Krumpir pave, Mille-Feuille krumpir ili krumpir od tisuću slojeva različiti su nazivi za istu gastronomsku poslasticu.
Riječ je o tanko narezanim listićima krumpira koji se termički obrađuju s maslacem, sljubljuju u čvrsti blok, a potom režu na manje komade i peku u dubokom ulju.
Rezultat? Krumpir koji je zlatno-smeđ i savršeno hrskav izvana, a mekan i podatan kada se zagrize u njega.
Da biste ga napravili krumpir pave potrebno je dosta organizacije i vremena, no isplati se u njega utrošiti dodatno truda. Najbolje rezultate dobit ćete ako upotrijebite krumpir s visokim postotkom škrobi.
Poslužiti ga možete s pečenim odreskom, pačjim prsima, rebarcima…zapravo s čim god hoćete.
Krumpir pave - sastojci:
- 2 kg krumpira
- 12 žlica pročišćenog maslaca
- 3-4 čajne žličice morske soli
- biljno ulje za prženje
Krumpir pave - priprema:
- Odaberite veće krumpire otprilike iste veličine. Ogulite ih i odrežite tanje rubove. Sa sjeckalicom narežite krumpir na iznimno tanke kriške debljine oko jednog milimetra. Kratko ih potopite u hladnoj vodi.
- Stavite kriške krumpira između dvije čiste pamučne krpe i dobro ih posušite. Isplati se potrošiti više vremena da biste detaljno posušili krumpir – krajnji rezultat bit će ukusniji i hrskaviji.
- Osuđene kriške krumpira pomiješajte s pročišćenim maslacem i sa solju. Poslažite ih jedan preko drugoga u kalup za kruh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje sve dok ne potrošite sastojke. Poslagane kriške krumpira trebale bi doći do vrha kalupa. Dobro ih utisnite u kalup.
- Prekrijte vrh kalupa aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva oko dva sata, odnosno dok ne omekša i ne bude termički obrađen do kraja. Provjerite metalnom čačkalicom je li krumpir pečen prije nego što isključite pećnicu.
- Ispečeni krumpir prekrijte drugim kalupom za krumpir i dobro pritisnite. U drugi kalup stavite ciglu ili neki slični predmet kako biste spljoštili krumpir. Krumpir ohladite, a potom sve zajedno stavite u hladnjak preko noći.
- Izvadite krumpir iz kalupa, narežite ga na ploške debljine oko jednog centimetara i ispecite u vrućem ulju dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i na postanu hrskavi. Stavite ih na papir za upijanje masnoće, dodatno posolite i uživajte. Dobar tek!
Cijeli recept za krumpir pave pogledajte u YouTube videu kanala ChefSteps u nastavku teksta.
10 jela koja možete napraviti s vrećom krumpira od 10 kilograma +2