Kanađani su svoje božićne običaje preuzeli od Engleza, Francuza, Iraca, Škota, Nijemaca, Norvežana i Ukrajinaca te od domorodačkih naroda koji su stoljećima nastanjivali ovu zemlju na sjeveru američkog kontinenta.

Vjeruju u Djeda Božićnjaka toliko da ga pokušavaju prisvojiti, s čime se Finci baš i ne bi složili. Njemu u čast imaju i paradu, jednu od najstarijih na svijetu posvećenu simpatičnom bradonji, koja se bez iznimke održava na ulicama Toronta od 1913. godine.

Kao i kod njihovih južnih susjeda, SAD-a, niti jedan Božić ne može im proći bez sočne pečene purice, barem u ''engleskom dijelu'' Kanade. U ''fracuskom'' pak svakog Božića tradicionalno rade rade gulaš od svinjećih nogica zvan 'Ragoût aux pattes de cochons' ili mesnu pitu od divljači 'Tourtière', a za desert obavezno poslužuju 'Bûche de Noël' čokoladnu roladu.

Poznati po lovu i šumarstvu, Kanađani su tradicionalno za Božić pekli i divlju puricu koju bi ulovili u vrijeme lova i čuvali do božićnog ručka ili večere. Zbog toga bi se morali dodatno potruditi da purica bude mekana i sočna, a uz ovaj recept s jabukovačom i njihovim nacionalnim blagom javorovim sirupom, to je zagarantirano.

Puricu poslužuju uz umak i pire krumpir te sezonsko povrće poput karfiola i brokule te baby mrkvice, a ovo otmjeno jelo oko kojeg ste se cijeli dan trudili odlično će pristajati uz Deluxe svježe punjene njoke ili svježu tjesteninu. Za skuhati ovaj kanadski recept za najsočniju božićnu puricu glaziranu javorovim sirupom ne morate odletjeti preko bare već sve namirnice za njega možete pronaći u obližnjem Lidlu.

 

RECEPT – KANADSKA PEČENA PURICA

Sastojci:
500 ml jabukovače (cidera)
80 ml javorovog sirupa
2 žlice svježeg timijana
2 žličice mažurana
2 ½ žličice naribane limunove korice
150 g maslaca
6 kg purice
450 g sitno narezanog luka
250 g celera narezanog na male kockice
250 g mrkve narezane na trakice
500 ml pilećeg temeljca
3 žlice brašna
1 žličica svježeg timijana
1 lovorov list

Priprema:

1. U dubljoj tavi na srednjoj vatri zagrijte javorov sirup i jabukovaču i reducirajte oko 15 do 25 minuta do količine pola šalice pa maknite s vatre te glazuri dodajte limunovu koricu, jednu žličicu mažurana, 1 žlicu svježeg timijana i maslac te miješajte dok se ne rastopi. Posolite i popaprite po želji potom pokrijte ohladite i spremite u hladnjak. Ovu mješavinu možete napraviti i dan prije.

2. Zagrijte pećnicu na 190℃ i rešetku stavite na donju trećinu.

3. Operite i osušite puricu kuhinjskim papirom, stavite ju u veliku posudu za pečenje i napunite ju po želji. Prstima prođite ispod pureće kože kako bi odvojili kožu od mesa prsiju pa ispod utrljajte pola mješavine javorovog sirupa, jabukovače i maslaca koju ste prethodno napravili i dobro ohladili. Još četvrtinu mješavine utrljajte po cijeloj purici.

4. Zavežite purici nogice s kuhinjskim konopcem, a oko nje stavite celer, luk i mrkvu. Pospite žlicu svježeg timijana i žličicu mažurana po povrću te im dodajte pileći temeljac.

5. Pecite puricu 30 minuta otkrivenu, a zatim smanjite temperaturu na 180℃ i pokrijte ju aluminijskom folijom. Pecite oko tri do četiri sata ako niste punili puricu ili četiri do pet sati ako ste ju punili, podlijevajući ju svako malo tekućinom iz posude za pečenje. Imate li termometar lako možete provjeriti je li purica gotova ako je unutar najdebljih dijelova purice prsa ili batka temperatura 75℃.

6. Prebacite puricu na pladanji pokrijte aluminijskom folijom da odmori, a od preostale tekućine u posudi za pečenje napravite umak.

7. Izlijte samo tekućinu u posudicu. Odvojite višak masnoće na vrhu, u ostatak ulijte dvije šalice pilećeg temeljca. Premjestite u duboku tavu i zagrijte pa smanjite na srednju vatru i u posudici umiješajte ostatak mješavine javorovog sirupa, jabukovače i maslaca s tri žlice brašna pa smjesu skupa s ostatkom timijana i lovorovim listom u pileći temeljac i sokove od pečenja.

8. Zagrijte dok ne zavrije konstantno miješajući dok se umak ne zgusne i malo reducira. Probajte umak i dodajte još soli i svježe mljevenog papra ako je potrebno.

9. Puricu i umak poslužite uz pire krumpir i Delux sezonsko povrće i ostale priloge po želji.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju