Galerija Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 7 Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 8 Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 9 Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 6 Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 5 +3 Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 4

Ivana Soldo u MasterChefu je uživala radeći i slano i slatko, a nakon tog kulinarskog showa veće uzbuđenje i izazov predstavljaju joj baš slastice i torte.

''Iako izgledaju jednostavno jer samo moraš pratiti recept u gram, uvijek nešto može poći po zlu i to je poseban izazov, kao i kako će na kraju ta torta stići do krajnjeg kupca'', kaže Ivana, koja u posljednje vrijeme dobiva sve više upita za svoje prefine torte, pa je odlučila i nama napraviti slasticu koja sadrži sočan biskvit i aromatičnu kremu te pokazati nekoliko komponenti i tehnika koje je naučila u poznatom kulinarskom showu.

Ivanin početak u MasterChefu nije bio lak, ali dobila je drugu šansu na bootcampu. Velik je uspjeh tijekom sudjelovanja u showu pokazivala prilikom izrade slastica i sve to dovelo ju je među najboljih pet kandidata koji su se natjecali za titulu najboljeg amaterskog chefa u Hrvatskoj. U stres-testu pala je na ribi i napustila show ponosna i sretna sa svime što je postigla i naučila.

Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 2 Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 2 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

I nama je na jednom tanjuru i uz kuhinjske aparate Kenwood pokazala što je sve naučila u MasterChefu kako bismo impresivne slastice mogli i mi raditi kod kuće. U izradi najmekšeg čokoladnog biskvita pomogao joj je kuhinjski uređaj Kenwood Kmix, uz koji je brzo i lako sjedinila šećer i jaja, ali i napravila snijeg od bjelanjaka. Ivana je šećer i jaja obogatila rastopljenom čokoladom, a bjelanjke pinkicom soli. Snijeg od bjelanjaka potrebno je ručno umijesiti u mješavinu čokolade, brašna, jaja i šećera, i to sporim kružnim pokretima kako bi ostalo što više mjehurića u smjesi i time biskvit bio prozračniji.

Kako bi napravila pjenastu aromatiziranu kremu ili mousse, vrhnje je zakuhala s dvije grančice mente, a potom tim vrhnjem prelila kockice čokolade. Kada se aromatizirani čokoladni ganache ohladio, pjenasto ga je umutila pomoću Kmixa.

Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 1 Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 1 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Za savršenu mješavinu za crumble dovoljno je sve sastojke na nekoliko sekundi staviti u Kenwood MultiPro GO, a gel, kako bi bio gladak, razradila je štapnim mikserom Braun.

S tim pomagačima u kuhinji ovaj ćete desert, za koji vam donosimo recept u nastavku, napraviti osjetno brže i lakše.

Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 6 Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 6 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT - Creme anglaise na mekanom biskvitu s aromatiziranom čokoladnom kremom i maceriranim mandarinama

Sastojci:
BISKVIT:

  • 4 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 20 dag maslaca
  • 15 dag čokolade
  • 4 žlice brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 ml mlijeka

KREMA OD ČOKOLADE I MENTE:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 300 g tamne čokolade
  • 2 grančice svježe mente

MACERIRANE MANDARINE:

  • 100 ml muškata, slatkog vina
  • 2 žlice šećera
  • nekoliko listića mente
  • mandarine

CREME ANGLAISE:

  • 325 ml mlijeka
  • 100 g žumanjaka
  • 50 g šećera
  • mahuna vanilije

GEL:

  • 200 ml soka mandarine
  • 2 g agar-agara

CRUMBLE:

  • 100 g glatkog brašna
  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 50 g šećera
  • 3 žlice oraha

Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 3 Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 3 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Priprema:

  1. Prvo pripremite biskvit. Žumanjke i šećer pjenasto umutite, dodajte čokoladu i maslac, koji ste prethodno otopili na pari i malo ohladili. Napravite snijeg od bjelanjaka. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te snijeg od bjelanjaka pa sve lagano sjedinite.
  2. Pecite na 180 °C otprilike 20 minuta pa ohladite.
  3. Napravite kremu od čokolade i mente. Slatko vrhnje infuzirajte s dvije grančice mente, zagrijte do vrenja i prelijte preko tamne čokolade. Pustite tako nekoliko minuta pa izradite štapnim mikserom i stavite na hlađenje. Prohlađenu kremu izradite mikserom.
  4. Macerirajte mandarine. Sve sastojke izmiješajte u posudi, potom dodajte mandarine. Pustite da se macerira minimalno sat vremena.
  5. Skuhajte creme anglaise. Mlijeko i mahunu vanilije zagrijte do vrenja, potom polovicom mlijeka temperirajte jaja, koja ste pjenasto mikserom sjedinili sa šećerom. Kuhajte na laganoj vatri dok krema ne postigne temperaturu od 81 do 82 °C.

Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 5 Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 5 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

  1. Napravite gel. Zakuhajte sok, dodajte agar-agar i pustite nekoliko minuta da kuha. Izlijte u pleh i ohladite te potom izradite štapnim mikserom. Po potrebi za glatkoću gela dodajte sok mandarine.
  2. Izradite crumble. Sve sastojke za crumble ubacite u Kenwood MultiPRO Go i nakon nekoliko sekundi dobit ćete mrvičastu smjesu. Nanesite je u tankom sloju na papir za pečenje i pecite na 180 °C. Nakon 15 minuta izvadite i izradite crumble prstima ili vilicom. Vratite u pećnicu na još tri minute.
  3. Poslužite u dubljem tanjuru. Pored biskvita stavite crumble, a paralelno na njih točkice gela. Na biskvit stavite macerirane mandarine, a na crumble žličnjak aromatične čokoladne kreme odnosno moussa od čokolade i mente. Kroz gel neka se lagano slije svilenkasti creme anglaise. Uživajte u ovom raskošnom desertu. 
Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Kenwood po najvišim profesionalnim standardima.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju