• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Ljetna varijanta omiljenog jela: Recept za kremaste lazanje sa sezonskim povrćem

Mnogi će se složiti da je Italija domovina najbolje hrane. Pizza, tjestenina, svježa rajčica, mediteranski začini, maslinovo ulje, tiramisu, espresso… sumnjamo da ste pronašli nešto što ne volite na ovom kratkom popisu talijanskih specijaliteta.
Lina Šagi 22.06.2022 08:53 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijani su poznati po tome što koriste malo sastojaka kako bi napravili tradicionalne specijalitete, ali ti sastojci moraju biti najbolje kvalitete. Upravo su tako nastale lazanje – jedno od najpopularnijih jela na svijetu koje smo preoblikovali na razne načine. Povijest kaže da su lazanje nastale kako bi puno gladnih Grka, s malo osnovnih sastojaka, moglo skupiti energiju za svakodnevne poslove.

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Kladeščica - 11 Kamo na izlet? Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...

Dakle, podrijetlo lazanja možemo pratiti još od antičke Grčke. Danas znamo da riječ lazanje dolazi od „laganon“, koja je bila prva tjestenina na svijetu. Laganon u prijevodu znači ravni list, a stare grčke lazanje nisu izgledale ni približno kao ove što danas poznajemo. I stari Rim je imao svoju varijantu ovog jela. Oni su ga nazivali „lasagnum“, što na latinskom znači posuda ili lonac. Talijani su ovako nazivali posudu u kojoj su pripremali lazanje, a na kraju je isto ime poprimilo i samo jelo.

Poput pizze, i lazanje su se rodile u Napulju tijekom srednjeg vijeka. Jedna od prvih referenci na lazanje, može se pronaći u engleskoj kuharici iz 14. stoljeća, u kojoj je istaknuto jelo sa slojevima tjestenine, ali bez rajčice. Tek se u kuharicama iz 19. stoljeća mogu pronaći klasični sastojci kakve danas stavljamo u lazanje.

Svaka talijanska regija ima svoju varijantu. Neki su u lazanje stavljali mesne okruglice, neki tvrdo kuhana jaja, a neki pak svinjsku krv. Mi smo recept prilagodili sezonskim namirnicama i pripremili recept za kremaste lazanje s povrćem.

Sastojci za lazanje s povrćem:

Za umak od povrća:

  • 500 g tjestenine za lazanje
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 2 tikvice
  • 2 svježe paprike
  • 2 svježe rajčice
  • Pola patlidžana
  • 200 g mladog špinata

Za bešamel umak:

  • 800 ml mlijeka
  • 3 žlice brašna
  • 200 g parmezana
  • Ulje

Za mješavinu začina: 

  • Žlica brašna, Sol, papar, mljevena crvena paprika, peršin, bosiljak, origano

Još: 

  • 200 g gaude 
  • 250 g mozzarelle 

Priprema lazanja s povrćem:

  1. Usitnite povrće na kockice. Na malo ulja prepržite luk pa dodajte ostalo povrće. Začinite i pirjajte na srednjoj temperaturi oko 20 minuta stalno miješajući.
  2. U malu posudu stavite jednu žlicu brašna i dodajte sve začine. Zalijte s malo kipuće vode kako biste dobili gustu mješavinu začina (nalik na dodatak za bolonjez ili gulaše) i dodajte povrću. Umak od povrća će se brzo zgusnuti.
  3. Na zagrijano ulje dodajte 3 žlice brašna i prepržite brašno do zlatne boje. Maknite s vatre i dodajte mlijeko stalno miješajući pjenjačom kako biste razbili grudice. Vratite na vatru i miješajte dok se bešamel ne zgusne. Začinite solju i paprom i dodajte vrećicu parmezana.
  4. Na dno posude stavite malo umaka od povrća. Slažite ovim redom: tjestenina – umak od povrća – bešamel umak.
  5. Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke.Zadnji sloj neka bude bešamel s naribanom mješavinom sireva. 
  6. Na posudu stavite aluminijsku foliju. Pecite pola sata na 180 stupnjeva pod folijom pa maknite foliju i pecite na 200 stupnjeva još 15 minuta.

 

  • #Recepti
  • #lazanje
  • #Lazanje s povrćem
  • #talijanska kuhinja
  • #Italija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Božićne zvjezdice: Klasik iz limene kutije za kekse gotov za manje od pola sata
Uspijevaju svima
Na stolu za pola sata: Klasik iz limene kutije za kekse koji ćete grickati dok radite "ozbiljne" kolače
Rumunjska orahnjača cozonac recept
Cozonac
Ovako Rumunji rade orahnjaču! Izgleda kompliciranije od hrvatske verzije, ali lako se slaže
Bajka iz susjedstva: Mjesto bez gužvi za zimsko kupanje i uživanciju na snijegu
Val di Rabbi
Bajka iz susjedstva: Mjesto bez gužvi za zimsko kupanje i uživanciju na snijegu
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
Dobrovoljni zarobljenici
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
100 posto biorazgradivi lijes za sve one koji žele napustiti ovaj svijet na ekološki prihvatljiviji način
Loop Living Cocoon
100 posto biorazgradivi lijes za sve one koji žele napustiti ovaj svijet na ekološki prihvatljiviji način
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima
Pokrovitelj Kenwood
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
opasna bolest
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
Pokušaj ubojstva u Velikoj Gorici: Uhićen muškarac
PRIVEDEN JE
Pokušaj ubojstva kod Zagreba! Djevojka (21) hitno prebačena u bolnicu
U Njemačkoj nožem izbo ženu i njezino četvero djece
zločin u njemačkoj
Užasan napad! Izbo mladu ženu i njezino četvero djece, najmlađe ima tri godine. Policija pokrenula veliku akciju
show
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Čokoladni kuglof s jogurtom: Recept koji vam svaki put uspije – sočniji nego ikad!
Jednostavan, a tako fin!
Čokoladni kuglof s jogurtom: Recept koji vam svaki put uspije - sočniji nego ikad!
zabava
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Preslatko!
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Wow!
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
“Više se ne morate brinuti…”: Nova opcija u Googleovim kartama mnogima će olakšati živote
Jednostavna ideja
“Više se ne morate brinuti…”: Nova opcija u Googleovim kartama mnogima će olakšati živote
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Dvostruki strijelac
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
MasterChef: ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Dvostruki strijelac
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Bunet
Lako ga je voljeti

Kremast, hrskav i čokoladan: Recept za prefini desert koji miriše na rum i bademe

Volite li kremaste slastice koje mirišu na rum i bademe s notom hrskavosti, talijanski desert na žlicu bi vam se mogao itekako svidjeti... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Lazanje parmigiana Hrana i piće
    Savršenstvo!

    Lazanje parmigiana: Recept za dva talijanska klasika - odjednom

  • Palačinke u juhi Hrana i piće
    Dajte im šansu

    Bolje od štrukli? Recept za palačinke u juhi koje Talijani obožavaju jesti za Božić

  • Bunet Hrana i piće
    Lako ga je voljeti

    Kremast, hrskav i čokoladan: Recept za prefini desert koji miriše na rum i bademe

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close