I ove godine krećemo u potragu za vrhunskim domaćim proizvodima s Davidom Skokom. Povrće, voće, meso, mliječni proizvodi i sokovi, hrvatskih ruku djelo koje možete pronaći u svom obližnjem Lidlu, inspirirali su poznatog chefa za maštovite i jednostavne recepte koje može napraviti baš svatko.
Iako slatko dolazi na kraju, kao prvi odabrali smo baš desert, i to na prvu vrlo neobičan. Kako bismo ga kreirali, u jeku sezone jagoda posjetili smo Udrugu Brezovica, koja uzgaja najslađe i najsočnije jagode u Zagrebačkoj županiji. Naravno, najfinije je ono voće koje s grane ili grma odmah strpamo u usta. Dok pokušavamo što više osladiti brk u polju, saznajemo zašto njihove jagode možemo jesti netom ubrane, bez pranja te koliko treba da ubrane jagode stignu do štandova u Zagrebu ili vašeg Lidla.
Jagode OPG-a Jurić (Foto: Nova Studio)
Sve o uzgoju jagoda ispričao nam je Leon Prelogović, tehnolog u OPG-u Giorgio Jurić. S uzgojem ovog bobičastog voća Giorgio Jurić krenuo je prije 20 godina kada je primijetio da potražnja za jagodama raste. Sada se na zagrebačkoj južnoj periferiji nalaze staklenici dokle god vam pogled seže u kojima uzgaja i bere jagode.
Godina je rodna, kaže nam Leon, s obzirom na lošije vrijeme koje smo imali u posljednje vrijeme. To je posebno razveselilo Skoku, koji je veliki ljubitelj bobičastog voća i nerijetko ga koristi u svojim desertima, kolačima i sorbetima.
''No još veći ljubitelji jagoda su moji klinci. Doma ih ne mogu nahraniti jagodama koliko oni mogu pojesti. Baš sam vam htio i predložiti da na početku reda ili gredice stavimo vagu i pustim ih do kraja da jedu i opet ih važemo i platim ti razliku'', predložio je David Skoko Leonu kako da jagoda najbrže dođe od polja do usta, bez pakiranja i transporta gdje bi oni uštedjeli, a njegova se djeca nauživala jagoda.
No šalu na stranu, u OPG-u Jurić stvarno se trude da njihova jagoda što brže dođe do njezinih obožavatelja. Sve što se ubere ujutro, popodne je već na štandovima diljem Zagrebačke županije, ali i na Lidlovim policama. Isto vrijedi i za njihova polja i jagode u Dalmaciji, Vrgorcu, koje što prije stižu do kupaca u njihovoj županiji. Na njihovim poljima uzgajaju se najviše dvije sorte jagoda, Clery i Joly, a na pitanje koja je slađa, dobili smo kratak i jasan odgovor – naša!
Sezona jagoda traje tri mjeseca, počinje u travnju i završava s lipnjem, a što sezona više odmiče, to je jagoda slađa i crvenija jer dobiva više sunca. Jagode dozrijevaju sukcesivno pa se na jednom grmu nalazi više jagoda u različitim fazama zrenja. Taj će grm u cjelokupnoj berbi dati oko kilogram sočnih crvenih jagoda kojima ne može nitko odoljeti, pa tako nismo ni mi. Morali smo probati poznatu Jagodicu Purgericu odmah na licu mjesta.
Leon nas je uvjerio kako je potpuno sigurno jesti njihove jagode bez pranja.
''Naš OPG je u sustavu Global GAP (Good Agroculture Practice), odnosno dobre poljoprivredne prakse koji nalaže da imamo kvalitetnu higijenu nasada. Na tržištu se onda nađe zdrav i siguran proizvod i bez tog certifikata ne možemo plasirati naš proizvod, našu jagodu, u Lidl'', objašnjava nam Leon, a David Skoko pozdravlja praksu koja poštuje ekologiju i pred kupce stavlja vrhunski proizvod. Dok je uživao u najslađoj zagrebačkoj jagodi, našem poznatom chefu sinula je ideja za lagani proljetni desert s jagodama i s još jednim domaćim proizvodom za koji smo potegnuli samo malo istočnije od Zagreba, u Budenec.
OPG Jurić je u sustavu Global GAP
(Foto: Nova Studio)
U Ambient Parku dočekao nas je domaćin Aleksandar Grgić među svojim kozama i kozlićima. Njegova ljubav prema tim životinjama zarazna je, pa smo svi poželjeli imati jednog kozlića u dvorištu. Ma kakvom dvorištu, u stanu poput kojekakvog ljubimca.
Alex i njegova supruga povratnici su iz Švicarske, u kojoj su, kako kaže, živjeli lagodnim životom, u potpuno drugim branšama. Alex je radio kao medicinski tehničar u jednoj psihijatrijskoj bolnici u Švicarskoj, a danas je u Hrvatskoj, 20 godina nakon povratka, dobro poznat po svojim proizvodima od kozjeg mlijeka.
Na njihovu imanju nalazi se velika mljekara s proizvodnim pogonom te sirana u kojoj se obrađuje mlijeko njihovih 60-ak koza, ali i ono koje otkupljuju od kooperanata.
''Cilj nam je vratiti se na 200 koza jer smo imali prije 400 koza ovdje na gospodarstvu. Kozarstvo stalno raste, a potencijal u tom području u Hrvatskoj je velik jer ljudi sve više konzumiraju kozje proizvode'', kaže nam Alex. On je svoje proizvode nazvao po svom najstarijem djetetu, sinu Gabrielu koji trenutačno radi u obiteljskoj tvrtki i studira te namjerava nastaviti njegovim putem, a nada se da će se za obiteljski biznis zainteresirati i njegove 16-godišnje kćeri. Gabrielov ''dvoipogodišnji lik'' krasi i sve njihove proizvode koje možemo vidjeti u prodavaonicama zdrave hrane i Lidlu, s kojim su u suradnji od samih početaka.
Ambient Park
(Foto: Nova Studio)
''Naši sirevi napravljeni su samo od kozjeg mlijeka, bez primjesa kravljeg ili ovčjeg mlijeka. Već 20 godina smo u toj zdravoj priči jer u kozjem mlijeku nema SF1 kazeina koji je alergen, pa na kozje mlijeko nitko nije alergičan te je uz magareće najbliže majčinu mlijeku. Ono je brzo probavljiva, visokoproteinska namirnica'', objašnjava Alex. Među proizvodima koji odlaze s njihova imanja nabraja neobrano kozje mlijeko, sirutku, jogurt i kefir od kozjeg mlijeka, kozju fetu, mlade i svježe sireve, sir s tartufima, s crnim vinom, orasima, kozju skutu, kozji sir iz mišine – sve hrvatskih ruku djelo – od kojih je većina pronašla svoje mjesto na Lidlovim policama.
Za svoj recept David Skoko izabrao je blagu, neslanu kozju skutu koju će kombinirati s jagodama začinjenima paprom i šećerom.
Kozja skuzuta
(Foto: Nova Studio)
''U ovom receptu nećemo puno utjecati na ove predivne proizvode, sve što nam treba naši ljudi s OPG-ova napravili su u polju, štali i sirani'', kaže David Skoko, koji će slatke jagode i skutu kombinirati s kremastim karamelom. Kako pripremiti najkremastiji karamel i ovaj jednostavni, a neobični desert, pogledajte na kraju našeg videa.
Jagode u papru s kozjom skutom i karamelom
(Foto: Nova Studio)
RECEPT – Jagode u papru s kozjom skutom i karamelom
Sastojci:
500 g jagoda
500 g kozje skute Gabriel
nekoliko listića svježe mente
crni papar u mlincu
250 g šećer
500 g slatkog vrhnja
1 dl vode
Priprema:
1. U tavu stavite decilitar vode i kada zakuha, dodajte oko 200 grama šećera. Bitno je da ga ne miješate pjenjačom, nego tavu samo malo mičite kružnim pokretima kako biste pomogli šećeru da se brže otopi i karamelizira.
2. Kada počne dobivati smećkastu boju karamela, maknite ga s vatre i u njega ulijevajte malo-pomalo vruće vrhnje i pjenjačom ih sjedinite kako biste dobili kremasti karamel. Nakon toga ostavite ga da se malo ohladi.
3. Narežite skutu na šnite debljine jednog centimetra i posložite ju na tanjur.
4. Jagode narežite na polovice ili četvrtine te ih pošećerite i popaprite.
5. Na skutu stavite malo karamela pa poslažite začinjene jagode. Sve ukrasite listićima mente i uživajte u laganom proljetnom desertu koji možete napraviti u trenu. U slast!
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.