Spätzle ili špecle popularan su prilog u njemačkoj i austrijskoj kuhinji. Riječ je o tjestenini od jaja, brašna i vode ili mlijeka koja se može miješati s različitim umacima i sastojcima.

Mi vam donosimo recept za käsespätzle ili špecle sa sirom – najčešće ementalerom. Mnogi ih nazivaju i njemačkom verzijom mac 'n cheesea (tjestenine sa sirom), koja se poslužuje s hrskavim karameliziranim komadićima luka.

Špecle možete kupiti već gotove u trgovini ili ih pripremiti sami po receptu u nastavku ovog teksta. Možete ih i ručno narezati, ali najlakši način za njihovu pripremu bit će ako nabavite prešu za špecle.

Sastojci:

  • 350 g sira ementalera
  • 240 g brašna
  • 125 ml vode
  • 90 g maslaca
  • 4 velika jaja
  • 2-3 veća luka
  • ½ čajne žličice šećera
  • prstohvat svježe mljevenog muškatnog oraščića
  • sol

Priprema:

  1. Napravite špecle: dodajte brašno, 1,5 čajne žličice soli i malo svježe mljevenog muškatnog oraščića u posudu od miksera. Ubacite izmućkana jaja u sredinu brašna i mikserom pretvorite sastojke u tijesto – uz postupno dodavanje vode. Mijesite mikserom ili ručno oko 15 do 20 minuta.
  2. Zagrijte zasoljenu vodu u loncu na štednjaku.
  3. Provucite dobiveno tijesto kroz prešu za špecle.
  4. Špecle stavite kuhati u vruću vodu oko dvije do tri minute, odnosno dok ne isplivaju na površinu.
  5. Potopite ih u ledenu vodu da se prestanu termički obrađivati. Stavite ih sa strane.
  6. Karamelizirajte luk: očistite luk, narežite ga na trakice i stavite pirjati u veći lonac s 90 g maslaca. Dodajte pola čajne žličice soli i šećera i pirjajte sve zajedno oko pola sata, odnosno dok luk ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
  7. Napravite špecle sa sirom: namastite manju vatrostalnu posudu, dodajte trećinu kuhanih špecla, prekrijte ih trećinom naribanog sira i trećinom karameliziranog luka. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
  8. Stavite vatrostalnu posudu u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta dok se sir ne rastopi, a sastojci ne sljube. Poslužite odmah. Dobar tek!

Najbolji na svijetu: Ručno rađeni europski sir (koji ne bi svima bio po ukusu) odnio prvu nagradu na važnom natjecanju Sir - 1 Sir - 2 Sir - 3 +1 Sir - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju