• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

"Koliko ljepote na tako malom mjestu": Otočka konoba u kojoj mještani i turisti otkrivaju čaroliju domaće kuhinje

"U kulinarstvu morate biti iskreni da biste bili dobri", misao je vodilja u obiteljskoj konobi na predivnom Lopudu...
Punkufer avatar placeholder
Mirjana Filipović 22.07.2024 12:09 komentari
viber Created with Sketch.
Konoba Mandrač - 1
Konoba Mandrač - 1 (Foto:Mirjana Filipović)

Galerija Konoba Mandrač - 14 7 Konoba Mandrač - 4 7 Konoba Mandrač 7 Konoba Mandrač - 16 7

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Rižoto od ljute kobasice i graška Izbacite s jelovnika Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine Danilo - 1 Nedovoljno poznato, a zgodno Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu

Onaj tko još nije bio na Lopudu svakako bi taj naš otok trebao staviti na svoju listu, i to čim prije. Naime, šarm tog otočića osvoji vas čim na njega kročite. Od kamenih kućica, prirode, jedne od najljepših pješčanih plaža, povijesnih znamenitosti, palmi - nevjerojatno je zapravo da se na jednom tako malo mjestu može naći toliko ljepote odjednom.

A tu su i mirisi hrane koji vas mame da isprobate sve morske specijalitete u nekima od vrhunskih restorana kad idete s plaže. Jedno od mjesta koje nikako ne smijete propustiti jest konoba Mandrač, mjesto na koje se vraćam i četvrti put otkad sam prvi put posjetila Lopud.

Razgovarali smo s vlasnicom, koja nam je otkrila tajnu te male čarobne konobe koja je omiljeno mjesto i turista i mještana.

Kako je uopće konoba započela s radom?

''Naša konoba u obiteljskoj kući mog supruga na Lopudu smještena je uz mandrač po kojem je dobila i ime; u kući u kojoj se generacijama slavilo hranu, dobro jelo i gostilo s prijateljima. Uz istu strast prema finoj hrani živjelo se i u mojoj obitelji, tako da su Vidovi i moji afiniteti prema kuhanju, druženju za trpezom s dragim ljudima uz ukusna jela i dobra vina bili prirodni preduvjeti da se upustimo u ovu gurmansku avanturu.

Vido je inženjer strojarstva koji se jedno vrijeme bavio i politikom, a ja sam diplomirala turizam i primarno se bavim event managementom i PR-om. Konoba je spoj nas dvoje koji i putovanja planiramo prema odabiru hrane i vina koje želimo kušati, pa i sve ostalo podređujemo tom imperativu. I u svakom društvu razmjenjujemo recepte s naglaskom na finese koje prave razliku. Izgleda da je otvaranje Mandrača prije osam godina bio naš prirodni put'', priča nam Tilda Grossel Bogdanović te objašnjava zapravo poprilično jednostavan princip rada.

''Svojim gostima nudimo samo ono što bismo mi blagovali i ponudili najdražima. U kulinarstvu morate biti iskreni da biste bili dobri.''

Konoba Mandrač Konoba Mandrač (Foto: Mirjana Filipović)

Kako se biraju jela koja se nađu na jelovniku?

''U početku je naglasak bio na obiteljskim tradicionalnim rićetama, kojima smo davali ono malo nečeg svoga, poštujući podneblje, sezonu i autentiku... ali vrijeme je donijelo i neke novosti, neke nove kuhare, od svakoga smo nešto naučili. Otvoreni smo i prema nečemu drukčijem ako zadovoljava osnove uvjete vrhunske kvalitete i, naravno, mora bit gulozno kako bi se naš gost poželio vratiti u Mandrač'', objasnila nam je.

Što gosti najviše naručuju?

''Moram priznati da gosti naručuju sve s jelovnika jer upravo prateći zanimanje gostiju za pojedina jela i mi prilagođavamo ponudu. Neka jela imamo od otvaranja konobe i uvijek su popularna, neka smo zamijenili. U svakoj sezoni dodajemo nešto novo. Vido cijelu zimu prikuplja i sortira drva za gradele jer je jedna vrsta drva dobra za neke vrste mesa, neka duga vrsta drva za ribu - svako to drvo daje i svoj miris i doprinosi konačnom okusu. Ovo je samo crtica da vam približim naš pristup i odnos prema kulinarstvu'', priča Tilda.

Koji je specijalitet kuće?

''Ako ćemo statistički gledati broj prodanih jela, prvak svijeta je pasta s limunom, ali i torta Mandrač od šipanskog rogača, lopudske naranče i čokolade ide ukorak s njom.''

Konoba Mandrač - 3 Konoba Mandrač - 3 (Foto: Mirjana Filipović)

Ima li način života na otoku veze s jelovnikom?

''Itekako, pratite ono što dozrijeva u koje vrijeme i upravo to sezonsko, svježe i autentično dobiva naglasak u našem jelovniku. Sada uživamo u svemu što nam bogata ljetna trpeza može pružiti: od dinje i pipuna, pomadora, balančana, kukumara, mladih tikvica i graha rogačića do pupatora (cvjetovi tikvica) i poveruna (male zelene paprike).

Kad je sezona šparoga, na jelovniku su jela s divljim šparogama, kad je motar mlad i sočan, spravljamo ga freškog na salatu ili pravimo rizot od motara. Veliki dio namirnica kiselimo i koristimo cijelu sezonu. U sezoni agruma uživamo u svježim narančinima, narančama i limunima, ali ih jako puno i prerađujemo u mermeladu. Zimi kad prvi mraz prođe kupus raštan, činimo tradicionalnu zelenu menestru'', priča nam.

Kako uspijevaju uvijek napraviti da se svatko osjeća dobrodošlo i da se osjeti onaj osjećaj, kako se kaže, topline doma?

''To nam je jako važno. Ne fejkamo, ne trčimo za profitom, živimo Mandrač, živimo Lopud i sve ono što se servira na našoj trpezi'', zaključila je te poručila svoji gostima da će uvijek ostati dosljedni, pristupati namirnicama s punim poštovanjem i spravljati sve onako kako spravljaju svojoj obitelji.

Biste li život na otoku zamijenili ponovnim povratkom u gradsku vrevu?

''Presretna sam na Lopudu i ne vidim se više u Gradu, osim povremeno i privremeno, ali taj odmak od grada došao je upravo i isključivo zbog te nesnosne gužve, stresa, brzine, nervoze koje urbani život nosi i svake godine dodatno pojačava brzinu. Jako volim putovati, ali Lopud je dom i tu se osjećam potpunom'', priznaje vlasnica Mandrača.

Što mislite zašto se na Lopud uvijek vraćaju oni koji su ga makar jednom posjetili?

''Mislim da je čarolija Lopuda zarazna; naši stari kažu: "Onaj tko se jednom napije lopudske vode, uvijek se Lopudu vraća."

Kao osoba koja godinu provodi na otoku, evo što nam Tilda kaže zašto je Lopud zapravo toliko divan i što bi svatko na njemu trebao vidjeti i ne zaobići

''Lopud pruža izvrstan spoj prirodne ljepote, mira i arhitektonskog sklada, ali on je tako malen da ga za dva-tri dana možete u potpunosti propješačiti i sve što vas privlači posjetiti... od ponte na krajnjem zapadu otoka, šetnicom do Lafodije, preko Granda, pa kroz park Đorđić-Mayneri do Kneževa dvora i Franjevačkog samostana. 

Kad se uspnete na sv. Ivana ili na tvrđavu Kaštio, uživat ćete u zapanjujućem pogledu na cijeli akvatorij u krugu od 360 stupnjeva. Onda se spustite kroz polje do uvale Poluge na jugoistoku, a na povratku ne smijete zaobići popularnu plažu Šunj. Sve je to turistička šetnja, a ono zbog čega je Lopud zapravo divan je taj spokoj i zadovoljstvo koje pruža, ovo je otok zadovoljnih ljudi'', zaključila je.

Najbolje čuvana tajna Kvarnera: Otok tirkiznog mora i filmskih zalaza na kojem kuglica sladoleda košta manje nego na kopnu Unije Unije - 1 Unije - 4 +3 Unije - 3

  • #gdje sjesti
  • #konoba
  • #mandrač
  • #lopud
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Obrnuti vodopad Naneghat u Indiji
Prirodni fenomen
Obrnuti vodopad: Tajanstveno mjesto na kojem se voda "penje", a ne slijeva niz planinu
Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu
Za 20 minuta
Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno
Tematski parkovi u Europi za Božić 2025.
Zemlja čuda
Ova bajkovita mjesta u Europi savršen su izbor za zimske praznike s djecom
Kako napraviti suppli?
Prefini suppli
Hrskavi izvana, mekani i sočni iznutra: Recept za pržene krokete od riže i sira
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Ministar Božinović o skupini koja je ušla u Vjesnik
Traju izvidi
Božinović otkrio tko se još ušuljao u zgradu Vjesnika: Među njima i ženska osoba, a nisu ni svi maloljetni
Pronađena djevojčica nestala u Zagrebu
sretan kraj potrage
Pronađena djevojčica nestala u Zagrebu
Uhićen mladić zbog požara u neboderu Vjesnika
Oglasila se policija
Uhićen mladić zbog požara u Vjesniku: "Ušli smo u zgradu..."
show
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Franka Batelić podijelila preslatki trenutak između kćerkice i Vedrana Ćorluke
''Kad je on tu...'''
Ćorlukina Franka podijelila preslatki trenutak tate Vedrana i njihove mezimice
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
Piše liječnik
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
zabava
"O moj Bože, zaglavila je!" Video s kruzera izazvao paniku na mrežama
Bolje ne!
"O moj Bože, zaglavila je!" Video s kruzera izazvao paniku na mrežama
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Urnebesno
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
tech
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
Startaj Hrvatska 2025.
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
NASA na Marsu otkrila nešto što nije očekivala: Jesu li to tragovi svemirskog posjetitelja?
Privuklo pozornost
NASA na Marsu otkrila nešto što nije očekivala: Jesu li to tragovi svemirskog posjetitelja?
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
sport
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo
velika borba
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za SP: Bosna i Hercegovina dobila strašan ždrijeb
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
KANADSKI BREND
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
Mario Kovačević uveo veliku promjenu u svlačionicu Dinama
Zanimljivo
Mario Kovačević uveo novo pravilo u svlačionicu Dinama
tv
U dobru i zlu: Sve se više zbližavaju – hoće li njihov odnos prerasti u nešto više?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sve se više zbližavaju – hoće li njihov odnos prerasti u nešto više?
Kumovi: Još će neko vrijeme ostati glavna tema Zaglava
KUMOVI
Kumovi: Još će neko vrijeme ostati glavna tema Zaglava
Skrivena sudbina: Njihova bi ih igra mogla skupo koštati
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Njihova bi ih igra mogla skupo koštati
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
novac
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Laura Gnjatović predstavila nacionalni kostim na izboru za Miss Universe
IZAZVALA ODUŠEVLJENJE
Naša Miss Universe na svjetskom izboru predstavila nacionalni kostim, izgledala je predivno
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
sve
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo
velika borba
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za SP: Bosna i Hercegovina dobila strašan ždrijeb
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Pizzeria 14
Sretna četrnajstica

Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Degustacijske gurmanske mini pizze idealne su za dijeljenje s društvom, a kušati možete i slasne sendviče, salate i deserte... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close