• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Sve tajne savršene šalše: Trikovi za prefini umak od rajčice kojega nikada ne možete skuhati previše

Fina domaća šalša čuva esenciju rajčica i služi kao baza brojnih jela, od tjestenine do povrća i mesa. Pripremi li se kako treba, ukusna je i 'na žlicu' uz pokoju krišku kruha, ali može i bez njega...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 9.08.2024 06:40 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od Dalmacije do Italije i ostatka Mediterana, svatko ima svoj trik kako je napraviti, a svi se slažu da je najukusnija šalša od zrelih, dobro osunčanih rajčica. Stoga one vodene i bezokusne zimske 'glumice' nikako ne mogu zamijeniti rumene plodove kakvi se ljeti mogu naći u vrtovima i na tržnicama. Kako biste napravili ovo samo naizgled jednostavno jelo, poslužite se trikovima zaljubljenika u neodoljivi umak od rajčice. Skuhate li je u većim količinama, slobodno je zamrznite u malim plastičnim čašama pa iskoristite kao bazu raznih umaka, juha i variva ili pak nadjeva za pizze, pogače i slane savijače.  

Prava sorta

San Marzano u Italiji je kulinarski zakon dobre šalše. No umjesto tih duguljastih plodova poslužit će i šljivari, pelati ili volovsko srce, kao i njihova kombinacija.

Zrele rajčice

Prezrele rajčice koje se nerijetko mogu pronaći na tržnicama kao one za kuhanje su i najbolje. Ne dajte da vas zavara cijena ili neugledan izgled – manekenke bez mane iz staklenika neće dati zadovoljavajuće rezultate.

Samo polako....

Kemijske reakcije koje nastaju strpljivim kuhanjem na laganoj vatri glavni su razlog zašto bismo prstima skupljali ostatke šalše iz lonca. Nemate li vremena, nemojte ni počinjati s kuhanjem jer su za pravu šalšu potrebni sati – ovisno o količini, od dva do četiri – ili dulje.

Previše začina

Kupovnim mješavinama začina šalšu možete samo pokvariti. Sve što treba od začina je sol, papar, bosiljak i maslinovo ulje. Dobre ideje uključuju i peršin, češnjak, mediteransko začinsko bilje te kapare. Ako volite pikantno, možete dodati i malo ljutih papričica, a za više okusa neki preporučuju i sušenu rajčicu.

Guljenje 

Kožicu rajčice neki kuhari ne gule kako bi dobili na intenzivnijem okusu, žele zadržati nešto teksture ili planiraju kuhati šalšu tako dugo dok se praktički ne raspadne. No želite li finu teksturu, rajčice prije pripreme zarežite, blanširajte pa ogulite te nasjeckajte. Prema želji, šalšu možete i propasirati.

Pravi lonac

Mnogi kuhari tvrde da je šalša bolja ako se ne miješa nego tek s vremena na vrijeme dobro protrese. Kako ne bi zagarala, najbolje je odabrati lonac s debelim dnom, ali nikako aluminijski kako zbog kiselina iz rajčica ne bi nastali štetni spojevi.

Previše (ili premalo) šećera

Količina šećera ovisi o slatkoći rajčice i količini luka, a kako biste bili zadovoljni, najbolje ga je dodavati pri kraju - malo po malo, pa izvaditi malo šalše na tanjurić, kušati i provjeriti krajnji rezultat. Osim šećera, dodaje se i prošek.

Sastojci za šalšu

  • 2 dl maslinova ulja
  • 5 češnja češnjaka
  • 3 glavice luka
  • 2 kg rajčica
  • otprilike žlica šećera (ovisi o slatkoći rajčica)
  • 1 manja vezica peršina
  • sol i papar

Priprema šalše:

  1. Rajčice blanširajte, ogulite od kože i nasjeckajte na sitne kockice.
  2. Na maslinovu ulju popržite sitno sjeckani luk i češnjak pa potom dodajte na kockice narezanu rajčicu sa sokom koji je ispustila.
  3. Dodajte sol i papar pa kada prokuha smanjite vatru, ubacite sjeckani peršin i kuhajte oko 2 do 3 sata. Pri kraju dodajte šećer, sol i papar.
U trendu Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Svinjski odresci u umaku od luka i piva Umak iz raja Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta

