• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Ljetna varijanta omiljenog jela: Recept za kremaste lazanje sa sezonskim povrćem

Mnogi će se složiti da je Italija domovina najbolje hrane. Pizza, tjestenina, svježa rajčica, mediteranski začini, maslinovo ulje, tiramisu, espresso… sumnjamo da ste pronašli nešto što ne volite na ovom kratkom popisu talijanskih specijaliteta.
Lina Šagi 22.06.2022 08:53 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijani su poznati po tome što koriste malo sastojaka kako bi napravili tradicionalne specijalitete, ali ti sastojci moraju biti najbolje kvalitete. Upravo su tako nastale lazanje – jedno od najpopularnijih jela na svijetu koje smo preoblikovali na razne načine. Povijest kaže da su lazanje nastale kako bi puno gladnih Grka, s malo osnovnih sastojaka, moglo skupiti energiju za svakodnevne poslove.

U trendu Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem? Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Dakle, podrijetlo lazanja možemo pratiti još od antičke Grčke. Danas znamo da riječ lazanje dolazi od „laganon“, koja je bila prva tjestenina na svijetu. Laganon u prijevodu znači ravni list, a stare grčke lazanje nisu izgledale ni približno kao ove što danas poznajemo. I stari Rim je imao svoju varijantu ovog jela. Oni su ga nazivali „lasagnum“, što na latinskom znači posuda ili lonac. Talijani su ovako nazivali posudu u kojoj su pripremali lazanje, a na kraju je isto ime poprimilo i samo jelo.

Poput pizze, i lazanje su se rodile u Napulju tijekom srednjeg vijeka. Jedna od prvih referenci na lazanje, može se pronaći u engleskoj kuharici iz 14. stoljeća, u kojoj je istaknuto jelo sa slojevima tjestenine, ali bez rajčice. Tek se u kuharicama iz 19. stoljeća mogu pronaći klasični sastojci kakve danas stavljamo u lazanje.

Svaka talijanska regija ima svoju varijantu. Neki su u lazanje stavljali mesne okruglice, neki tvrdo kuhana jaja, a neki pak svinjsku krv. Mi smo recept prilagodili sezonskim namirnicama i pripremili recept za kremaste lazanje s povrćem.

Sastojci za lazanje s povrćem:

Za umak od povrća:

  • 500 g tjestenine za lazanje
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 2 tikvice
  • 2 svježe paprike
  • 2 svježe rajčice
  • Pola patlidžana
  • 200 g mladog špinata

Za bešamel umak:

  • 800 ml mlijeka
  • 3 žlice brašna
  • 200 g parmezana
  • Ulje

Za mješavinu začina: 

  • Žlica brašna, Sol, papar, mljevena crvena paprika, peršin, bosiljak, origano

Još: 

  • 200 g gaude 
  • 250 g mozzarelle 

Priprema lazanja s povrćem:

  1. Usitnite povrće na kockice. Na malo ulja prepržite luk pa dodajte ostalo povrće. Začinite i pirjajte na srednjoj temperaturi oko 20 minuta stalno miješajući.
  2. U malu posudu stavite jednu žlicu brašna i dodajte sve začine. Zalijte s malo kipuće vode kako biste dobili gustu mješavinu začina (nalik na dodatak za bolonjez ili gulaše) i dodajte povrću. Umak od povrća će se brzo zgusnuti.
  3. Na zagrijano ulje dodajte 3 žlice brašna i prepržite brašno do zlatne boje. Maknite s vatre i dodajte mlijeko stalno miješajući pjenjačom kako biste razbili grudice. Vratite na vatru i miješajte dok se bešamel ne zgusne. Začinite solju i paprom i dodajte vrećicu parmezana.
  4. Na dno posude stavite malo umaka od povrća. Slažite ovim redom: tjestenina – umak od povrća – bešamel umak.
  5. Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke.Zadnji sloj neka bude bešamel s naribanom mješavinom sireva. 
  6. Na posudu stavite aluminijsku foliju. Pecite pola sata na 180 stupnjeva pod folijom pa maknite foliju i pecite na 200 stupnjeva još 15 minuta.

 

  • #Recepti
  • #lazanje
  • #Lazanje s povrćem
  • #talijanska kuhinja
  • #Italija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Okus mora, okus soli: najljepše šetnice uz more
Lijepo, lijepo, neopisivo
Okus mora, okus soli: Pratite prognozu i uživajte u nekim od najljepših šetnica uz Jadran
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Skriveni Kolosej
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Topli sendvič sa špekom, sirom i jabukom recept
Jeste li ga probali?
Topli sendvič idealan za jesen s jednim slatko-kiselim sastojkom koji bi vas mogao ugodno iznenaditi
Da ti stane pamet: 10 čudesih maratona o kojima sanjaju trkaći diljem svijeta
Nestvarni prizori
Da ti stane pamet: 10 čudesnih maratona o kojima sanjaju trkači diljem svijeta
Kandirani slatki krumpir recept
U jednom loncu ili tavi
Najlakši recept za slatki krumpir, a koji je savršen prilog uz pečenu puretinu
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas u Velikoj Gorici! Žena oštrim predmetom ubila člana obitelji
Istraga u tijeku
Užas u Velikoj Gorici! Žena oštrim predmetom ubila svog partnera
Torcida prosvjeduje u Splitu, Vlada planira uvesti posebne mjere
Grad pun policije
Torcida iznijela zahtjev, nižu se reakcije: "Skupila se šačica crnokošuljaša"
Slovenija aktivirala članak 37: Vojska će surađivati s policijom u zaštiti državne granice
ZAKON O OBRANI
Susjedi aktivirali članak 37., vojska izlazi na teren: To se dosad dogodilo samo jednom
show
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Severina pala na koncertu u Areni Zagreb, sve je okrenula na šalu
reakcijom osvojila publiku
Video godine! Seve pala na pozornici Arene Zagreb pa ustala kao kraljica
Hailey Bieber pokazala guzu u tangicama
Guza u prvom planu!
Supruga posrnulog pjevača fotkama u tanga bikiniju raspametila fanove
zdravlje
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Pokažite što znate!
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
tech
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
Tehnologija kao oblik prilagodbe
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
sport
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
cijena smjene
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
Boban donio odluku o trenerskoj sudbini Marija Kovačevića
PAD FORME JE OČIT
Boban donio odluku o trenerskoj sudbini Marija Kovačevića
Miljenik Dinamovih navijača odlazi već na zimu, želi ga klub iz susjedstva
izgledan rastanak
Miljenik Dinamovih navijača odlazi već na zimu, želi ga klub iz susjedstva
tv
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
MasterChef: Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
SVAKA ČAST!
Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
U dobru i zlu: Imaju li svi pravo na drugu priliku ne propustite saznati u seriji „U dobru i zlu“
U DOBRU I ZLU
Imaju li svi pravo na drugu priliku ne propustite saznati u seriji „U dobru i zlu“
putovanja
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
novac
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
lifestyle
Franka Batelić kaput sa šalom 2025.
A tako je šik
Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
Severina u vrućim hlačicama i visokim čizmama na probi za koncert u Areni Zagreb
I kožnate hlačice
Severina: Fantastične čizme u boji zbog koje zaboravljamo i na omiljene crne modele
sve
Franka Batelić kaput sa šalom 2025.
A tako je šik
Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
Cacio e Pepe
Korak po korak

Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka

Kremasto, pikantno i neodoljivo slasno jelo možete napraviti od tjestenine, papra u zrnu i sira za samo 20 minuta... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Lazanje parmigiana Hrana i piće
    Savršenstvo!

    Lazanje parmigiana: Recept za dva talijanska klasika - odjednom

  • Lazanje s gljivama i špinatom Hrana i piće
    Jednostavno

    Prečica koja štedi vrijeme: Brze kremaste lazanje s gljivama u jednoj posudi

  • Cacio e Pepe Hrana i piće
    Korak po korak

    Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close