Ivana Soldo u MasterChefu je uživala radeći i slano i slatko, a nakon tog kulinarskog showa veće uzbuđenje i izazov predstavljaju joj baš slastice i torte.
''Iako izgledaju jednostavno jer samo moraš pratiti recept u gram, uvijek nešto može poći po zlu i to je poseban izazov, kao i kako će na kraju ta torta stići do krajnjeg kupca'', kaže Ivana, koja u posljednje vrijeme dobiva sve više upita za svoje prefine torte, pa je odlučila i nama napraviti slasticu koja sadrži sočan biskvit i aromatičnu kremu te pokazati nekoliko komponenti i tehnika koje je naučila u poznatom kulinarskom showu.
Ivanin početak u MasterChefu nije bio lak, ali dobila je drugu šansu na bootcampu. Velik je uspjeh tijekom sudjelovanja u showu pokazivala prilikom izrade slastica i sve to dovelo ju je među najboljih pet kandidata koji su se natjecali za titulu najboljeg amaterskog chefa u Hrvatskoj. U stres-testu pala je na ribi i napustila show ponosna i sretna sa svime što je postigla i naučila.
Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 2
(Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
I nama je na jednom tanjuru i uz kuhinjske aparate Kenwood pokazala što je sve naučila u MasterChefu kako bismo impresivne slastice mogli i mi raditi kod kuće. U izradi najmekšeg čokoladnog biskvita pomogao joj je kuhinjski uređaj Kenwood Kmix, uz koji je brzo i lako sjedinila šećer i jaja, ali i napravila snijeg od bjelanjaka. Ivana je šećer i jaja obogatila rastopljenom čokoladom, a bjelanjke pinkicom soli. Snijeg od bjelanjaka potrebno je ručno umijesiti u mješavinu čokolade, brašna, jaja i šećera, i to sporim kružnim pokretima kako bi ostalo što više mjehurića u smjesi i time biskvit bio prozračniji.
Kako bi napravila pjenastu aromatiziranu kremu ili mousse, vrhnje je zakuhala s dvije grančice mente, a potom tim vrhnjem prelila kockice čokolade. Kada se aromatizirani čokoladni ganache ohladio, pjenasto ga je umutila pomoću Kmixa.
Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 1
(Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Za savršenu mješavinu za crumble dovoljno je sve sastojke na nekoliko sekundi staviti u Kenwood MultiPro GO, a gel, kako bi bio gladak, razradila je štapnim mikserom Braun.
S tim pomagačima u kuhinji ovaj ćete desert, za koji vam donosimo recept u nastavku, napraviti osjetno brže i lakše.
Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 6 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
RECEPT - Creme anglaise na mekanom biskvitu s aromatiziranom čokoladnom kremom i maceriranim mandarinama
Sastojci:
BISKVIT:
- 4 jaja
- 5 žlica šećera
- 20 dag maslaca
- 15 dag čokolade
- 4 žlice brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml mlijeka
KREMA OD ČOKOLADE I MENTE:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 300 g tamne čokolade
- 2 grančice svježe mente
MACERIRANE MANDARINE:
- 100 ml muškata, slatkog vina
- 2 žlice šećera
- nekoliko listića mente
- mandarine
CREME ANGLAISE:
- 325 ml mlijeka
- 100 g žumanjaka
- 50 g šećera
- mahuna vanilije
GEL:
- 200 ml soka mandarine
- 2 g agar-agara
CRUMBLE:
- 100 g glatkog brašna
- 100 g maslaca sobne temperature
- 50 g šećera
- 3 žlice oraha
Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 3 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:
- Prvo pripremite biskvit. Žumanjke i šećer pjenasto umutite, dodajte čokoladu i maslac, koji ste prethodno otopili na pari i malo ohladili. Napravite snijeg od bjelanjaka. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te snijeg od bjelanjaka pa sve lagano sjedinite.
- Pecite na 180 °C otprilike 20 minuta pa ohladite.
- Napravite kremu od čokolade i mente. Slatko vrhnje infuzirajte s dvije grančice mente, zagrijte do vrenja i prelijte preko tamne čokolade. Pustite tako nekoliko minuta pa izradite štapnim mikserom i stavite na hlađenje. Prohlađenu kremu izradite mikserom.
- Macerirajte mandarine. Sve sastojke izmiješajte u posudi, potom dodajte mandarine. Pustite da se macerira minimalno sat vremena.
- Skuhajte creme anglaise. Mlijeko i mahunu vanilije zagrijte do vrenja, potom polovicom mlijeka temperirajte jaja, koja ste pjenasto mikserom sjedinili sa šećerom. Kuhajte na laganoj vatri dok krema ne postigne temperaturu od 81 do 82 °C.
Ivana Soldo: Mekani biskvit s aromatičnom kremom, maceriranim mandarinama i creme anglaise - 5 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
- Napravite gel. Zakuhajte sok, dodajte agar-agar i pustite nekoliko minuta da kuha. Izlijte u pleh i ohladite te potom izradite štapnim mikserom. Po potrebi za glatkoću gela dodajte sok mandarine.
- Izradite crumble. Sve sastojke za crumble ubacite u Kenwood MultiPRO Go i nakon nekoliko sekundi dobit ćete mrvičastu smjesu. Nanesite je u tankom sloju na papir za pečenje i pecite na 180 °C. Nakon 15 minuta izvadite i izradite crumble prstima ili vilicom. Vratite u pećnicu na još tri minute.
- Poslužite u dubljem tanjuru. Pored biskvita stavite crumble, a paralelno na njih točkice gela. Na biskvit stavite macerirane mandarine, a na crumble žličnjak aromatične čokoladne kreme odnosno moussa od čokolade i mente. Kroz gel neka se lagano slije svilenkasti creme anglaise. Uživajte u ovom raskošnom desertu.