Spätzle ili špecle popularan su prilog u njemačkoj i austrijskoj kuhinji. Riječ je o tjestenini od jaja, brašna i vode ili mlijeka koja se može miješati s različitim umacima i sastojcima.

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Mi vam donosimo recept za käsespätzle ili špecle sa sirom – najčešće ementalerom. Mnogi ih nazivaju i njemačkom verzijom mac 'n cheesea (tjestenine sa sirom), koja se poslužuje s hrskavim karameliziranim komadićima luka.

Špecle možete kupiti već gotove u trgovini ili ih pripremiti sami po receptu u nastavku ovog teksta. Možete ih i ručno narezati, ali najlakši način za njihovu pripremu bit će ako nabavite prešu za špecle.

Sastojci:

  • 350 g sira ementalera
  • 240 g brašna
  • 125 ml vode
  • 90 g maslaca
  • 4 velika jaja
  • 2-3 veća luka
  • ½ čajne žličice šećera
  • prstohvat svježe mljevenog muškatnog oraščića
  • sol

Priprema:

  1. Napravite špecle: dodajte brašno, 1,5 čajne žličice soli i malo svježe mljevenog muškatnog oraščića u posudu od miksera. Ubacite izmućkana jaja u sredinu brašna i mikserom pretvorite sastojke u tijesto – uz postupno dodavanje vode. Mijesite mikserom ili ručno oko 15 do 20 minuta.
  2. Zagrijte zasoljenu vodu u loncu na štednjaku.
  3. Provucite dobiveno tijesto kroz prešu za špecle.
  4. Špecle stavite kuhati u vruću vodu oko dvije do tri minute, odnosno dok ne isplivaju na površinu.
  5. Potopite ih u ledenu vodu da se prestanu termički obrađivati. Stavite ih sa strane.
  6. Karamelizirajte luk: očistite luk, narežite ga na trakice i stavite pirjati u veći lonac s 90 g maslaca. Dodajte pola čajne žličice soli i šećera i pirjajte sve zajedno oko pola sata, odnosno dok luk ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
  7. Napravite špecle sa sirom: namastite manju vatrostalnu posudu, dodajte trećinu kuhanih špecla, prekrijte ih trećinom naribanog sira i trećinom karameliziranog luka. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
  8. Stavite vatrostalnu posudu u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta dok se sir ne rastopi, a sastojci ne sljube. Poslužite odmah. Dobar tek!

Najbolji na svijetu: Ručno rađeni europski sir (koji ne bi svima bio po ukusu) odnio prvu nagradu na važnom natjecanju Sir - 1 Sir - 2 Sir - 3 +1 Sir - 4