Ako vas put ovoga ljeta odvede na krajnji jug, do prekrasnog Dubrovnika, nipošto nemojte zaobići Elafite, poznati arhipelag koji je omiljeno mjesto za izlet domaćima, ali i turistima koji žele pobjeći od poznatih dubrovačkih gužvi.

Elafitskih otoka ima desetak, a naseljena su tri – Koločep, Lopud i Šipan. Svaki od njih je lijep na svoj način, a posebni su po tome što ondje vlada neopisivi mir.

Borove šume stopile su se s morem, a zrak je toliko čist da miriše na divlju prirodu. Elafiti su naziv dobili po grčkoj riječi élaphos, što znači – jelen, a nazivamo ih još i Jelenskim otocima. Davno je vlastela prepoznala ljepote ovoga kraja, pa danas ondje možemo vidjeti brojne ljetnikovce u kojima su stanovnici Dubrovačke republike provodili vruće ljetne dane.

Elafiti mirišu na borove, a stanovnici će vas rado odvesti u ribolov 

Elafiti su savršena destinacija ako želite odmoriti dušu i napuniti baterije, a istovremeno biti u središtu ljetnih događanja, poput tradicionalnih Dubrovačkih ljetnih igara. Tišina, miris mediteranskog bilja i borova, srdačno stanovništvo koje će vas rado povesti u ribolov, pripremiti vam svježu ribu i počastiti vas kapljicom dobrog vina, čisto plavo more i pješčane plaže recept su za ljetovanje koje će vam dugo ostati u sjećanju.

Najbliži Dubrovniku je otok Koločep, koji Dubrovčani i otočani nazivaju Kalamota. Kalamotske plaže obiluju ribama i školjkama, a otočani su kroz povijest bili poznati kao najstariji koraljari na ovim prostorima.

Koločep je naseljen još od antike, što dokazuju mnogobrojni spomenici, crkve i kapelice. Šipan je najveći i najnaseljeniji otok, bogat vinogradima, maslinicima i ljetnikovcima iz doba renesanse, pa je savršen izbor za zaljubljenike u umjetnost i arhitekturu.

Lopud - otok bez automobila 

U središtu Elafita smjestio se Lopud, mnogima najprivlačniji od svih Elafita. Nalazi se na sat vremena plovidbe od dubrovačke luke Gruž. Šetajući Dubrovnikom, naići ćete na brojne ponude za izlete na Elafite i Lopud, a preporuka je ondje otići Jadrolinijom, legendarnim brodom Postira, koji je na Elafite prevezao generacije i generacije Dubrovčana. Ako se odlučite na ovaj način posjetiti Lopud, za jednosmjernu kartu trebat ćete izdvojiti nešto manje od 5 eura.

Otok Lopud Otok Lopud (Foto: Shutterstock)

Postira će vas ostaviti u središtu Lopuda, maloj luci okruženoj plažama, kafićima, restoranima i povijesnim znamenitostima. Najpoznatije lopudske atrakcije su franjevački samostan i perivoj iz 19. stoljeća za koji se vjeruje da je nekoć bio dom jedne vile.

Na Lopudu nema automobila, gradske vreve, gužve, pretrpanih plaža i nervoznih turista. Ondje će svatko pronaći nešto za sebe, bilo da ste ljubitelji umjetnosti i renesansne arhitekture ili pak zaljubljenici u prirodu.

Do pješčanog Šunja na autiću za golf 

Glavna lopudska atrakcija je plaža Šunj – jedna od najljepših pješčanih plaža na Jadranu do koje možete doći pješice kroz borovu šumu ili na golf-autiću - glavnom prijevoznom sredstvu na otoku.

Na 10 minuta šetnje od luke nalazi se slikoviti "parking" na kojemu će vas dočekati lokalci s golf-autićima. Vožnja do Šunja traje 10-ak minuta i doći će vas nekoliko eura po osobi. Vjetar u kosi, čisti zrak, miris borova i mediteranskog bilja ovu će kratku vožnju učiniti zaista posebnom.

Plaža Šunj smještena je na južnoj strani otoka i duga je gotovo kilometar. Plićak je jako velik, pa ćete trebati hodati oko 100 metara kako biste mogli zaplivati u čistom i toplom moru.

Plaža Šunj na otoku Lopudu Plaža Šunj na otoku Lopudu (Foto: Shutterstock)

Plaža se smjestila ispod park-šume s pješačkim stazama i restoranom koji još nije poprimio dubrovačke cijene. Mještani znaju da ondje treba biti jako oprezan jer je šunjsko sunce iznimno jako, a na plaži nema sjenovitih dijelova. 

Ako vas umore jako šunjsko sunce i vreli pijesak, predah potražite na brežuljku u gustoj borovoj šumi, u poznatom rajskom kutku Bindo u kojemu možete sami ubrati svoju salatu te uživati u svježoj hrani i odličnoj kavi po prihvatljivim cijenama.  

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju