Hot dog je američki specijalitet njemačkog porijekla koji se sastoji od kuhane ili pečene hrenovke poslužene u duguljastom pecivu s prilozima po želji. U većini svijeta uz hrenovku se služi senf i/ili kečap, a neki dodaju i luk.

U Gvatemali hot dog se naziva shucos, a poslužuje se na specifičan način. Hrenovke se peku na roštilju na drveni ugljen. Kada je meso skoro pečeno, na roštilj se stavlja razrezano pecivo i peče dok ne postane hrskavo.

Hrenovke se režu na manje komade kako bi lakše stale u pecivo, a stavljaju se na debeo sloj guacamolea – umaka na bazi kremastog i zrelog avokada. Sve se zajedno sljubi s dosta pirjanog kupusa, ljutih papričica, kečapa, senfa i majoneze.

Umak Hrana i piće Za majstore: Njujorški umak za hot-dog koji se izvrsno slaže uz svaki roštilj

Ako nemate pristup roštilju, gvatemalski hot dog možete pripremiti i na gril tavi. Nećete dobiti istu aromu, ali uživat ćete u istoj kombinaciji okusa.

Danas postoje brojne varijante shucoa u Gvatamali, a uz hrenovku možete odabrati i neku drugu vrstu kobasica i/ili slanine kad naručujete kod mnogobrojnih uličnih prodavača.

Vjeruje se kako je upravo ulični prodavač Francisco Ramos bio prvi koji je počeo posluživati hrenovke u tostiranom pecivu na ulicama glavnog gvatemalskog grada u prvoj polovici 20. stoljeća.

Riječ je bila o vrlo jednostavnom, ukusnom i sočnom jelu koji se prodavao po vrlo jeftinim cijenama, pa je ubrzo postao popularan u ovoj srednjeameričkoj zemlji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju