Vjerujemo da fritule spadaju u one slastice koje baš nikada ne mogu dosaditi. Mekane i kremaste iznutra, hrskave izvana, ako su pravilno ispržene, one postaju pravi gurmanski zalogaj.

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Kuća za odmor Out House, Sv. Ivan Zelina, Airbnb - 9 Mir i tišina Pola sata od Zagreba: Kuća s bazenom za vikend-odmor u kojoj vam nitko neće smetati Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

S nježnom se ricottom savršeno slaže aromatična korica naranče, ali slobodno se u smjesu mogu dodati i grožđice, sušene brusnice ili sjeckani lješnjaci i pistacije, kao i komadići čokolade. Sami izaberite svoju omiljenu kombinaciju.

I ne zaboravite da su fritule, baš kao i sve ostale pržene slastice, najslasnije čim se isprže, no ako ste ih ispržili kako biste ih poslužili nešto kasnije, možete ih složiti u jednom sloju na pleh za pečenje i kratko zagrijati u pećnici, a potom posuti šećerom u prahu. Bit će sočne i fine kao da su taj tren pečene!

Sastojci:

300 g ricotte ili skute
150 g glatkog brašna
6 g praška za pecivo
2 jaja
2 žlice smeđeg šećera
15 ml ruma
ribana korica pola naranče
malo soli

Dodatno:
ulje za prženje (suncokretovo, biljno)
šećer u prahu za posipanje
 

Priprema:

1. U dublju zdjelu stavite ricottu, dodajte šećer i ribanu koricu naranče pa ručno (pjenjačom) ili električnim mikserom dobro izmiješajte sastojke.

2. Dodajte jaja i rum pa opet dobro izmiješajte.

3. Prosijavanjem dodajte brašno izmiješano s praškom za pecivo i solju.

4. U široj posudi dobro zagrijte ulje pa pomoću dviju žličica vadite smjesu i ubacujte je u vruće ulje. Pržite 3-4 minute, odnosno dok fritule ne poprime lijepu zlatnu boju.

5. Šupljikavom žlicom vadite van i stavljajte na tanjur prekriven kuhinjskim ubrusima (kako bi se upio višak masnoće).

6. Fritule pospite šećerom u prahu i poslužite tople.