Zalogaji s kupovnim lisnatim tijestom uvijek ispadaju sjajno, no ne moraju uvijek biti punjeni sirom ili hrenovkama. Lisnato tijesto s povrćem uzima najbolje od sezone, a ove tortice neće samo lijepo izgledati nego će baš svakoga oduševiti i svojim okusom.
Tajna je u finom sloju ricotta sira sa začinskim biljem, ali i povrću brzo "prebačenom" na maslacu koji će mu dati fini okus. Dodajte tome hrskavo lisnato tijesto i imate hit - za predjelo, večeru ili kad god ga se zaželite.
Lisnato tijesto s povrćem - sastojci:
- 1 list lisnatog tijesta
- 450 g povrća (mrkve, šparoge, rotkvice, cherry rajčice, grašak)
- 30 g maslaca
- 425 g ricotta sira
- 2 češnja češnjaka, protisnuta
- 3 žlice svježeg peršina
- 3 žlice svježeg bosiljka
- 3 žlice svježeg vlasca
- 2 žlice svježeg korijandra
- naribana korica od 1 limuna
- 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
- 1 jaje, umućeno
- rikula, za ukras
- listići badema, za ukras
Lisnato tijesto s povrćem - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. List lisnatog tijesta izrežite na 6 ili 9 pravokutnika i prebacite ih u lim za pečenje obložen papirom. Tijesto izbodite vilicom.
- Povrće operite i po potrebi očistite te ga narežite na manje komade: šparoge prilagodite veličini tijesta, mrkvu narežite na štapiće, rotkvice na kriške, a cherry rajčice prepolovite.
- Zagrijte maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte narezano povrće i dobro ga posolite i popaprite.
- Pržite povrće oko 5 minuta. Nemojte ga prepeći jer će se još peći u pećnici. Izvadite povrće iz tave i ostavite da se malo ohladi.
- U bledner stavite zajedno ricottu, češnjak, začinsko bilje, limunovu koricu i limunov sok, sol i papar. Blendajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Po potrebi dodajte još soli.
- Ricottu sa začinskim biljem namažite na svaki pravokutnik tijesta i ostavite otprilike 2 centimetra ruba. Na svaki pravokutnik dodajte povrće – jednu vrstu ili kombinaciju, po želji.
- Rub tijesta premažite umućenim jajem.
- Lisnato tijesto pecite 20 do 25 minuta, dok ne naraste i ne dobije lijepu boju.
- Po želji ukrasite svježom rikulom ili listićima badema.
Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Najveća lička pustolovina: Gdje srce kuca brže, a osmijeh ne silazi s lica