Zalogaji s kupovnim lisnatim tijestom uvijek ispadaju sjajno, no ne moraju uvijek biti punjeni sirom ili hrenovkama. Lisnato tijesto s povrćem uzima najbolje od sezone, a ove tortice neće samo lijepo izgledati nego će baš svakoga oduševiti i svojim okusom.

Tajna je u finom sloju ricotta sira sa začinskim biljem, ali i povrću brzo "prebačenom" na maslacu koji će mu dati fini okus. Dodajte tome hrskavo lisnato tijesto i imate hit - za predjelo, večeru ili kad god ga se zaželite.

Lisnato tijesto s povrćem - sastojci:

  • 1 list lisnatog tijesta
  • 450 g povrća (mrkve, šparoge, rotkvice, cherry rajčice, grašak)
  • 30 g maslaca
  • 425 g ricotta sira
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • 3 žlice svježeg peršina
  • 3 žlice svježeg bosiljka
  • 3 žlice svježeg vlasca
  • 2 žlice svježeg korijandra
  • naribana korica od 1 limuna
  • 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
  • 1 jaje, umućeno
  • rikula, za ukras
  • listići badema, za ukras

Lisnato tijesto s povrćem - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. List lisnatog tijesta izrežite na 6 ili 9 pravokutnika i prebacite ih u lim za pečenje obložen papirom. Tijesto izbodite vilicom.
  2. Povrće operite i po potrebi očistite te ga narežite na manje komade: šparoge prilagodite veličini tijesta, mrkvu narežite na štapiće, rotkvice na kriške, a cherry rajčice prepolovite.
  3. Zagrijte maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte narezano povrće i dobro ga posolite i popaprite.
  4. Pržite povrće oko 5 minuta. Nemojte ga prepeći jer će se još peći u pećnici. Izvadite povrće iz tave i ostavite da se malo ohladi.
  5. U bledner stavite zajedno ricottu, češnjak, začinsko bilje, limunovu koricu i limunov sok, sol i papar. Blendajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Po potrebi dodajte još soli.
  6. Ricottu sa začinskim biljem namažite na svaki pravokutnik tijesta i ostavite otprilike 2 centimetra ruba. Na svaki pravokutnik dodajte povrće – jednu vrstu ili kombinaciju, po želji.
  7. Rub tijesta premažite umućenim jajem.
  8. Lisnato tijesto pecite 20 do 25 minuta, dok ne naraste i ne dobije lijepu boju.
  9. Po želji ukrasite svježom rikulom ili listićima badema.

Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Zafrkanci sa sezamom i sirom Hrana i piće Zafrkanci sa sezamom i sirom: Fini lisnati štapići kojih nikada nema dovoljno

Blitva s lukom i špekom Hrana i piće Bolje od blitve na lešo? Recept za sjajno zelenje koje savršeno ide uz ribu i meso

Tart od lisnatog tijesta s ricottom i svježim rajčicama Hrana i piće Brzi zalogaj s okusom ljeta: Tart od lisnatog tijesta s ricottom i svježim rajčicama

Najveća lička pustolovina: Gdje srce kuca brže, a osmijeh ne silazi s lica Rizvan City - 15 Rizvan City - 14 Rizvan City - 13 +11 Rizvan City - 12