• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #jagode

Hrvatskih ruku djelo: Neobičan, a jednostavan desert Davida Skoke s jagodama u papru, skutom i kremastim karamelom

U jeku sezone jagoda posjetili smo s Davidom Skokom nepregledna polja najslađih jagoda u Zagrebačkoj županiji i uvjerili se u moć svevišnje koze na prekrasnom imanju nešto malo istočnije. Pogledajte kako je naš poznati chef sljubio domaće proizvode u jednostavnom i neobičnom desertu s popaprenim jagodama, kozjom skutom i kremastim karamelom.

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 27.05.2021 15:54 komentari
viber Created with Sketch.
Video nije dostupan

Galerija Jagode u papru s kozjom skutom i karamelom 6 Jagode OPG-a Jurić 6 Berba jagoda, OPG Jurić 6 OPG Jurić je u sustavu Global GAP 6

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... Rižoto od ljute kobasice i graška Izbacite s jelovnika Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine

I ove godine krećemo u potragu za vrhunskim domaćim proizvodima s Davidom Skokom. Povrće, voće, meso, mliječni proizvodi i sokovi, hrvatskih ruku djelo koje možete pronaći u svom obližnjem Lidlu, inspirirali su poznatog chefa za maštovite i jednostavne recepte koje može napraviti baš svatko.

Iako slatko dolazi na kraju, kao prvi odabrali smo baš desert, i to na prvu vrlo neobičan. Kako bismo ga kreirali, u jeku sezone jagoda posjetili smo Udrugu Brezovica, koja uzgaja najslađe i najsočnije jagode u Zagrebačkoj županiji. Naravno, najfinije je ono voće koje s grane ili grma odmah strpamo u usta. Dok pokušavamo što više osladiti brk u polju, saznajemo zašto njihove jagode možemo jesti netom ubrane, bez pranja te koliko treba da ubrane jagode stignu do štandova u Zagrebu ili vašeg Lidla.

Jagode OPG-a Jurić Jagode OPG-a Jurić (Foto: Nova Studio)

Sve o uzgoju jagoda ispričao nam je Leon Prelogović, tehnolog u OPG-u Giorgio Jurić. S uzgojem ovog bobičastog voća Giorgio Jurić krenuo je prije 20 godina kada je primijetio da potražnja za jagodama raste. Sada se na zagrebačkoj južnoj periferiji nalaze staklenici dokle god vam pogled seže u kojima uzgaja i bere jagode.
Godina je rodna, kaže nam Leon, s obzirom na lošije vrijeme koje smo imali u posljednje vrijeme. To je posebno razveselilo Skoku, koji je veliki ljubitelj bobičastog voća i nerijetko ga koristi u svojim desertima, kolačima i sorbetima.

''No još veći ljubitelji jagoda su moji klinci. Doma ih ne mogu nahraniti jagodama koliko oni mogu pojesti. Baš sam vam htio i predložiti da na početku reda ili gredice stavimo vagu i pustim ih do kraja da jedu i opet ih važemo i platim ti razliku'', predložio je David Skoko Leonu kako da jagoda najbrže dođe od polja do usta, bez pakiranja i transporta gdje bi oni uštedjeli, a njegova se djeca nauživala jagoda.
No šalu na stranu, u OPG-u Jurić stvarno se trude da njihova jagoda što brže dođe do njezinih obožavatelja. Sve što se ubere ujutro, popodne je već na štandovima diljem Zagrebačke županije, ali i na Lidlovim policama. Isto vrijedi i za njihova polja i jagode u Dalmaciji, Vrgorcu, koje što prije stižu do kupaca u njihovoj županiji. Na njihovim poljima uzgajaju se najviše dvije sorte jagoda, Clery i Joly, a na pitanje koja je slađa, dobili smo kratak i jasan odgovor – naša!

Sezona jagoda traje tri mjeseca, počinje u travnju i završava s lipnjem, a što sezona više odmiče, to je jagoda slađa i crvenija jer dobiva više sunca. Jagode dozrijevaju sukcesivno pa se na jednom grmu nalazi više jagoda u različitim fazama zrenja. Taj će grm u cjelokupnoj berbi dati oko kilogram sočnih crvenih jagoda kojima ne može nitko odoljeti, pa tako nismo ni mi. Morali smo probati poznatu Jagodicu Purgericu odmah na licu mjesta.

Leon nas je uvjerio kako je potpuno sigurno jesti njihove jagode bez pranja.

''Naš OPG je u sustavu Global GAP (Good Agroculture Practice), odnosno dobre poljoprivredne prakse koji nalaže da imamo kvalitetnu higijenu nasada. Na tržištu se onda nađe zdrav i siguran proizvod i bez tog certifikata ne možemo plasirati naš proizvod, našu jagodu, u Lidl'', objašnjava nam Leon, a David Skoko pozdravlja praksu koja poštuje ekologiju i pred kupce stavlja vrhunski proizvod. Dok je uživao u najslađoj zagrebačkoj jagodi, našem poznatom chefu sinula je ideja za lagani proljetni desert s jagodama i s još jednim domaćim proizvodom za koji smo potegnuli samo malo istočnije od Zagreba, u Budenec.

OPG Jurić je u sustavu Global GAP OPG Jurić je u sustavu Global GAP (Foto: Nova Studio)

U Ambient Parku dočekao nas je domaćin Aleksandar Grgić među svojim kozama i kozlićima. Njegova ljubav prema tim životinjama zarazna je, pa smo svi poželjeli imati jednog kozlića u dvorištu. Ma kakvom dvorištu, u stanu poput kojekakvog ljubimca.

Alex i njegova supruga povratnici su iz Švicarske, u kojoj su, kako kaže, živjeli lagodnim životom, u potpuno drugim branšama. Alex je radio kao medicinski tehničar u jednoj psihijatrijskoj bolnici u Švicarskoj, a danas je u Hrvatskoj, 20 godina nakon povratka, dobro poznat po svojim proizvodima od kozjeg mlijeka.

Na njihovu imanju nalazi se velika mljekara s proizvodnim pogonom te sirana u kojoj se obrađuje mlijeko njihovih 60-ak koza, ali i ono koje otkupljuju od kooperanata.

''Cilj nam je vratiti se na 200 koza jer smo imali prije 400 koza ovdje na gospodarstvu. Kozarstvo stalno raste, a potencijal u tom području u Hrvatskoj je velik jer ljudi sve više konzumiraju kozje proizvode'', kaže nam Alex. On je svoje proizvode nazvao po svom najstarijem djetetu, sinu Gabrielu koji trenutačno radi u obiteljskoj tvrtki i studira te namjerava nastaviti njegovim putem, a nada se da će se za obiteljski biznis zainteresirati i njegove 16-godišnje kćeri. Gabrielov ''dvoipogodišnji lik'' krasi i sve njihove proizvode koje možemo vidjeti u prodavaonicama zdrave hrane i Lidlu, s kojim su u suradnji od samih početaka.

Ambient Park Ambient Park (Foto: Nova Studio)

''Naši sirevi napravljeni su samo od kozjeg mlijeka, bez primjesa kravljeg ili ovčjeg mlijeka. Već 20 godina smo u toj zdravoj priči jer u kozjem mlijeku nema SF1 kazeina koji je alergen, pa na kozje mlijeko nitko nije alergičan te je uz magareće najbliže majčinu mlijeku. Ono je brzo probavljiva, visokoproteinska namirnica'', objašnjava Alex. Među proizvodima koji odlaze s njihova imanja nabraja neobrano kozje mlijeko, sirutku, jogurt i kefir od kozjeg mlijeka, kozju fetu, mlade i svježe sireve, sir s tartufima, s crnim vinom, orasima, kozju skutu, kozji sir iz mišine – sve hrvatskih ruku djelo – od kojih je većina pronašla svoje mjesto na Lidlovim policama.

Za svoj recept David Skoko izabrao je blagu, neslanu kozju skutu koju će kombinirati s jagodama začinjenima paprom i šećerom.

Kozja skuzuta Kozja skuzuta (Foto: Nova Studio)

''U ovom receptu nećemo puno utjecati na ove predivne proizvode, sve što nam treba naši ljudi s OPG-ova napravili su u polju, štali i sirani'', kaže David Skoko, koji će slatke jagode i skutu kombinirati s kremastim karamelom. Kako pripremiti najkremastiji karamel i ovaj jednostavni, a neobični desert, pogledajte na kraju našeg videa.

Jagode u papru s kozjom skutom i karamelom Jagode u papru s kozjom skutom i karamelom (Foto: Nova Studio)

RECEPT – Jagode u papru s kozjom skutom i karamelom

Sastojci:

500 g jagoda
500 g kozje skute Gabriel
nekoliko listića svježe mente
crni papar u mlincu
250 g šećer
500 g slatkog vrhnja
1 dl vode

Priprema:

1. U tavu stavite decilitar vode i kada zakuha, dodajte oko 200 grama šećera. Bitno je da ga ne miješate pjenjačom, nego tavu samo malo mičite kružnim pokretima kako biste pomogli šećeru da se brže otopi i karamelizira.

