Želite li oplemeniti okus pizze ili tjestenine, dodajte ovim jelima malo kreme od svježeg sira, vrhnja, maslinova ulja i nekoliko začina. Točnije, napravite kremu od ricotte – talijanskog sira koji se radi od sirutke, a koji karakterizira niski udio masti, lagana tekstura i mnoštvo bjelančevina.
Ricottu sljubite s malo vrhnja za šlag, maslinova ulja i začina kako biste dobili svilenkastu krema koju možete poslužiti i na kruhu, uz krekere ili čips. Možete je dodati i na pečeni krumpir, u povrtne piree i razna druga jela.
Osnovni sastojci za kremu:
250 g ricotte
30 g vrhnja za šlag
1 čajna žličica maslinova ulja
sol i papar po želji
Namirnice koje možete još dodati u kremu:
- naribani tvrdi sir
- čili pahuljice
- svježe začinsko bilje
- nasjeckani češnjak
Priprema:
1. Mikserom istucite vrhnje u šlag.
2. U drugoj posudi pomiješajte ricottu, maslinovo ulje, sol i papar. Miksajte dok se sastojci ne sljube.
3. Dodajte šlag u sir i sve zajedno miksajte još oko pola minute.
4. Dobivenu kremu poslužite uz hranu po želji. Dobar tek!
Savjet plus:
Ricotta ima vrlo suptilni okus, pa se može iskoristiti i u pripremi slatkih jela. Umjesto sa solju, paprom i maslinovim uljem, pomiješajte je s medom i šećerom te dodajte palačinkama, kolačima i tortama.