Ova jednostavna pita s brovnicama u jednom zalogaju spaja prhko tijesto, borovnice u svom divnom svježem obliku, bez želatine ili šećera, i finu osvježavajuću kremu od kiselog vrhnja koja sve savršeno povezuje.
Za pripremu ove kremaste pite trebat će vam tek 20-ak minuta, a ona će se peći oko sat vremena. Probajte, sigurni smo da ćete i ponoviti!
Kremasta pita s borovnicama - sastojci:
- 190 g brašna
- 200 g šećera, podijeljeno (100 g + 100 g)
- 1 ½ čajne žličice praška za pecivo
- 115 g maslaca
- 1 jaje
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije, podijeljeno (1 + 1)
- 600 g borovnica
- 480 g kiselog vrhnja
- 2 žumanjka
Kremasta pita s borovnicama- priprema:
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Namastite okrugli kalup promjera 23 centimetra.
- U zdjeli pomiješajte brašno, 100 g šećera i prašak za pecivo. Umiješajte maslac prstima ili miješalicom za tijesto da dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte jaje i 1 čajnu žličicu ekstrakta vanilije. Utisnite tijesto u dno kalupa i izvucite nekoliko centimetara ruba.
- Na tijesto rasporedite borovnice.
- U drugoj zdjeli umutite kiselo vrhnje, 100 g šećera, žumanjke i 1 žličicu ekstrakta vanilije u glatku kremu. Izlijte preko borovnica.
- Pecite 60 do 70 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
- Ohladite pa nožem odvojite od ruba, otkopčajte i odvojite prsten kalupa, narežite i poslužite.
Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Bez puno muke i zaprljanog posuđa: 7 prefinih jela za svaki dan ovoga tjedna