• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Hobotnica, par vreća šljunka i tačke: Recept za "peku prije peke" kojom se ponosi obiteljska konoba u Drveniku

Konoba Bukara je Drvenik, malu lučicu na putu od Makarske do Ploča, odakle se trajektima najbrže stiže na otok Hvar, ucrtala u gastronomske karte za one koji traže autentična lokalna jela...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 28.06.2024 06:39 komentari
viber Created with Sketch.
Hobotnica - 3
Hobotnica - 3 (Foto:ŠKMER)

Galerija Bukara - 5 5 Bukara - 4 5 Bukara - 3 5 Bukara - 2 5

U trendu Little paradise house Lič - 15 Little paradise house Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja Pileći paprikaš Tjedni jelovnik 7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji

"Kuhaj kao što kuhaš za sebe doma", moto je obiteljske konobe Bukara u Drveniku, koja je nedavno proslavila okruglih 40, otkada ju je otvorio Nikša Ivičević zvani Bukara. Velikom feštom uz živu glazbu, vatromet i specijalitete koje su pripremali i kuhari Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER): Željko Neven Bremec i Goran Staničić proslavilo se rođendan Bukare.

Nikša Ivičević međunarodni je kulinarski sudac i jedan od prvih ljudi koji su stali uz Mira Bogdanovića kako bi pokrenuli udrugu ŠKMER koja danas broji stotine članova iz cijelog svijeta, kao i Biser mora, danas najveće kulinarsko natjecanje u ovom dijelu Europe.

"Nikša je svoj Drvenik, malu lučicu na putu od Makarske do Ploča, odakle se trajektima najbrže stiže na otok Hvar, ucrtao u gastronomske karte za one koji traže autentična lokalna jela. Domaća i dalmatinska kuhinja Bukare uz urode s obiteljskog polja postala je naširoko poznata. U Drveniku je od 17. stoljeća i dom njegove obitelji, a vremenom su Ivičevići iza sebe ostavili plemićke, a zaslužili kuharske titule. Poznati su i kao dobri ribari, posebice Nikša i otac mu Petar, danas živahni 89-godišnjak, koji je za radnog vijeka bio zapovjednik tunjolovaca i koća“, otkrivaju nam iz udruge.

Bukara Bukara (Foto: ŠKMER/Bukara)

Pogled u prošlost 

"Bukaru smo otvorili 22. lipnja 1984. godine, a tada je to bila konoba od četiri stolića, šest pjata koji su bili poklon od vjenčanja, a za kužinu se brinula pokojna mater Nada koja je imala iskustvo dobre domaćice. Davala mi je podršku na svakom koraku, a u cijeloj priči je neizostavna moja draga i požrtvovana supruga Ivanka koja je pored svog posla u hotelu, pomagala i u konobi. Posao je počeo rasti i trebalo je pomoći u kuhinji, a do tada znao sam samo pofrigati jaje i skuhati čaj, pa sam silom prilika trebao naučio kužinavati. Nisam dosegao ono što je majka mogla u kuhinji, ali odlaskom na edukacije, a malo i iz inata, došao sam do titule majstora kuhara prvog reda. Krenuo sam se i avanturistički natjecati kao član udruge, a međunarodna natjecanja donosila su značajna iskustva, pa i uspjehe. Nastojao sam uvezati moderniji izričaj s tradicijom, što je donijelo i medalje“, ispričao je Nikša Ivičević.

Iz mreže u kužinu  

Uz konobu Bukara se uključio u Ceh ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije, gdje je bio i predsjednik. Svojevremeno je Nikša bio nagrađen i županijskom titulom obrtnika godine te inovatora na polju turizma. Uz to je i profesionalni ribar, što je, dakako, konobi, uz ulove lokalnih ribara, uvijek donosilo i svježe morske namirnice.

"Nakon 40 godina rada, i danas je Bukara, da se ne hvalim puno, mjesto od ugleda: konoba, obrt, ribarstvo... Ponuda je uvijek ista – riba, rakovi, školjke, a i malo mesa. Recepture su stare i provjerene; kako se hranilo u obitelji, tako pripremamo i gostima. Dalmatinska smo konoba, tradicija je tradicija, a sve drugo nemamo. Mene je dopala penzija, ali ne mirujem. Konobu posljednje četiri godine vodi sin Pero, a ja uletim kad treba, brinem da imamo sve što treba iz našeg polja i pravim likere kojima počastimo goste. Nastavio sam i svoj put kao nastavnik stručnog predmeta, kuharski mentor, međunarodni sudac te član žirija i ambasador ŠKMER-a za Makarsko primorje. Ništa od ovog ne bih uspio bez Mira Bogdanovića, kolege, kuhara te prijatelja, a i bezrezervne podrške moje obitelji“, dodao je Bukara, koji ne propušta ni volonterske akcije ŠKMER-a kad se kuha za blagdane i potrebite.

Hobotnica u karioli

Na međunarodnim kuharskim natjecanjima Nikša uz pomoć Gorana Staničića iz Brela zna pripremati i hobotnicu pečenu pod žalom u karioli (tačkama). Taj jedinstveni specijalitet, svojevrsnu preteču pečenja ispod peke, pripremio je Bukara i za prvi Biser mora 2006. godine koji je održan u Makarskoj, a kasnije i nekoliko desetaka puta u konobi za prijatelje i gurmane koji traže nešto posve posebno.

Za recept je potrebno nekoliko vreća šljunka i kariola (tačke) koje služe kao svojevrsno ognjište.

"Hobotnica se na kraju isiječe i začini maslinovim uljem, stonskom krupnom solju, paprom, a može se dodati cherry rajčica, peršin i koja kap domaće kvasine. Najbolje su hobotnice 2-3 kilograma, savjetuje Nikša Ivičević za portal Gastrobajter, a kako to izgleda pogledajte ovdje.

Nema politike u njegovoj butigi, samo ljubav: Brijačnica koju ne može nadmašiti niti jedan muzej Olivera Dragojevića Kod Brice - 16 Kod Brice - 14 Kod Brice - 13 +25 Kod Brice - 12  

  • #gdje sjesti
  • #konoba bukara
  • #drvenik
  • #škmer
  • #punkufer preporuka
  • #gastrobajter
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
"Najsmrtonosnija borbena platforma na svijetu": Zanimljivosti o američkoj grdosiji - USS Gerald R. Fordu koji je uplovio u Hrvatsku
Čudo tehnologije
"Najsmrtonosnija borbena platforma na svijetu": Zanimljivosti o američkoj grdosiji - USS Gerald R. Fordu, koja je uplovila u Hrvatsku
Prečica između oceana: Dan kada su Europljani pronašli zapadni put do začina
Magellanov prolaz
Prečica između oceana: Dan kada su Europljani pronašli zapadni put do bogatstva
Izgleda sjajno i sjajnog je okusa: Recept za jesensku štrudlu od bundeve
Jednostavno
Jesenski zalogaji koji oduševljavaju: Recept za štrudlu od bundeve
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
"Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine
Jedina u Hrvatskoj
"Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine
Neodoljivo flafaste: Recept za palačinke od 2 sastojka koje se lako pretvaraju u odličan obrok nakon teretane
Brzinske
Neodoljivo flafaste: Recept za palačinke od 2 sastojka koje se lako pretvaraju u odličan obrok nakon teretane
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
7 neodoljivih jela za koje nećete potrošiti previše truda, a niti vremena u kuhinji
Tjedni jelovnik
7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji
Kako upotrebljavati sečuanski papar?
Čistač organizma
Odličan za slana i slatka jela: Začin koji "ubija" loše bakterije u hrani

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Snažna eksplozija i dim: Buknuo ogroman požar u MOL-ovoj rafineriji
POŽAR LOKALIZIRAN
VIDEO Snažna eksplozija i dim: Buknuo ogroman požar u MOL-ovoj rafineriji
Policija najavila nove metode utvrđivanja prometnih prekršaja
Crni niz
Vozači, oprez: Policija uvodi velike novosti u prometu, ovo više nećete moći sakriti
Austrijski medij: "Stanovnici hrvatskog otoka uznemireni zbog desničara povezanih s proustaškom desnicom"
Sukob s mještanima
Austrijski medij: "Stanovnici hrvatskog otoka uznemireni zbog ekstremista povezanih s proustaškom desnicom"
show
Matt LeBlanc snimljen u rijetkom izlasku u javnost
jako se promijenio
Znate li tko je na fotki? Nekad zgodnog glumca danas bi mnogi teško prepoznali
Sandi Pego oglasio se nakon ozbiljnih prozivki na drustvenim mrezama
''nikad nisam nikog ugrozio''
Jedan od naših najuspješnijih influencera oglasio se nakon ozbiljnih prozivki na društvenim mrežama
Rebecca Hall pojavila se u haljini koja je zbunila njezine fanove
zbunjujuća haljina!
Je li gola ili samo djeluje tako? Ovo izdanje potaknulo je gomilu reakcija
zdravlje
BRCA testiranje: Može otkriti rak dojke u ranoj fazi koja se lakše liječi! Evo o kakvom je testiranju riječ, gdje se provodi i koja je cijena
mjesec borbe protiv raka dojke
BRCA testiranje: Može otkriti rak dojke u ranoj fazi koja se lakše liječi! Evo o kakvom je testiranju riječ, gdje se provodi i koja je cijena
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Alarmantni rezultati nove studije
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
zabava
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji odlazi na ekspediciju na Antarktiku kako bi dokazao teoriju! Vratio se pognute glave
Potpuni promašaj
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji otišao na Antarktiku kako bi dokazao svoju teoriju! Vratio se pognute glave
Ovaj kviz ne testira samo pamćenje, već i vašu pamet!
Pokažite što znate!
Ovaj kviz ne testira samo pamćenje, već i vašu pamet!
Neoprez u teretani skupo ga stajao, nastao kaos zbog jednog krivog pokreta
Jao...
Neoprez u teretani skupo ga stajao, nastao kaos zbog jednog krivog pokreta
tech
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Tragovi u tlu
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Kineska kompanija želi konkurirati Appleu i Samsungu, a osnivač je objasnio kako
Fokus je na jednoj stvari
Kineska kompanija želi konkurirati Appleu i Samsungu, a osnivač je objasnio kako
Otkrivena iznenađujuća uloga COVID-19 mRNK cjepiva u borbi protiv raka
Znanstvenici iznenađeni
Otkrivena iznenađujuća uloga COVID-19 mRNK cjepiva u borbi protiv raka
sport
Deta Hedman odbila nastupiti u četvrtfinalu: "Neću igrati protiv muškarca u ženskom tijelu"
Skandal na turniru
Odbila nastupiti u četvrtfinalu: "Neću igrati protiv muškarca u ženskom tijelu"
Pep Guardiola zabrinuo navijače uoči Lige prvaka: "Ne želim da Kovačić igra"
stišće kočnicu
Pep Guardiola zabrinuo navijače uoči Lige prvaka: "Ne želim da Kovačić igra"
Madžid Šošić doživio tešku ozljedu
AU, OVO JE GADNO
Bosanska zvijezda koju je Gattuso škartirao u Hajduku dočekala grozne vijesti
tv
MasterChef: Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
ZA NAJHRABRIJE
Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
U dobru i zlu: Ovo je ponuda kojoj nitko ne može odoljeti - osim njega
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ovo je ponuda kojoj nitko ne može odoljeti - osim njega
MasterChef: Žiri im to nikako nije mogao oprostiti! Ljutita Renata: "Nije fer!"
STRES TEST
Žiri im to nikako nije mogao oprostiti! Ljutita Renata: "Nije fer!"
putovanja
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
7 neodoljivih jela za koje nećete potrošiti previše truda, a niti vremena u kuhinji
Tjedni jelovnik
7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
novac
Gvajana je prije 10 godina otkrila golema naftna nalazišta. Zašto je onda većina ljudi i dalje siromašna?
LOŠI SPORAZUMI
Gvajana je prije 10 godina otkrila golema naftna nalazišta. Zašto je onda većina ljudi i dalje siromašna?
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Poslodavci uputili apel Vladi, traže odgodu povećanja minimalne plaće: "Polovica tvrtki to ne bi izdržala"
Upozorenje HUP-a
Poslodavci uputili apel Vladi, traže odgodu povećanja minimalne plaće: "Polovica tvrtki to ne bi izdržala"
lifestyle
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Nizozemka Marjolein Jonker živi u kući od 24 kvadrata
Ima baš sve
Sretan život u maloj kući: Nizozemka ne bi mijenjala svoja 24 kvadrata ni za što, bit će vam jasno zašto
Pletena haljine za jesen i zimu 2025.
Od 18 eura
Topla je, udobna i svima dobro stoji: Pronašli smo 15 modela najpopularnije haljine za jesen i zimu
sve
Deta Hedman odbila nastupiti u četvrtfinalu: "Neću igrati protiv muškarca u ženskom tijelu"
Skandal na turniru
Odbila nastupiti u četvrtfinalu: "Neću igrati protiv muškarca u ženskom tijelu"
Matt LeBlanc snimljen u rijetkom izlasku u javnost
jako se promijenio
Znate li tko je na fotki? Nekad zgodnog glumca danas bi mnogi teško prepoznali
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Ljepote Gacke - 6
Lika na tanjuru

Selo kraj Otočca u koje svi dolaze radi kristalno čiste rijeke i neke od najboljih pizza u Hrvatskoj

Tražite li mjesto za resetiranje na početne postavke, krenite prema Sincu i dopustite neka vas očara kristalno čista Gacka, a zatim i pizza sa sastojcima iz ličke smočnice, poput base, čvaraka, janjetine... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close