2. Kada počne dobivati smećkastu boju karamela, maknite ga s vatre i u njega ulijevajte malo-pomalo vruće vrhnje i pjenjačom ih sjedinite kako biste dobili kremasti karamel. Nakon toga ostavite ga da se malo ohladi.

3. Narežite skutu na šnite debljine jednog centimetra i posložite ju na tanjur.

4. Jagode narežite na polovice ili četvrtine te ih pošećerite i popaprite.

5. Na skutu stavite malo karamela pa poslažite začinjene jagode. Sve ukrasite listićima mente i uživajte u laganom proljetnom desertu koji možete napraviti u trenu. U slast!

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #jagode
  • #desert
  • #david skoko
  • #okusi zavičaja
  • #lidl
  • #hrvatskih ruku djelo
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako keksi od zobenih pahuljica recept koji se kuha
Hrskavi i fini
Keksi koji se ne peku, nego kuhaju na štednjaku! Recept je jako jednostavan, a okus – fantastičan
Putnička klasa: Sardinija - otok od tristo čuda
Putopisno predavanje
Putnička klasa: Besplatno uživajte u Sardiniji - otoku od tristo čuda
Pire od krumpira s vrhnjem i parmezanom recept
Savršenstvo bez mane
Recept za pire od krumpira kao iz najboljih restorana – toliko je fin da ga možete jesti i bez pečenog mesa
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Brojimo sitno...
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Upisani u povijest
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Andrej Plenković u državnom posjetu Italiji: Sastao se s Meloni
SUSRET U RIMU
Plenković se sastao s Meloni: Dočekala ga je riječima koje nije očekivao
Maloljetnici na razgovoru u krim policiji
šokantna vatrena stihija
Maloljetnici u policiji! Policija raspetljava detalje požara u Vjesniku: "Ne vjeruju da se dogodio tehnički kvar, nego..."
Svjedočanstva iz hangara smrti u Borovo commerceu: Torture, ubojstva i majke koje i danas čekaju istinu
obilježavanje stradanja
Jeziva svjedočanstva! Preživio je dva strijeljanja u Borovu: "Onaj koji me htio ubiti poslije je radio kao policajac"
show
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
Josip Radeljak Dikan pohvalio se putovanjem svoje kćeri Lane Radeljak
''nije propustila...''
Dikan se pohvalio potezom svoje kćeri koji ga je oduševio: ''Ponosan sam na moje suho zlato''
Franka Batelić podijelila preslatki trenutak između kćerkice i Vedrana Ćorluke
''Kad je on tu...'''
Ćorlukina Franka podijelila preslatki trenutak tate Vedrana i njihove mezimice
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
Piše psihologinja
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Tražio Amerikance da izgovore hrvatske riječi, rezultati nasmijali cijelu regiju
Kako su se snašli?
Tražio Amerikance da izgovore hrvatske riječi, rezultati nasmijali cijelu regiju
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
Zanimljivo
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
Ključ za buduće terapije
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
sport
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Marko Arnautović: "18. studeni sada mora postati državni praznik za sve"
Ima poruku za političare
Marko Arnautović: "18. studeni mora postati državni praznik za sve"
Pogledajte što je zaštitar pokazao navijačima BiH na utakmici u Beču: "Taj će dobiti otkaz"
proširila se snimka
Pogledajte što je zaštitar pokazao navijačima BiH na utakmici u Beču: "Taj će dobiti otkaz"
tv
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
KUMOVI
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
MasterChef: Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
DOBAR SPOJ
Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
MasterChef: Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
DRUGAČIJA TEHNIKA
Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Recept za brze fritule
TAKO JEDNOSTAVNO
Imamo najlakši recept za brze fritule, gotove su za tren i savršene
sve
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu
Lidl donosi

Ljetna pizza Davida Skoke: Brali smo borovnice i svirali po lubenicama kako bismo izabrali najslađe

Dok prže ljetne vrućine, najbolje su osvježenje lubenica i dinja, a neki će reći i hladne bucmaste borovnice, koje ne možemo prestati jesti poput neke grickalice. S Davidom Skokom otišli smo u berbu domaćih borovnica kojih se nismo mogli zasititi, ali i naučili kako laganim udaranjem po lubenici uvijek i bilo gdje možemo izabrati najslađu.

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close