Skromna vratina nije cijenjena kao neki drugi komadi mesa, ali u dobrim rukama lako se pretvara u specijalitet. Prošarana masnoćom, vratina je odlična za pečenje na roštilju jer ostaje sočna, ali slobodno je možete ispeći i na tavi ili u pećnici.

Marinada

Jedna od tajni sočnog i mirisnog mesa je u marinadi, a obično se savjetuje da meso marinirate najmanje dva sata prije pečenja, ali još bolje – preko noći ili 48 sati. Meso nemojte marinirati dulje od tri dana. Marinadu za vratinu možete pripremiti od mješavine ulja, jabučnog octa, soli te češnjaka i dimljene paprike, koji će dati finu aromu. Dobre kombinacije za vratinu su i one senfa i papra, piva i limuna ili vina i sojina umaka.

Radna temperatura 

Stavimo li meso iz hladnjaka direktno na tavu ili roštilj, rezultat bi nas lako mogao razočarati. Želite li fino i sočno meso, ostavite ga najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi, ali ne više od jednog sata izvan hladnjaka.

Iz pećnice 

Želite li dobiti sočnu vratinu iz pećnice, najprije je marinirajte preko noći, a potom kratko popecite u tavi sa svih strana kako bi sokovi ostali u mesu. Stavite vratinu u posudu za pečenje, dodajte temeljca toliko da trećina mesa bude u tekućini pa poklopite posudu. Pecite na nižoj temperaturi nekoliko sati - ovisno o količini mesa, a tijekom pečenja prema potrebi dolijte još temeljca. Sokove od pečenja reducirajte i poslužite uz meso, krumpir i povrće. 

Na roštilju

Ako se meso predugo peče na preniskoj temperaturi, sokovi izlaze i ostaje suho, stoga odlučite li pripremiti vratinu na roštilju, prethodno ga dovoljno dobro zagrijte. Odreske od oko centimetra debljine pecite otprilike četiri minute sa svake strane. Nakon završetka pečenja odrezak prekrijte aluminijskom folijom i pustite da se stabiliziraju sokovi u mesu barem pet minuta. Na ovaj način održat ćete sočnost mesa.

U tavi 

Ako tava nije dovoljno zagrijana, meso će se zalijepiti, a sva će se sočnost izgubiti. Kuhari savjetuju da najprije stavite malo ulja na tavu koja dobro zadržava toplinu. Zagrijte tavu i stavite meso prije nego što se ulje počne pušiti. Idealno je da vatra bude jaka na početku, dok se meso ne zapeče, a zatim je smanjite tako da bude srednje jačine. Dok se peče, nemojte se udaljiti iz kuhinje, ali ni neprestano bockati meso, okretati ga ili gurkati jer neće biti ukusno. Nakon što je meso gotovo, ugasite vatru i maknite tavu s vatre kako se ne bi isušilo.

5 malih električnih roštilja savršenih za pečenje mesa na balkonu Jeftinije.hr, WEBER Q 1400 Dark Grey, 335 eura Pevex, VOX GB 1000, 24,90 eura Elipso, Tefal Plancha Booster, 111,50 eura +2 Bauhaus, SEVERIN PG 8117 Boost S, 199 eura

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju