Ostalo vam je povrća od pripreme obroka, na primjer ona polovica luka iz naslova? Ili ste odlučili podebljati dnevni unos vitamina, pa sjeckate porcije voća za sutra ili za pola tjedna? Ili ste pak odlučili povrće držati nasjeckano kako biste se osjećali kao televizijski chef kojemu su svi sastojci pripremljeni? U svakom od tih slučajeva vjerojatno se pitate kako čuvati narezano voće i povrće da ostane svježe i da ne postane smeđe, polugnjilo i tužno.
Imajte na umu da biste sve narezano voće i povrće trebali iskoristiti unutar dva do tri dana (uz pokoju iznimku). Najveći su neprijatelji zrak, zbog oksidacije, i previše ili nedovoljno vlage. Srećom, da biste održali narezano voće i povrće svježim i tako mu barem malo produžili "rok trajanja", ne trebate mnogo – tek posudu ili vrećicu koja se može hermetički zatvoriti, rolu papirnatih ručnika, kuhinjsku krpu i – malo vode. Sve s donjeg popisa, naravno, spremit ćete u hladnjak.
Prepolovljeni ili nasjeckani luk čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici.
Cvjetiće brokule i cvjetače koje ste odvojili od glavice omotajte vlažnim papirnatim ručnicima i čuvajte u otvorenoj posudi ili vrećici.
Narezanu ciklu i papriku omotajte vlažnim papirnatim ručnicima i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici.
Narezanu mrkvu, celer listaš i rotkvice čuvajte uronjene u vodu. Posudu prekrijte, ali nemojte je zatvarati. Ako mijenjate vodu svaki dan, to će povrće ostati svježe i do pet dana.
Narezane krastavce spremite u hermetički zatvorenu posudu.
Lisnato povrće poput zelene salate, špinata, kelja ili blitve operite i dobro posušite papirnatim ručnikom pa rasporedite između slojeva (suhih) papirnatih ručnika – ne pokrivajte i ne zatvarajte hermetički.
Narezano voće poput lubenice, dinje, ananasa, naranče ili breskve možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi tri do četiri dana.
Grožđu možete otrgnuti peteljke i oprati ga pa ga spremiti u papirnatim ručnikom obloženu hermetički zatvorenu posudu.
Nasjeckani kupus dobro posušite i držite ga u hermetički zatvorenoj posudi. Glavicu kupusa prerezanu na pola zamotajte u vlažnu kuhinjsku krpu, čistu, naravno.
Trik s kojim svježe jagode neće početi truliti u hladnjaku odmah nakon kupovine