Zavinuti lisnati štapići koje odmilja zovemo zafrkancima rijetko će koga zafrknuti jer se pripremaju jednostavno i baš uvijek ispadaju odlično.
Volimo ih na sve načine i u svim izvedbama, od onih najobičnijih samo sa soli ili maslacem ili sezamom, do raskošnih kombinacija "sa svim i svačim", poput ove s dvije vrsta sira za koju vam u nastavku donosimo recept.
Dio sezama, ako želite, zamijenite makom za još veseliji izgled ovih grickalica. Možete ih pripremiti i zafrknuti - pa ne ispeći odmah nego zamrznuti. Trajat će do dva mjeseca, a ako idu iz leda u pećnicu, račinajte da će im trebati nekoliko minuta više da se ispeku.
Zafrkanci sa sezamom i sirom - sastojci:
- 500 g lisnatog tijesta
- glatko brašno, za posipanje
- 1 jaje, razmućeno
- 1 čajna žličica krupne morske soli
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 2 žlice sezama
- 125 g krem-sira
- 50 g parmezana, naribanog
- papar, po želji
Zafrkanci sa sezamom i sirom - priprema:
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Razvaljajte lisnato tijesto na lagano pobrašnjenoj površini u pravokutnik debljine 1 do 2 milimetra. Premažite površinu tijesta razmućenim jajem.
- Pomiješajte češnjak u prahu, krupnu sol i sezam i pospite mješavinom tijesto. Nježno utisnite da se sve zalijepi u jaje i na kraju lagano pobrašnite da ne ostane mokrih dijelova.
- Preokrenite tijesto na pobrašnjeni lim za pečenje tako da začinjena strana sada bude okrenuta prema dolje. Namažite drugu stranu tijesta krem-sirom pa pospite parmezanom i popaprite.
- Presavijte tijesto na pola i nježno pritisnite čitavu površinu da se nadjev zalijepi.
- Izrežite tijesto na duge trake šitoke otprilike 1 centimetar. Svaku traku „zafrkajte“ (okrenite svaki kraj trake u suprotnu stranu) i stavite na lim za pečenje. Krajeve utisnite u dno da se ne štapići ne bi odmotali.
- Stavite u hladnjak na najmanje 20 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Pecite 20 minuta.
- Malo ohladite, poslužite i uživajte!