Agua frescas popularna su meksička pića u kojima su navodno uživali još i drevni Asteci, a omiljena su tijekom ljeta, kada uprži sunce. Sve što treba za "svježu vodu" jest voće prema izboru, voda i malo šećera, ali prema želji recept možete zakomplicirati jestivim cvijećem, začinima ili dodatkom alkohola poput ruma ili votke.
No ideja je da meksička voda bude lagana, pitka i otjera žeđ. Zbog toga se nerijetko dodaju listići mente i malo soka od limete. Lubenica, papaja, dinja, hibiskus, pa čak i riža neki su od omiljenih varijacija na temu popularnog meksičkog pića, a osobito je ukusna i "voda od jagoda".
Sastojci za meksičku vodu:
- 300 g jagoda
- 400 ml vode
- 2 žlice šećera
- 2 žličice soka limete
- led
Priprema meksičke vode:
- Jagodama uklonite peteljke, prepolovite ih ili grubo nasjeckajte. Stavite jagode, vodu, šećer i sok od limete u blender i miksajte dok se dobro ne sjedine u glatku smjesu. Količinu šećera i vode prilagodite željenom okusu i konzistenciji.
- Ako želite, procijedite smjesu i poslužite s ledom.