  7. Probušite rupicu na rubu i kroz nju punite krumpir mousseom od kozica. 
  8. Ugrubo narezane komade lososa zapecite dobro na ulju, dodajte ugrubo narezanu mrkvu, celer, peršin, luk i češnjak i pustite da se i oni karameliziraju.
  9. Deglazirajte tavu s malo bijelog vina i dodajte vode da dobro prekrije losos i povrće te pustite neka se tekućina reducira upola.
  10. Nakon što se reduciralo, procijedite umak kroz fino sito i u manjoj zdjeli pustite da kuha dok se umak ponovno ne reducira na pola. Skinite s vatre i polako dodajte hladan maslac i miješajte.
  11. Napravite pire od batata. Skuhajte batat i od njega i 50g maslaca napravite pire.
  12. Holandez ćete napraviti tako što ćete četiri žumanjka u koje ste istisnuli malo limunova soka početi tući na pari i nakon tridesetak sekundi polako početi dodavati 250 g otopljenog maslaca, ali pazite da maslac dodajete zaista sporo kako vam se umak ne bi razdvojio. Konstantno miješajte i vidjet ćete kako žumanjci i maslac počinju emulgirati. Na kraju posolite i stavite svježe nasjeckani vlasac.
  13. File lososa ispecite na gril tavi. Bitno je samo da je tava dobro zagrijana kako vam se losos ne bi zalijepio. Pecite s jedne strane oko 3 min i s druge strane maksimalno jednu minutu. Te poslužite poput Maje.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Ikea po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #Masterchef Akademija
  • #losos
  • #holandez
  • #Holandez umak
  • #pommes suffle
  • ##kozice
  • #Maja Jalšovec
  • #Ikea
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kralj božićnih kolača: Isprobali smo tiramisu panettone, a evo i dojmova...
Topi se u ustima
Kralj božićnih kolača: Isprobali smo tiramisu panettone, a evo i dojmova...
Gdje dočekati 2026.? Crno jajve vam donosi tri novogodišnja bijega za nezaboravan početak godine
Doček Nove
Gdje dočekati 2026.? Crno jaje vam donosi tri povoljna novogodišnja bijega za nezaboravan početak godine
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Čokoladni kolač s čokoladnim ganacheom recept
Tako dobro
Najlakši recept za čokoladni biskvit s čokoladnom glazurom – baš je ekstrasočno i fino
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Sto ljudi...
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
5 najtraženijih jela u 2025. godini: Recepti koji dokazuju da je najjednostavnije često i najbolje
Privukli su stotine tisuća ljudi...
5 najtraženijih jela u 2025. godini: Recepti koji dokazuju da je najjednostavnije često i najbolje
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U pucnjavi teško ozlijeđene dvije žene: Jedna je preminula, počinitelj u bijegu
Na sjeveru Hrvatske
Pucao u nevjenčanu suprugu i njezinu sestru: Jedna žena preminula, ubojica u bijegu
PROVJERENO Kako je obnovljena Banovina nakon potresa
Upitna kvaliteta
Nove kuće se raspadaju: Banovina je obnovljena, ali - kako? Provjereno istražilo stanje na terenu
Detalji ubojstva u Međimurju: Preminula žena bila je majka troje djece i trudna
"Molimo se za sestru"
FOTO Detalji šokantnog ubojstva - preminula žena bila je majka troje djece i trudna: "Prevelika tuga..."
show
Šime Elez se ošišao
kako vam se čini?
Pogledajte kako je markantni Šime izgledao ranije, fotke će iznenaditi mnoge!
Treba li se Hrvatska povući s Eurosonga poslije ostanka Izraela?
četiri zemlje se povukle
Treba li Hrvatska otići s Eurosonga zbog ostanka Izraela? Odgovorite nam u anketi!
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
Imao je što vidjeti
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
Samo oni s mirnom glavom i brzim mozgom briljiraju u ovom kvizu
Pokažite što znate!
Samo oni s mirnom glavom i brzim mozgom briljiraju u ovom kvizu
tech
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Evo i zašto
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Nova smrtonosna bakterija koju prenose krpelji širi se među psima i zabrinjava znanstvenike
Postoji li opasnost i za čovjeka?
Nova smrtonosna bakterija koju prenose krpelji širi se među psima i zabrinjava znanstvenike
sport
Ovo je najbolja skupina za Hrvatsku u ždrijebu Svjetskog nogometnog prvenstva
Slažete se?
Ovo je najbolja skupina za Hrvatsku u ždrijebu Svjetskog nogometnog prvenstva
Fotografija Bojana Zobenice: Pomoćni sudac derbija navijao na utakmici Dinama
Ovo nije dobro
Procurila fotografija Bojana Zobenice: U subotu bi trebao suditi derbi na Maksimiru
Mario Kovačević neće imati press konferenciju uoči susreta s Hajdukom na Maksimiru
Nova praksa
Dinamo povukao (ne)očekivani potez uoči Vječnog derbija na Maksimiru
tv
Kumovi: Na jedan će način saznati jesu li jedno za drugo
KUMOVI
Na jedan će način saznati jesu li jedno za drugo
MasterChef: TOP 9 kandidata zaigralo "Guess The Dish"! Saznajte tko je odnio pobjedu!
MASTERCHEF VILA
TOP 9 kandidata zaigralo "Guess The Dish"! Saznajte tko je odnio pobjedu!
Skrivena sudbina: Pobrinuo se da im ovo bude nezaboravno vjenčanje
SKRIVENA SUDBINA
Pobrinuo se da im ovo bude nezaboravno vjenčanje
putovanja
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Sto ljudi...
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
novac
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
što dalje?
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
lifestyle
Catherine Middleton nosi haljinu Jenny Packham i tijaru kraljice Viktorije
Svečano izdanje
Kakva haljina, kakva tijara! Catherine Middleton je definitivno kraljica, kraljica stila
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom 2025.
Glamurozna i elegantna
Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu
sve
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Ovo je najbolja skupina za Hrvatsku u ždrijebu Svjetskog nogometnog prvenstva
Slažete se?
Ovo je najbolja skupina za Hrvatsku u ždrijebu Svjetskog nogometnog prvenstva
Catherine Middleton nosi haljinu Jenny Packham i tijaru kraljice Viktorije
Svečano izdanje
Kakva haljina, kakva tijara! Catherine Middleton je definitivno kraljica, kraljica stila
Luka Veić: Dimljeni losos s kremom od mrkve, palentom sa špinatom i pohanim žumanjkom - 12
Pokrovitelj Ikea

Luka Veić: Kako uz dimljeni losos napraviti najkremastiju kremu od mrkve i palentu te pohani žumanjak?

Da je još uvijek na razini profesionalnih chefova i što je sve naučio u Masterchefu, Luka Veić pokazao je na jednom jednostavnom i šarenom jelu inspiriranom dimljenim lososom u našoj Masterchef Akademiji. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close