• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Kako ispeći savršenu vratinu? Savjeti uz koje se skromni komad mesa pretvara u poslasticu

Stavimo li meso iz hladnjaka direktno na tavu ili roštilj, rezultat bi nas lako mogao razočarati. Želite li fino i sočno meso, ostavite ga najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi, ali ne više od jednog sata izvan hladnjaka.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 30.04.2025 13:19 komentari
viber Created with Sketch.
Vratina
Vratina (Foto:Shutterstock)

Skromna vratina nije cijenjena kao neki drugi komadi mesa, ali u dobrim rukama lako se pretvara u specijalitet. Prošarana masnoćom, vratina je odlična za pečenje na roštilju jer ostaje sočna, ali slobodno je možete ispeći i na tavi ili u pećnici.

Marinada

Jedna od tajni sočnog i mirisnog mesa je u marinadi, a obično se savjetuje da meso marinirate najmanje dva sata prije pečenja, ali još bolje – preko noći ili 48 sati. Meso nemojte marinirati dulje od tri dana. Marinadu za vratinu možete pripremiti od mješavine ulja, jabučnog octa, soli te češnjaka i dimljene paprike, koji će dati finu aromu. Dobre kombinacije za vratinu su i one senfa i papra, piva i limuna ili vina i sojina umaka.

Radna temperatura 

Stavimo li meso iz hladnjaka direktno na tavu ili roštilj, rezultat bi nas lako mogao razočarati. Želite li fino i sočno meso, ostavite ga najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi, ali ne više od jednog sata izvan hladnjaka.

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... NP Lovćen u Crnoj Gori - 5 NP Lovćen U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe

Chef Mario Mihelj otkrio recept za brutalno dobru marinadu za meso Kako marinirati meso? - 2 Kako marinirati meso? - 1 Kako marinirati meso? - 3 +1 Kako marinirati meso? - 4

Iz pećnice 

Želite li dobiti sočnu vratinu iz pećnice, najprije je marinirajte preko noći, a potom kratko popecite u tavi sa svih strana kako bi sokovi ostali u mesu. Stavite vratinu u posudu za pečenje, dodajte temeljca toliko da trećina mesa bude u tekućini pa poklopite posudu. Pecite na nižoj temperaturi nekoliko sati - ovisno o količini mesa, a tijekom pečenja prema potrebi dolijte još temeljca. Sokove od pečenja reducirajte i poslužite uz meso, krumpir i povrće. 

Na roštilju

Ako se meso predugo peče na preniskoj temperaturi, sokovi izlaze i ostaje suho, stoga odlučite li pripremiti vratinu na roštilju, prethodno ga dovoljno dobro zagrijte. Odreske od oko centimetra debljine pecite otprilike četiri minute sa svake strane. Nakon završetka pečenja odrezak prekrijte aluminijskom folijom i pustite da se stabiliziraju sokovi u mesu barem pet minuta. Na ovaj način održat ćete sočnost mesa.

U tavi 

Ako tava nije dovoljno zagrijana, meso će se zalijepiti, a sva će se sočnost izgubiti. Kuhari savjetuju da najprije stavite malo ulja na tavu koja dobro zadržava toplinu. Zagrijte tavu i stavite meso prije nego što se ulje počne pušiti. Idealno je da vatra bude jaka na početku, dok se meso ne zapeče, a zatim je smanjite tako da bude srednje jačine. Dok se peče, nemojte se udaljiti iz kuhinje, ali ni neprestano bockati meso, okretati ga ili gurkati jer neće biti ukusno. Nakon što je meso gotovo, ugasite vatru i maknite tavu s vatre kako se ne bi isušilo.

  • #kako kuhati
  • #savjeti
  • #rostilj
  • #vratina
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Pire od krumpira s vrhnjem i parmezanom recept
Savršenstvo bez mane
Recept za pire od krumpira kao iz najboljih restorana – toliko je fin da ga možete jesti i bez pečenog mesa
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Brojimo sitno...
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Upisani u povijest
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Jednostavno i fino jelo za usred tjedna: Tjestenina s brokulom, graškom i prženim pinjolima
Za 15 minuta
Jednostavno i fino jelo za usred tjedna: Recept za tjestenina s brokulom i graškom
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
IMAŠ PRAVO Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
Prometni kaos oko Vjesnika: Zatvorene ulice, na snazi posebna regulacija
Velika gužva
Kolaps u Zagrebu! Najkritičnije je u ovim ulicama: "Tramvaji su stajali, jedva da su se pomakli. Totalni kaos"
Plenković će se sutra u Rimu sastati s talijanskom premijerkom
Iznenadni posjet
Plenković putuje u Italiju: Dnevnik Nove TV otkriva razlog
show
Meri Goldašić razvela se od supruga Jure
potvrdila šuškanja
Razvodi se Meri Goldašić! ''Dugo smo tražili načine, razgovarali...''
Laura Gnjatović predstavila nacionalni kostim na izboru za Miss Universe
pogledajte video
Naša misica na svjetskom izboru predstavila nacionalni kostim koji nosi plemenito značenje!
Josip Radeljak Dikan pohvalio se putovanjem svoje kćeri Lane Radeljak
''nije propustila...''
Dikan se pohvalio potezom svoje kćeri koji ga je oduševio: ''Ponosan sam na moje suho zlato''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
zabava
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
Zanimljivo
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
tech
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
Baš kao na Zemlji?
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
sport
Strašan udar za FIFA-u: Oni pripremaju novo Svjetsko prvenstvo: Zvat će Srbiju i BiH?
kakav plan!
Strašan udar za FIFA-u! Oni pripremaju novo Svjetsko prvenstvo: Zvat će Srbiju i BiH?
Ovih 16 reprezentacija igrat će europske dodatne kvalifikacije
POSLJEDNJA ŠANSA
Ovih 16 reprezentacija igrat će europske dodatne kvalifikacije
Zlatko Dalić komentirao ponašanje dijela navijača u Podgorici
Posve nepotrebno
Crnogorci pitali Dalića o skandiranju hrvatskih navijača: Evo što im je odgovorio
tv
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
KUMOVI
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
MasterChef: Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
DOBAR SPOJ
Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
MasterChef: Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
DRUGAČIJA TEHNIKA
Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
raste pritisak
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Vanna u mokrim tajicama i sakou
Kombinacija je zakon
Vanna u "mokrim" tajicama uz koje omiljene jesenske čizme pristaju nepogrešivo
sve
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Zašto je važno zagrijati pećnicu prije pečenja?
Često pitanje

Treba li baš uvijek zagrijati pećnicu prije pečenja? Jela kojima paše postupni rast temperature

Vrijeme i temperatura pečenja glavni su faktori koji utječu na teksturu i okus onoga što pečemo, pogotovo tijesta i kolača. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close