• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Sve tajne savršene šalše: Trikovi za prefini umak od rajčice kojega nikada ne možete skuhati previše

Fina domaća šalša čuva esenciju rajčica i služi kao baza brojnih jela, od tjestenine do povrća i mesa. Pripremi li se kako treba, ukusna je i 'na žlicu' uz pokoju krišku kruha, ali može i bez njega...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 9.08.2024 06:40 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od Dalmacije do Italije i ostatka Mediterana, svatko ima svoj trik kako je napraviti, a svi se slažu da je najukusnija šalša od zrelih, dobro osunčanih rajčica. Stoga one vodene i bezokusne zimske 'glumice' nikako ne mogu zamijeniti rumene plodove kakvi se ljeti mogu naći u vrtovima i na tržnicama. Kako biste napravili ovo samo naizgled jednostavno jelo, poslužite se trikovima zaljubljenika u neodoljivi umak od rajčice. Skuhate li je u većim količinama, slobodno je zamrznite u malim plastičnim čašama pa iskoristite kao bazu raznih umaka, juha i variva ili pak nadjeva za pizze, pogače i slane savijače.  

Prava sorta

San Marzano u Italiji je kulinarski zakon dobre šalše. No umjesto tih duguljastih plodova poslužit će i šljivari, pelati ili volovsko srce, kao i njihova kombinacija.

Zrele rajčice

Prezrele rajčice koje se nerijetko mogu pronaći na tržnicama kao one za kuhanje su i najbolje. Ne dajte da vas zavara cijena ili neugledan izgled – manekenke bez mane iz staklenika neće dati zadovoljavajuće rezultate.

Samo polako....

Kemijske reakcije koje nastaju strpljivim kuhanjem na laganoj vatri glavni su razlog zašto bismo prstima skupljali ostatke šalše iz lonca. Nemate li vremena, nemojte ni počinjati s kuhanjem jer su za pravu šalšu potrebni sati – ovisno o količini, od dva do četiri – ili dulje.

Previše začina

Kupovnim mješavinama začina šalšu možete samo pokvariti. Sve što treba od začina je sol, papar, bosiljak i maslinovo ulje. Dobre ideje uključuju i peršin, češnjak, mediteransko začinsko bilje te kapare. Ako volite pikantno, možete dodati i malo ljutih papričica, a za više okusa neki preporučuju i sušenu rajčicu.

Guljenje 

Kožicu rajčice neki kuhari ne gule kako bi dobili na intenzivnijem okusu, žele zadržati nešto teksture ili planiraju kuhati šalšu tako dugo dok se praktički ne raspadne. No želite li finu teksturu, rajčice prije pripreme zarežite, blanširajte pa ogulite te nasjeckajte. Prema želji, šalšu možete i propasirati.

Pravi lonac

Mnogi kuhari tvrde da je šalša bolja ako se ne miješa nego tek s vremena na vrijeme dobro protrese. Kako ne bi zagarala, najbolje je odabrati lonac s debelim dnom, ali nikako aluminijski kako zbog kiselina iz rajčica ne bi nastali štetni spojevi.

Previše (ili premalo) šećera

Količina šećera ovisi o slatkoći rajčice i količini luka, a kako biste bili zadovoljni, najbolje ga je dodavati pri kraju - malo po malo, pa izvaditi malo šalše na tanjurić, kušati i provjeriti krajnji rezultat. Osim šećera, dodaje se i prošek.

Sastojci za šalšu

  • 2 dl maslinova ulja
  • 5 češnja češnjaka
  • 3 glavice luka
  • 2 kg rajčica
  • otprilike žlica šećera (ovisi o slatkoći rajčica)
  • 1 manja vezica peršina
  • sol i papar

Priprema šalše:

  1. Rajčice blanširajte, ogulite od kože i nasjeckajte na sitne kockice.
  2. Na maslinovu ulju popržite sitno sjeckani luk i češnjak pa potom dodajte na kockice narezanu rajčicu sa sokom koji je ispustila.
  3. Dodajte sol i papar pa kada prokuha smanjite vatru, ubacite sjeckani peršin i kuhajte oko 2 do 3 sata. Pri kraju dodajte šećer, sol i papar.
U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... Rižoto od ljute kobasice i graška Izbacite s jelovnika Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine

  • #kako kuhati
  • #salsa
  • #rajčice
  • #trik
  • #mediteranska kuhinja
  • #umak
  • #kako napraviti šalšu
  • #recept za šalšu
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Piletina i šampinjoni u finom umaku od vina: Recept s kojim ćete razmaziti i sebe i svoje goste
Za 20 minuta
Piletina i šampinjoni u finom umaku od vina: Recept s kojim ćete razmaziti i sebe i svoje goste
Kako keksi od zobenih pahuljica recept koji se kuha
Hrskavi i fini
Keksi koji se ne peku, nego kuhaju na štednjaku! Recept je jako jednostavan, a okus – fantastičan
Putnička klasa: Sardinija - otok od tristo čuda
Putopisno predavanje
Putnička klasa: Besplatno uživajte u Sardiniji - otoku od tristo čuda
Pire od krumpira s vrhnjem i parmezanom recept
Savršenstvo bez mane
Recept za pire od krumpira kao iz najboljih restorana – toliko je fin da ga možete jesti i bez pečenog mesa
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Brojimo sitno...
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Upisani u povijest
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Andrej Plenković u državnom posjetu Italiji: Sastao se s Meloni
SUSRET U RIMU
Plenković se sastao s Meloni: Dočekala ga je riječima koje nije očekivao
Svjedočanstva iz hangara smrti u Borovo commerceu: Torture, ubojstva i majke koje i danas čekaju istinu
obilježavanje stradanja
Jeziva svjedočanstva! Preživio je dva strijeljanja u Borovu: "Onaj koji me htio ubiti poslije je radio kao policajac"
Maloljetnici na razgovoru u krim policiji
šokantna vatrena stihija
Maloljetnici u policiji! Policija raspetljava detalje požara u Vjesniku: "Ne vjeruju da se dogodio tehnički kvar, nego..."
show
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Franka Batelić podijelila preslatki trenutak između kćerkice i Vedrana Ćorluke
''Kad je on tu...'''
Ćorlukina Franka podijelila preslatki trenutak tate Vedrana i njihove mezimice
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
Piše psihologinja
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Tražio Amerikance da izgovore hrvatske riječi, rezultati nasmijali cijelu regiju
Kako su se snašli?
Tražio Amerikance da izgovore hrvatske riječi, rezultati nasmijali cijelu regiju
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Matematičari hvale Googleov AI: "Nudi mogućnost bavljenja matematikom u dosad neviđenim razmjerima"
Nije problem, već naprotiv
Matematičari hvale Googleov AI: "Nudi mogućnost bavljenja matematikom u dosad neviđenim razmjerima"
sport
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Igli Tare: "Luka Modrić ima atipičan karakter, kad vidite u svlačionici kako..."
Oduševljen je Hrvatom
Sportski direktor Milana: "Luka Modrić ima netipičan karakter, kad vidite u svlačionici kako..."
Marko Arnautović: "18. studeni sada mora postati državni praznik za sve"
Ima poruku za političare
Marko Arnautović: "18. studeni mora postati državni praznik za sve"
tv
Kumovi: Prekrasan dan za Zaglavčane – sreći nema kraja!
KUMOVI
Prekrasan dan za Zaglavčane – sreći nema kraja!
MasterChef: Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
DOBAR SPOJ
Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
MasterChef: Pred kandidatima je "najmirniji" stres test dosad! Ili ipak ne?
ZANIMLJIVO!
Pred kandidatima je "najmirniji" stres test dosad! Ili ipak ne?
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Recept za brze fritule
TAKO JEDNOSTAVNO
Imamo najlakši recept za brze fritule, gotove su za tren i savršene
sve
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Umak od rajčice
Prva pomoć

Spas za nezrele ili bezokusne rajčice: 5 trikova pomoću kojih će biti slađe i sočnije

Prva pomoć za nezrele rajčice je sok od ananasa, ali možete ih i konfitirati ili ispeći pa dodati u salate, sendviče i jela od tjestenine. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close