  • #kako kuhati
  • #salsa
  • #rajčice
  • #trik
  • #mediteranska kuhinja
  • #umak
  • #kako napraviti šalšu
  • #recept za šalšu
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Wellness u dvorcu: plemićki odmor neočekivano blizu
Oglas
Wellness u dvorcu: plemićki odmor neočekivano blizu
Baš naš Advent ponuda i program 2025.
Baš naš Advent
Jela koja ćemo jesti na glavnom zagrebačkom trgu ovog adventa
Nije sve u punjenju: Jeste li već kušali rumunjske krafne?
Gogoši
Nije sve u punjenju: Jeste li već kušali rumunjske krafne?
11 vrsta hrane koja se najviše krivotvori: Ono što kupujete u trgovinama vjerojatno je lažnjak
I u Hrvatskoj
Ono što kupujete u trgovinama vjerojatno je lažnjak: 11 vrste hrane na koju trebate pripaziti
Longyearbyen na Svalbardu: Grad u kojem su zabranjene mačke i umiranje
Nije za zimogrozne
Život na sjeveru: Grad u kojem je zabranjeno imati mačku i umrijeti
Gdje dočekati 2026.? Tri nova razloga da pobjegnete iz rutine i uđete u godinu uz stil, glazbu i wellness
Sretna, sretnija...
Gdje dočekati 2026.? Tri nova razloga da pobjegnete iz rutine i uđete u godinu uz stil, glazbu i wellness
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Provjereno ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Ekskluzivno
Provjereno otkriva: Thompsonovi objekti u Čavoglavama izgrađeni bez ijednog dokumenta
Horor na istoku Hrvatske: Odgojiteljica uhićena zbog upoznavanja djece s pornografijom
MLAĐA OSOBA
Horor na istoku Hrvatske: Odgojiteljica uhićena zbog širenja dječje pornografije
FOTOGALERIJA Pretres Mikulićevog doma trajao više od četiri sata: Pogledajte što su istražitelji oduzeli kad su završili
Velika akcija
FOTO Počela ispitivanja u USKOK-u: Mikulić stigao u lisicama, držao kuvertu
show
Preminuo Shpat Kasapi
kolege u šoku
Glazbena zvijezda iznenada preminula u 41. godini, iza sebe je ostavio suprugu i sina
Objavljen program dočeka Nove 2026. u Zagrebu
Tko su izvođači?
Zna se tko će u Zagrebu nastupati na dočeku Nove 2026.!
Danijela Dvornik pokazala dnevni boravak koji je ukrasila za blagdane
''naradila sam se!''
Danijela Dvornik pokazala svoj dnevni boravak: ''Traje ova moja generalka!''
zdravlje
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada redovito pušite?
Ovo morate znati
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada redovito pušite?
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Samo na Balkanu: Majstori se snašli, ali snimka zabrinula gledatelje
Što kažete?
Samo na Balkanu: Majstori se snašli, ali snimka zabrinula gledatelje
tech
Novi tragovi ukazuju na nešto neočekivano o povijesti nastanjivosti Marsa
Dosad se vjerovalo drugačije
Novi tragovi ukazuju na nešto neočekivano o povijesti nastanjivosti Marsa
Rimac pokazao kako napreduju robotaksiji: Htjeli ste ih vidjeti? Evo ih!
Odgovorio kritičarima
Rimac pokazao kako napreduju robotaksiji: Htjeli ste ih vidjeti? Evo ih!
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
sport
Skandal pred Svjetsko prvenstvo! Država koja se plasirala odlučila je bojkotirati ždrijeb
opa!
Skandal prije Svjetskog prvenstva! Država koja se plasirala odlučila je bojkotirati ždrijeb
Procurio izgled dresa Vatrenih za Svjetsko prvenstvo nakon izlaska iz tvornice
GOTOV DIZAJN
FOTO Procurio izgled dresa Vatrenih za Svjetsko prvenstvo nakon izlaska iz tvornice
Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiće u Hrvatsku
spektakl!
VIDEO Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiže u Hrvatsku
tv
MasterChef: Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
NEUGODNO
Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
U dobru i zlu: Je li plan zaista tako dobar?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Je li plan zaista tako dobar?
putovanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Zimsko kupanje s pogledom na Alpe: Bazen zbog kojeg ćete poželjeti otputovati u Austriju
Bajka!
Zimsko kupanje s pogledom na Alpe: Vrući bazen zbog kojeg ćete poželjeti otputovati u Austriju
novac
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Istražili smo: Kako su poslovale državne tvrtke čiji su direktori smijenjeni u jednom danu?
Iznenađujuće
Istražili smo: Kako su poslovale državne tvrtke čiji su direktori smijenjeni u jednom danu?
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
lifestyle
Zagreb špica: Thom Browne torba u obliku psa u street style izdanju
Ne, oči vas ne varaju
Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna
Kolač mjeseca studenog: Kolač od maka i vanilije
Kolač od maka
U studenom ste najviše pretraživale recept za ovakav kolač, božanstveno je kremast
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
sve
Zagreb špica: Thom Browne torba u obliku psa u street style izdanju
Ne, oči vas ne varaju
Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna
Preminuo Shpat Kasapi
kolege u šoku
Glazbena zvijezda iznenada preminula u 41. godini, iza sebe je ostavio suprugu i sina
Skandal pred Svjetsko prvenstvo! Država koja se plasirala odlučila je bojkotirati ždrijeb
opa!
Skandal prije Svjetskog prvenstva! Država koja se plasirala odlučila je bojkotirati ždrijeb
Češnjak
Ispravite ih...

Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom

Kako biste skuhali jela s češnjakom bez greške, nije važno samo koristite li ga u svježem ili suhom obliku - lako se može pogriješiti i ako češnjeve ne nasjeckate dovoljno sitno, dodate ih u pogrešno vrijeme ili zaboravite na divne tehnike uz koje češnjak postaje suptilniji dodatak hrani... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close