Oljuštene konopljine sjemenke su odličan izvor bjelančevina - u 100 grama sjemnki nalazi se čak 30 grama proteina.

Obiluju i omega 3 i omega 6 masnim kiselinama biljnog porijekla. Upravo zato važan su dio veganske i vegetarijanske prehrane. No na svoj jelovnik ih u posljednje vrijeme uvrštavaju i svi oni koji se žele zdravije hraniti.

U samo jednoj žlici sjemenki konoplje nalazi se oko pedesetak kalorija. Uz to sadrže i dosta prehrambenih vlakana koje poboljšavaju probavu, vitamin A, kalcij, magnezij, kalij i fosfor.

Iako se potječu od biljke Cannabis sativa kao i marihuana, sadrže manje od 1 posto psihoaktivne tvari tetrahidrokanabinol (THC), pa se od njih ne možete „napušiti“.

Industrijska konoplja uzgaja se zbog proizvodnje ulja, sjemenki i brašna koji imaju pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje.

Konopljine sjemenke sjajno se slažu i sa smoothiejima Konopljine sjemenke sjajno se slažu i sa smoothiejima (Foto: Getty Images)

Sjemenke konoplje:

  • Osnažuju imunitet
  • Smanjuju upalne procese u tijelu
  • Smanjuje razine krvnog tlaka
  • Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
  • Poboljšavaju probavu
  • Poboljšavaju izgled kože
  • Smanjuju svrbež kože uzrokovane problemima poput ekcema

Kako ih konzumirati?

Sjemenke konoplje imaju lagan orašast okus koji se lijepo sljubljuje u slanim i slatkim jelima. Dodati ih možete bilo kojem jelu – od voćnih smootieja i jogurta od zobenih kaša.

Konopljine sjemenke možete dodati na avokado tost Konopljine sjemenke možete dodati na avokado tost (Foto: Shutterstock)

Dodajte ih na tost od avokada ili bilo kojeg drugog sendviča. Upotrijebiti ih možete umjesto parmezana te ih stavite na omiljeno jelo s tjesteninom. Od njih možete napraviti čak i zdravi maslac, poput onog od kikirikija, sjemenki suncokreta ili badema.

Oljuštene konopljine sjemenke nisu jeftin proizvod. Na hrvatskom tržištu prodaju se najčešće u pakiranju od pola kilograma za što treba izdvojiti od 7 do 10 eura, ovisno o mjestu na kojem ga kupujete.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju