Krumpir pave, Mille-Feuille krumpir ili krumpir od tisuću slojeva različiti su nazivi za istu gastronomsku poslasticu.

Riječ je o tanko narezanim listićima krumpira koji se termički obrađuju s maslacem, sljubljuju u čvrsti blok, a potom režu na manje komade i peku u dubokom ulju.

Rezultat? Krumpir koji je zlatno-smeđ i savršeno hrskav izvana, a mekan i podatan kada se zagrize u njega.

Da biste ga napravili krumpir pave potrebno je dosta organizacije i vremena, no isplati se u njega utrošiti dodatno truda. Najbolje rezultate dobit ćete ako upotrijebite krumpir s visokim postotkom škrobi.

Poslužiti ga možete s pečenim odreskom, pačjim prsima, rebarcima…zapravo s čim god hoćete.

Krumpir pave - sastojci:

  • 2 kg krumpira
  • 12 žlica pročišćenog maslaca
  • 3-4 čajne žličice morske soli
  • biljno ulje za prženje

Krumpir pave - priprema:

  1. Odaberite veće krumpire otprilike iste veličine. Ogulite ih i odrežite tanje rubove. Sa sjeckalicom narežite krumpir na iznimno tanke kriške debljine oko jednog milimetra. Kratko ih potopite u hladnoj vodi.
  2. Stavite kriške krumpira između dvije čiste pamučne krpe i dobro ih posušite. Isplati se potrošiti više vremena da biste detaljno posušili krumpir – krajnji rezultat bit će ukusniji i hrskaviji.
  3. Osuđene kriške krumpira pomiješajte s pročišćenim maslacem i sa solju. Poslažite ih jedan preko drugoga u kalup za kruh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje sve dok ne potrošite sastojke. Poslagane kriške krumpira trebale bi doći do vrha kalupa. Dobro ih utisnite u kalup.
  4. Prekrijte vrh kalupa aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva oko dva sata, odnosno dok ne omekša i ne bude termički obrađen do kraja. Provjerite metalnom čačkalicom je li krumpir pečen prije nego što isključite pećnicu.
  5. Ispečeni krumpir prekrijte drugim kalupom za krumpir i dobro pritisnite. U drugi kalup stavite ciglu ili neki slični predmet kako biste spljoštili krumpir. Krumpir ohladite, a potom sve zajedno stavite u hladnjak preko noći.
  6. Izvadite krumpir iz kalupa, narežite ga na ploške debljine oko jednog centimetara i ispecite u vrućem ulju dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i na postanu hrskavi. Stavite ih na papir za upijanje masnoće, dodatno posolite i uživajte. Dobar tek!

Cijeli recept za krumpir pave pogledajte u YouTube videu kanala ChefSteps u nastavku teksta.

10 jela koja možete napraviti s vrećom krumpira od 10 kilograma Pire od krumpira Palačinke od krumpira Francuski krumpir je hit jelo iz 80-ih za koji vam ne trebaju skupe namirnice +2 Pečeni krumpir sa sirom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju