Ivana Soldo u MasterChefu je uživala radeći i slano i slatko, a nakon tog kulinarskog showa veće uzbuđenje i izazov predstavljaju joj baš slastice i torte.
''Iako izgledaju jednostavno jer samo moraš pratiti recept u gram, uvijek nešto može poći po zlu i to je poseban izazov, kao i kako će na kraju ta torta stići do krajnjeg kupca'', kaže Ivana, koja u posljednje vrijeme dobiva sve više upita za svoje prefine torte, pa je odlučila i nama napraviti slasticu koja sadrži sočan biskvit i aromatičnu kremu te pokazati nekoliko komponenti i tehnika koje je naučila u poznatom kulinarskom showu.
Ivanin početak u MasterChefu nije bio lak, ali dobila je drugu šansu na bootcampu. Velik je uspjeh tijekom sudjelovanja u showu pokazivala prilikom izrade slastica i sve to dovelo ju je među najboljih pet kandidata koji su se natjecali za titulu najboljeg amaterskog chefa u Hrvatskoj. U stres-testu pala je na ribi i napustila show ponosna i sretna sa svime što je postigla i naučila.
I nama je na jednom tanjuru i uz kuhinjske aparate Kenwood pokazala što je sve naučila u MasterChefu kako bismo impresivne slastice mogli i mi raditi kod kuće. U izradi najmekšeg čokoladnog biskvita pomogao joj je kuhinjski uređaj Kenwood Kmix, uz koji je brzo i lako sjedinila šećer i jaja, ali i napravila snijeg od bjelanjaka. Ivana je šećer i jaja obogatila rastopljenom čokoladom, a bjelanjke pinkicom soli. Snijeg od bjelanjaka potrebno je ručno umijesiti u mješavinu čokolade, brašna, jaja i šećera, i to sporim kružnim pokretima kako bi ostalo što više mjehurića u smjesi i time biskvit bio prozračniji.
Kako bi napravila pjenastu aromatiziranu kremu ili mousse, vrhnje je zakuhala s dvije grančice mente, a potom tim vrhnjem prelila kockice čokolade. Kada se aromatizirani čokoladni ganache ohladio, pjenasto ga je umutila pomoću Kmixa.
Za savršenu mješavinu za crumble dovoljno je sve sastojke na nekoliko sekundi staviti u Kenwood MultiPro GO, a gel, kako bi bio gladak, razradila je štapnim mikserom Braun.
S tim pomagačima u kuhinji ovaj ćete desert, za koji vam donosimo recept u nastavku, napraviti osjetno brže i lakše.
RECEPT - Creme anglaise na mekanom biskvitu s aromatiziranom čokoladnom kremom i maceriranim mandarinama
Sastojci:
BISKVIT:
- 4 jaja
- 5 žlica šećera
- 20 dag maslaca
- 15 dag čokolade
- 4 žlice brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml mlijeka
KREMA OD ČOKOLADE I MENTE:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 300 g tamne čokolade
- 2 grančice svježe mente
MACERIRANE MANDARINE:
- 100 ml muškata, slatkog vina
- 2 žlice šećera
- nekoliko listića mente
- mandarine
CREME ANGLAISE:
- 325 ml mlijeka
- 100 g žumanjaka
- 50 g šećera
- mahuna vanilije
GEL:
- 200 ml soka mandarine
- 2 g agar-agara
CRUMBLE:
- 100 g glatkog brašna
- 100 g maslaca sobne temperature
- 50 g šećera
- 3 žlice oraha
Priprema:
- Prvo pripremite biskvit. Žumanjke i šećer pjenasto umutite, dodajte čokoladu i maslac, koji ste prethodno otopili na pari i malo ohladili. Napravite snijeg od bjelanjaka. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te snijeg od bjelanjaka pa sve lagano sjedinite.
- Pecite na 180 °C otprilike 20 minuta pa ohladite.
- Napravite kremu od čokolade i mente. Slatko vrhnje infuzirajte s dvije grančice mente, zagrijte do vrenja i prelijte preko tamne čokolade. Pustite tako nekoliko minuta pa izradite štapnim mikserom i stavite na hlađenje. Prohlađenu kremu izradite mikserom.
- Macerirajte mandarine. Sve sastojke izmiješajte u posudi, potom dodajte mandarine. Pustite da se macerira minimalno sat vremena.
- Skuhajte creme anglaise. Mlijeko i mahunu vanilije zagrijte do vrenja, potom polovicom mlijeka temperirajte jaja, koja ste pjenasto mikserom sjedinili sa šećerom. Kuhajte na laganoj vatri dok krema ne postigne temperaturu od 81 do 82 °C.
- Napravite gel. Zakuhajte sok, dodajte agar-agar i pustite nekoliko minuta da kuha. Izlijte u pleh i ohladite te potom izradite štapnim mikserom. Po potrebi za glatkoću gela dodajte sok mandarine.
- Izradite crumble. Sve sastojke za crumble ubacite u Kenwood MultiPRO Go i nakon nekoliko sekundi dobit ćete mrvičastu smjesu. Nanesite je u tankom sloju na papir za pečenje i pecite na 180 °C. Nakon 15 minuta izvadite i izradite crumble prstima ili vilicom. Vratite u pećnicu na još tri minute.
- Poslužite u dubljem tanjuru. Pored biskvita stavite crumble, a paralelno na njih točkice gela. Na biskvit stavite macerirane mandarine, a na crumble žličnjak aromatične čokoladne kreme odnosno moussa od čokolade i mente. Kroz gel neka se lagano slije svilenkasti creme anglaise. Uživajte u ovom raskošnom desertu.